Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Οχι στην παράδοση του Παγγαίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Την αντίθεσή της στα σχέδια της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω εκμίσθωσης, 1.000 στρέμματα στην περιοχή της Κορμίστας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμφίπολης Σερρών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 17 Μάη, συζητήθηκε η πρόταση για την παραχώρηση - εκμίσθωση 1.000 στρεμμάτων για 25 χρόνια, με δικαίωμα για μονομερή ανανέωση από την πλευρά της εταιρείας για άλλα 25 χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου η διοίκηση του δήμου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού της περιοχής, χρησιμοποιεί ως «τυράκι στη φάκα» τις ελάχιστες και για μικρό χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας που πιθανά να υπάρξουν, όταν είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον αναφέρει τα ανταποδοτικά που ίσως εξασφαλίσουν από την εταιρεία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμφίπολης καλεί τον λαό της περιοχής να αντιδράσει και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που όπως αναφέρει θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή του ορεινού όγκου και σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων. «Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει τόσο το ίδιο το χωριό, όσο και τα όμορα χωριά σε αυτό. Αμεσες θα είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη γεωργία:

Αφαίρεση βοσκοτόπων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους). Καταστροφή της βλάστησης και αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους που θα επιφέρει πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς δεν θα συγκρατούνται τα νερά της βροχής. Το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό. Τα ζώα και τα πουλιά θα εξαφανιστούν, οι πηγές του νερού θα καταστραφούν. Το φυσικό τοπίο της περιοχής θα αντικατασταθεί από την όψη "τζαμαρίας" για μισό τουλάχιστον αιώνα.

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή. Ενώ η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για τους κατοίκους», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ