ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικές ετοιμασίες για μια «νέα εποχή αυξανόμενου ανταγωνισμού»

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Με σχέδια επέκτασης της δράσης της λυκοσυμμαχίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, κλιμακώνοντας την κόντρα με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, χτες έγιναν διαδοχικά τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, υπό τον συντονισμό του γγ του Οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 14/6 στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τις διασκέψεις είπε χαρακτηριστικά ότι εξέτασαν θέματα όπως Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ρωσία και Κίνα, «και συνολικά την ανάγκη να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ σε μια νέα εποχή αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Τόνισε δε ότι υπάρχουν «πολλές προκλήσεις για την ασφάλειά μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Επειδή καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της», καλώντας σε στοίχιση στα ΝΑΤΟικά προτάγματα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Συμπλήρωσε άλλωστε πως «όλοι συμφωνούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μας έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τον διατλαντικό δεσμό και να προετοιμάσουμε τη Συμμαχία μας για έναν πιο απρόβλεπτο και πιο αμφισβητούμενο κόσμο. Αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι οι υπουργοί εξέτασαν την «ατζέντα ΝΑΤΟ 2030», η οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής και να αποτελέσει τον μπούσουλα της επόμενης δεκαετίας στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε λόγια: «Το "ΝΑΤΟ 2030" θα ενισχύσει (...) τον ρόλο μας στη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, η οποία αμφισβητείται από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

«Συμφωνούμε επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι όλων των απειλών. Να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση για επενδύσεις στην Αμυνα που έκαναν οι Σύμμαχοι το 2014 (σ.σ. τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες). Και να εφαρμόσουμε πλήρως όλες τις αποφάσεις που έχουμε λάβει για να ενισχύσουμε τη δομή των δυνάμεών μας», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξέτασαν επίσης «την ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο φιλοδοξίας μας όσον αφορά την ανθεκτικότητα (resilience), με μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας, και να κάνουμε τις κοινωνίες μας λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και εξαναγκασμούς», βασικά να θωρακιστούν απέναντι στην αγορά υποδομών όπως τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λιμάνια κ.λπ. από αντίπαλα κέντρα και κυρίως από κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμα «συγκεκριμένους τρόπους για να βελτιώσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να αποτρέψουμε τα τεχνολογικά κενά μεταξύ των συμμάχων», στην πρεμούρα τους να κρατήσουν κεφάλι και σ' αυτήν την κούρσα.

Παραπέρα, στα διαβούλιά τους καταδίκασαν εκ νέου το περιστατικό στη Λευκορωσία με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους, χαιρετίζοντας σχετικά «τις κυρώσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό δείχνει τη σημασία χώρες με παρόμοιο τρόπο σκέψης να στέκονται μαζί», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πάνω σε αυτό, και στην προοπτική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που απλώνει τα πλοκάμια του παντού στον κόσμο, ο γγ τόνισε ότι οι ΥΠΕΞ «επεσήμαναν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των υφιστάμενων συνεργασιών μας και της οικοδόμησης νέων, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Ασία - Ειρηνικό, Αφρική και Λατινική Αμερική».

«Ευρεία συμφωνία» διαπίστωσε και «στην ανάγκη έναρξης εργασιών για την επόμενη "Στρατηγική Αντίληψη" (σ.σ. Strategic Concept, το δόγμα του ΝΑΤΟ όπως θα αναπροσαρμοστεί στις νέες συνθήκες), καθότι το στρατηγικό μας περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά από το 2010 (σ.σ. οπότε και καθορίστηκε τελευταία φορά). Ολα αυτά απαιτούν από το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα. Αλλά για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, με επτά χρόνια διαδοχικών αυξήσεων στους προϋπολογισμούς Αμυνας των κρατών - μελών από την Ευρώπη και τον Καναδά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή και να επενδύσουμε περισσότερο μαζί», υπογράμμισε, προετοιμάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ενώ στην παρατήρηση δημοσιογράφου - με φόντο τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ - ότι π.χ. η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί πως έτσι δεν περισσεύουν κονδύλια για την ανάπτυξη αυτόνομων στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, αντέτεινε ότι από τη μία «υπάρχει ευρεία συναίνεση στο να αυξήσουμε τις δαπάνες μας» και από την άλλη «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των εθνικών δαπανών και των ΝΑΤΟικών», καθώς «το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας».

«Σημαιοφόρος» ξανά η κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, με στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε «στην ανάγκη όπως η συμμαχία προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

Φέρεται δε να έκανε «ιδιαίτερη αναφορά» στην πρόσφατη «πράξη κρατικής αεροπειρατείας στην οποία προέβη η Λευκορωσία» - άλλη μια «βρώμικη αποστολή» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την «αναβάθμισή» της στα ευρωατλαντικά σχέδια. Πρόσθεσε ότι «η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία», δηλαδή όλα τα προσχήματα που αξιοποιούνται για να απλώνονται οι βρώμικοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟικών σε όλο τον κόσμο.

Παραπέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση ο Ν. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης «διττής προσέγγισης» όσον αφορά τη Ρωσία και ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με άλλους διεθνείς «παίκτες», αρχής γενομένης από την Ινδία, με την οποία άλλωστε «ρίχνει γέφυρες», στο πλαίσιο και του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για διεύρυνση των συμμαχιών του στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, στην αντιπαράθεση με την Κίνα. Υπογράμμισε, εξάλλου, τη «σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της ΝΑΤΟκής αποστολής στη χώρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - ΕΕ, που «συνδυαστικά» ισχυροποιεί άλλωστε τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που πληρώνουν οι λαοί.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο «τραπέζι» η παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία

Με την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδιώκει παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία, ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Μόσχας, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας: Χτες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις χτύπησαν ένα σχολείο κι έναν παιδικό σταθμό στο Ζολότιε, χωρίς θύματα.

Στο φόντο των συμφωνιών ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ζήτησε την προμήθεια όπλων και από τη Γερμανία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση, λέγοντας πως η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα».

«Η Γερμανία δεν μας έδωσε στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα μπορούσε να το κάνει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ. «Η Ουκρανία χρειάζεται ταχύπλοα πυραυλικά σκάφη, περιπολικά σκάφη, οπλοπολυβόλα, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Είμαι ευγνώμων στη Γερμανία για την υποστήριξη, ήλπιζα όμως περισσότερα. Ο Χάμπεκ το κατάλαβε αυτό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε δηλώσεις του συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποστήριξε την παράδοση όπλων μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία πριν από μια βδομάδα.

Παρεμβάσεις σχετικά με το «Σχήμα της Νορμανδίας»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε τις επικρίσεις για το «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) όσον αφορά τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ουκρανία αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ζητά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ - Βρετανία στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες αυτές «δεν αφορούν ούτε την Κριμαία ούτε τους αγωγούς ούτε τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σε μια συνάντηση του "Σχήματος της Νορμανδίας" σε διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας απέφυγε, μάλιστα, πρόσφατα το ερώτημα εάν η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρουσης. Η Ρωσία είναι φυσικά μέρος αυτής της σύγκρουσης. Αυτό δείχνει, όμως, πώς λειτουργεί η "Νορμανδία"», σημείωσε ο Ζελένσκι και ζήτησε «νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τη «δέσμευσή» τους στις συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία επιβεβαίωσαν ωστόσο προχτές βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

«Δεδομένης της πρόσφατης όξυνσης των εντάσεων, τονίζουμε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβρη του 2019», σημειώνουν οι δύο ηγέτες. Ο δε Μακρόν ανέφερε ότι οι εξελίξεις γύρω από τη Λευκορωσία δεν θα επηρεάσουν τις συζητήσεις στο εν λόγω σχήμα.

Μια πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Σχήματος της Νορμανδίας» συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του και η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία.

Παζάρια και ένταση της στρατιωτικής κινητικότητας

Στο μεταξύ, Γερμανία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2», με τις ΗΠΑ να ρίχνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, στο όνομα της «επανεκκίνησης» του ευρωατλαντικού άξονα, παζαρεύοντας ανταλλάγματα, με δεδομένο ότι η κατασκευή έχει φτάσει στο 95%. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, μια υψηλού επιπέδου διαπραγματευτική ομάδα από τη Γερμανία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αυτήν τη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να διακόψει τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας, ακόμη και μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε χτες την «ετοιμότητα» της χώρας του να διεξαγάγει συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με τους δικούς της όρους. Ανέφερε δε ότι η πραγματική κατάσταση είναι οι «παραβιάσεις από το ΝΑΤΟ των συμφωνιών που συνήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που προβλέπουν το ΝΑΤΟ να μην αναπτύσσει δυνάμεις στο έδαφος νέων μελών».

Σε κάθε περίπτωση εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα των δύο πλευρών. Την ώρα που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις με μεγάλες ασκήσεις που πραγματοποιεί στην ανατολική Ευρώπη, ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα συμμετάσχει σε πάνω από 20 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τους επόμενους έξι μήνες, καθώς ξεκίνησε χτες η θερινή περίοδος άσκησης. Χτες, εξάλλου, ο ρωσικός Βόρειος Στόλος ανέπτυξε πολεμικά πλοία για ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Προχτές, ρωσικό μαχητικό αναπτύχθηκε για να «συνοδεύσει» βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ