ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2021
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κατάθεση του αντεργατικού εκτρώματος

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Τις προσπάθειες για την προκήρυξη και οργάνωση πανεργατικής απεργίας, με στόχο να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, κλιμακώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα. Με τη διαδικασία της «διαβούλευσης» να ολοκληρώνεται σήμερα και την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να το φέρει στη Βουλή, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα βρίσκονται «στο πόδι».

Με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Το κάλεσμα μάχης για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση δίνει τον τόνο σε κάθε κινητοποίηση που οργανώνεται, στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ορισμένα σωματεία, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει αναδείξει την αντεργατική ραχοκοκαλιά του, που περιλαμβάνει σαρωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα της απεργίας. Δίπλα σ' αυτά, καθημερινά φωτίζονται επιπλέον πλευρές που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τις απολύσεις.

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Στην προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης και οργάνωσης της αντίδρασης των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να αποδυναμώσει την καταδίκη του αντεργατικού οδοστρωτήρα και να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον ...εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του. Συνεχίζοντας μάλιστα την κωλυσιεργία και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση, χτες ανέβαλε για μια ακόμα φορά (για τη Δευτέρα 31/5) τη συνεδρίαση της διοίκησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Την απαράδεκτη αυτή παρελκυστική τακτική κατήγγειλε η ΔΑΣ, ενώ ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να συνεδριάσει άμεσα για να προκηρυχθεί απεργία, κάτι που θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Με «πυξίδα» τον στόχο συντονισμού του βηματισμού και της απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, ως μια ημερομηνία που προσφέρεται για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέτοιες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Να σημάνει ξεσηκωμός στα καράβια

Κάλεσμα στα ναυτεργατικά σωματεία να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 3 Ιούνη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Τα σωματεία οργάνωσαν χτες σύσκεψη για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο. «Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες να μη λείψει κανείς από τη μάχη για να έχουμε 8ωρο, ΣΣΕ, δικαιώματα. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Επισημαίνουν ακόμα ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο «αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων» και υπενθυμίζουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον νόμο 4714/2020, με τον οποίο κυβέρνηση και εφοπλιστές καταργούν τη ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια, εφαρμόζουν μισθολόγια πείνας και επιβάλλουν 48 ώρες εργασίας τη βδομάδα.

Απεργία σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευή

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας σήμερα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων και θα προγραμματίσουν τη συνέχεια.

«Απαντάμε στη στάση της εργοδοσίας στον χώρο, που μετά από τρεις συναντήσεις για τη διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επιμένει να πιστεύει, παίρνοντας αέρα από την πολιτική της κυβέρνησης, ότι θα μας βάλει στον πάγο για τα επόμενα χρόνια», τονίζει το Συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι η πλευρά των εργοδοτών επικαλείται τη δικαιολογία πως «δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις», με σκοπό να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να φρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΣΣΕ, προσβλέποντας και στις αντεργατικές ανατροπές ώστε «να της λυθούν τα χέρια να πληρώνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει».

Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία εκπαιδευτικών

Σε γενικό ξεσηκωμό «για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά αλλά και όλους τους σχετικούς μνημονιακούς και μετα-μνημονιακούς νόμους», καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, τα οποία προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ.

Τα σωματεία μιλούν για «"ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση» και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη πως το εν λόγω εκτρωματικό νομοσχέδιο δεν αφορά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς η αύξηση του ωραρίου στους καθηγητές, το 2013, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το 2011. Επίσης, στην Εκπαίδευση, χρόνια τώρα οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας που τσακίζουν τους συμβασιούχους, ενώ οι τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών τη φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής για παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων στην Εκπαίδευση...

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φάρου.

-- Κινητοποίηση θα γίνει στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αύριο, Παρασκευή 28 Μάη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο πίσω από τη Μητρόπολη.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρά σε διαδικτυακή συνεδρίαση της διοίκησης, στις 8.30 μ.μ., και καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετάσχουν (link:us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09. Meeting ID: 933 307 6881 - Passcode: 48VxP2)

Το Σάββατο 29 Μάη:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα ν. Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί έκτακτη ΓΣ, στις 7 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στις «ανατροπές του αιώνα» απαντάμε με μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων

Συζήτηση με συνδικαλιστές για τη δράση που αναπτύσσεται στους κλάδους των Κατασκευών και του Φαρμάκου μπροστά στις αρχαιρεσίες

Από πρόσφατη κινητοποίηση συνδικάτων στη Λάρισα
Από πρόσφατη κινητοποίηση συνδικάτων στη Λάρισα
«Επί ποδός» βρίσκονται και τα συνδικάτα της Λάρισας, οργανώνοντας την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και έχοντας ορίσει ως μέρα απεργίας την Πέμπτη 3 Ιούνη. Ηδη έχει πάρει απόφαση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα ΔΣ σε μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία. Ταυτόχρονα, με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει απεργιακός ξεσηκωμός με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Γνωρίζοντας εξάλλου πόσο σημαντική είναι η άνοδος της συμμετοχής και της οργάνωσης στα συνδικάτα, δίνουν τη μάχη για νέες εγγραφές εργατών, για την ισχυροποίησή τους, μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από συνδικάτα.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Δημήτρη Τζιμούλη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, και τον Γιάννη Γεωργούλα, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Φαρμάκου, για τη δράση των δύο Συνδικάτων απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο και για τη μάχη της ενίσχυσής τους με αφορμή τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα απορρίπτεται από τους εργάτες

Μιλώντας για τη δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, ο Δ. Τζιμούλης επισημαίνει: «Ολο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο βρέθηκε σε γιαπιά, στο εργοτάξιο του Αρμού, σε δημόσια έργα, για να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις "ανατροπές του αιώνα" που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι συνάδελφοι δεν "τσιμπάνε", αφού γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να δουλεύεις 10 ώρες πάνω στη σκαλωσιά, ειδικά όταν με την ανεργία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα 63 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, τα εργατικά "ατυχήματα" είναι συχνά. Σε έναν χώρο με παράδοση στους αγώνες, οι συνάδελφοι δεν αποδέχονται να δουλεύουν σήμερα περισσότερες ώρες, με μεροκάματα πείνας, για να κερδίζουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι μεγαλοεργολάβοι. Οι διαθέσεις αυτές εκφράστηκαν και στην απεργία στις 6 Μάη, ειδικά στο εργοτάξιο του Αρμού, όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν το 90%, δεκάδες οικοδόμοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Το κλίμα αυτό επιβεβαιώθηκε και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση».

Αντίστοιχα ο Γ. Γεωργούλας τονίζει: «Τόσο στις φαρμακαποθήκες όσο και σε εργοστάσια του κλάδου η κουβέντα με τους συναδέλφους είναι καθημερινή. Οι συνάδελφοι που βιώνουν την εντατικοποίηση, την προσπάθεια να ξηλωθεί η πενθήμερη εργασία και την ίδια ώρα να καταγράφονται κέρδη ρεκόρ για τους μεγάλους ομίλους, απορρίπτουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν παραμυθιάζονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ότι δήθεν θα μένουν απλήρωτοι για να μαζεύουν ώρες ώστε να δούνε τις οικογένειές τους, την ώρα που καταργούν και την κυριακάτικη αργία. Ολες οι κυβερνήσεις, βήμα βήμα, ξηλώνουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Εμείς τους καλούμε στη μάχη, όχι μόνο για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο, αλλά και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, να παλέψουν για τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, που αυτό σημαίνει σήμερα, λιγότερες ώρες δουλειάς και καλύτερους μισθούς».

Με μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και οργάνωση, βάζουμε εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια

«Δυνατός εργάτης είναι ο εργάτης που είναι οργανωμένος, συσπειρωμένος στο συνδικάτο», τονίζει ο Δ. Τζιμούλης και συμπληρώνει: «Με τη συμμετοχή στο Συνδικάτο και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν από 14 έως 18 Ιούνη, θα δυναμώσει η λογική ότι κανείς οικοδόμος δεν είναι μόνος του. Το Συνδικάτο, με τις μάχες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλει στο να κερδηθούν κάποια πράγματα, να μην περάσει η εργοδοτική ασυδοσία. Με αυτήν την έννοια, η συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων θα στείλει το μήνυμα ότι οι οικοδόμοι δεν απομακρύνονται από τον οργανωμένο αγώνα, αλλά αντίθετα συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο και επιβεβαιώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέσα από το Συνδικάτο τους. Αλλωστε το κάλεσμα για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες πάει μαζί με το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 3 Ιούνη και στον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, οικοδόμοι που θα ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες να μη μείνουν εκεί, αλλά να ενεργοποιηθούν και να δράσουν μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου. Ταυτόχρονα, έχει σημασία να αποκτήσουμε νέες δυνάμεις και επαφές σε μεγάλα εργοτάξια, σε μεγάλα έργα αλλά και να δυναμώσουν οι αγωνιστικοί δεσμοί με το Συνδικάτο».

Ο Γ. Γεωργούλας επισημαίνει: «Απέναντι στον στόχο κυβερνήσεων και κεφαλαίου για ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους και χωρίς δικαίωμα οργάνωσης, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και η ισχυροποίηση του Συνδικάτου είναι όρος για να για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τους αγώνες μας, να διαμορφώσουμε τις βάσεις για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας. Αλλωστε οι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά ότι το Συνδικάτο ήταν πάντα δίπλα τους, σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έκανε προσπάθεια να υπογραφτεί επιχειρησιακή ΣΣΕ και άλλα. Αυτή η αγωνιστική πορεία πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κλιμακώνουν τη δράση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Η οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, βρίσκει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του σε μια περίοδο ανασύνταξης της λειτουργίας και της δράσης τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της περιοχής.

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, εν μέσω πανδημίας, στοχεύοντας στην αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, στη λήψη των αποφάσεων και τη λειτουργία των σωματείων και στις κινητοποιήσεις, καθώς και της ίδιας της παρέμβασης του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στην απεργία στις 6 Μάη, αλλά και στις πρωτοβουλίες των σωματείων για κλιμάκωση του αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των εργαζομένων, συσκέψεις κ.ά.

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή συνδυάστηκε με τις πρωτοβουλίες για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, αλλά και την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε τέτοια λειτουργία. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΔΣ Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους για συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις δράσεις, να αναδείξουμε ζητήματα όπως η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επιδιώξαμε συνεργασία με τα σωματεία του δημόσιου τομέα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής φάνηκαν στις 6 Μάη, στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη δράση για την κλιμάκωση της πάλης μετά την απεργία στις 6 Μάη, ο Κώστας Κολιούσης αναφέρει: «Δεν μείναμε εκεί. Στηρίξαμε τις πρωτοβουλίες των σωματείων για ενημέρωση των εργαζομένων και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και στις πλατείες. Πήραμε απόφαση για απεργία στις 23 Μάη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιφρουρήσαμε την απεργία έξω από δύο καταστήματα που επιχείρησαν να λειτουργήσουν. Επίσης, πήραμε απόφαση για κήρυξη απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή και την Τρίτη 25 Μάη πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Πολλά Σωματεία αυτές τις μέρες προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του τερατουργήματος που φέρνει η κυβέρνηση και να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Η πρωτοβουλία στα Σωματεία και στους εργαζόμενους

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς το βράδυ της Τρίτης, όπου εκτός από εκπροσώπους των σωματείων της δύναμής του, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων του Δημόσιου, των συνταξιούχων αλλά και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν το αντεργατικό τερατούργημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα για το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου.

Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις επιπτώσεις τους στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Νατάσα Τάτση, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. «Μας λένε ότι είναι εκσυγχρονισμός να δουλεύουμε 10 και 13 ώρες τη μέρα, με απλήρωτες υπερωρίες, με δουλειά την Κυριακή και με σωματεία που θα ελέγχονται απευθείας από την εργοδοσία και το υπουργείο», σημείωσε μεταξύ άλλων, καλώντας σε ενίσχυση του απεργιακού μετώπου που συγκροτείται για απεργιακή κινητοποίηση πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο θεωρείται πρόοδος, τότε κάτι πάει λάθος», ανέφερε ο Ταξιάρχης Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να παίξουν κομβικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και παράλληλα να μπουν σε φάση διεκδίκησης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται» και κάλεσε σε ζωντανή συζήτηση στα σωματεία και στις συνελεύσεις για την κλιμάκωση της δράσης.

Σε ενότητα και αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά και για να καταργηθεί στην πράξη αν ψηφιστεί, κάλεσε ο Λουκάς Γκικόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς, το οποίο το απόγευμα της Τετάρτης σε Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία του Δημοσίου στις 3 Ιούνη.

Από την πλευρά επίσης των σωματείων του Δημοσίου, η Βαγγελιώ Κλάδου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και των επιπτώσεων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, για την ευελιξία στο χρόνο εργασίας των γιατρών.

Επίσης τη στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετέφερε και ο Λουκάς Αλεξίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Λιβαδειάς, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς αρκετοί από αυτούς είτε αναγκάζονται να φύγουν από τα χωράφια και τα ζώα τους, είτε αναγκάζονται να κάνουν και διάφορες άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το νομοσχέδιο κάνει το χρόνο με τα παιδιά μας μόνο ... ένα φιλί για καληνύχτα!

«Το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, σαρώνοντας όσα εργατικά δικαιώματα μας είχαν απομείνει, θα φέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή των γονέων και των οικογενειών τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αναφορικά με το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και εξηγεί αναλυτικά απευθυνόμενη στους γονείς:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κάνει τη ζωή μας λάστιχο, καταστρατηγεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική δράση μας και η Κυριακάτικη αργία "φαντάζει όνειρο απατηλό" για τους εργαζόμενους γονείς. Η Κυριακή ήταν μια μέρα ελεύθερη από υποχρεώσεις για να μπορούμε να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας. Οι δηλώσεις του υπουργείου Εργασίας για το "δικαίωμα ενός εργαζόμενου να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα ώστε να παίρνει ρεπό την Παρασκευή για να χαρεί τα παιδιά του" μας φαίνονται πραγματικά αστείες, λες και τα παιδιά μας χρειάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα φροντίδα και προσοχή, λες και η κυβέρνηση φαντασιώνεται άλλο κόσμο όπου τα παιδιά την Παρασκευή δεν έχουν σχολείο και θα μπορούν να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους!

Αλήθεια, με τη 10ωρη τουλάχιστον εργασία, ποιος θα στηρίξει τα παιδιά μας; Ποιος θα αναλάβει να τα πηγαίνει στις δραστηριότητές τους; Ποιος θα τα βοηθήσει, θα τα εμψυχώσει για να αντεπεξέλθουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα; Ποιος θα σταθεί δίπλα τους στην εφηβεία ή και πιο μετά στις εξετάσεις να τους κρατήσει το βιβλίο, να τους δώσει κουράγιο; Πώς οι γονείς, πότε και με τι σθένος θα περάσουμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας;

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλιώς ο χρόνος για τα παιδιά μας θα είναι μόνο... ένα φιλί για καληνύχτα!», καταλήγει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ