ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»
Ολοκληρώνεται το έγκλημα απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτοαπασχολούμενους

Ξεκίνησε χτες η εφαρμογή του διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου που ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών, επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, βάζοντας μεταξύ άλλων οριστικό τέλος στα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, πατώντας πάνω στα «χνάρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Παράλληλα, η θηλιά πλειστηριασμών και κατασχέσεων σφίγγει και για άλλες οφειλές των λαϊκών οικογενειών, όπως για χρέη προς τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα οι διατάξεις του στοχεύουν σε μαζικό ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου με αναδιαρθρώσεις και «δεύτερες ευκαιρίες» σε επιχειρηματικούς ομίλους και το λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Ολα τα παραπάνω δίνουν έτσι μια καλή γεύση για το τι εστί η «νέα κανονικότητα», για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, με βάση και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει ως «προαπαιτούμενο» την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και σε αυτόν τον τομέα, κι ενώ το θέμα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιείται σήμερα.

Οι διατάξεις του ν. 4738/2020 («Κώδικας για τη Ρύθμιση Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας») μεταξύ άλλων προβλέπουν:

-- Τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», ενώ η κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση από το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να προέλθει και μετά από αίτηση της τράπεζας και των άλλων πιστωτών. Οπως ρητά ξεκαθαρίζεται, «τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ».

-- Προβλέπεται ακόμη η πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» ώστε κράτος, τράπεζες, επιχειρηματικοί όμιλοι να βάζουν στο χέρι ό,τι απομένει από το λαϊκό εισόδημα και την κάθε είδους «περιουσία του οφειλέτη».

-- Μετά την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο οφειλέτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε τυχόν ποσά του εισοδήματός του που καλύπτουν τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», κάποια ψίχουλα δηλαδή για τα απολύτως στοιχειώδη, ενώ τυχόν άλλα εισοδήματα περιέρχονται στη λεγόμενη πτωχευτική περιουσία και βέβαια προορίζονται προς διανομή στους πιστωτές. Το σχετικό άρθρο αναφέρει: «Από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του πτωχού, ανήκει στην πτωχευτική περιουσία το μέρος του ετησίου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Νοικάρηδες στα σπίτια τους τα λαϊκά νοικοκυριά

Παράλληλα, το κυβερνητικό τερατούργημα προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη» και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές.

Μεταξύ άλλων, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί, στη συνέχεια, για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, θα γίνεται δηλαδή νοικάρης στο σπίτι του και με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά την πάροδο 3ετίας η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση και βέβαια να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής - πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλει έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα!

Καθώς ο εν λόγω ιδιωτικός φορέας δεν έχει συσταθεί, θα υπάρξει μεταβατικό καθεστώς μέχρι την έναρξη λειτουργίας του φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται κρατική επιδότηση μέρους της μηνιαίας δόσης στο ύψος του προνοιακού επιδόματος στέγασης για την περίοδο μέχρι το Μάρτη του 2022. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα κληθούν να είναι απόλυτα συνεπείς με τις υποχρεώσεις που τους φορτώνουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, αλλά και να παραιτηθούν από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι διατηρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.

...«γόνιμο» έδαφος για το κεφάλαιο

Τα παραπάνω αποτελούν την άλλη πλευρά του «νομίσματος», με στόχο να απελευθερώσουν τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους, να τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας με φτηνό «ζεστό» χρήμα και δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε προβλέπονται και μια σειρά από μέτρα που διευκολύνουν στην κατεύθυνση αυτή με:

-- Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που «θωρακίστηκαν» επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα μέτρα καταστολής και την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Τώρα προβλέπεται η αυτοδίκαιη διαδοχική πτώση της τιμής πρώτης προσφοράς σε περίπτωση άγονων πλειστηριασμών,

-- Νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο πέρα από τα επιχειρηματικά χρέη εντάσσονται και οι οφειλές φυσικών προσώπων, σε τράπεζες, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε «να βγει και από τη μύγα ξίγκι». Ταυτόχρονα, ο υπό διαμόρφωση Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει «εναλλακτικές» δυνατότητες, με λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως διμερείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων με τις τράπεζες.

Ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θεσπίζεται «ηλεκτρονικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών» με 3 επίπεδα κινδύνου (χαμηλό - μέτριο - υψηλό) για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εποπτευόμενος από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή αντίσταση στην πανδημία χρεών και πλειστηριασμών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα:

«Από σήμερα καταργείται η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας και εγκαινιάζεται ο αντιλαϊκός πτωχευτικός κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα, που μεθόδευσαν βήμα - βήμα όλες οι κυβερνήσεις, με τη σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των "κόκκινων" δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους, την εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν. Προβλέπει ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει θα δουλεύει πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του, ενώ και η περιουσία του ελέγχεται απ' την τράπεζα. Μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων στο τραπεζικό κεφάλαιο, που θα τα βγάζει στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. ο Τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν "βουνό" υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και το κράτος.

Πραγματική ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση νόμου που έχει επανειλημμένα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και απορρίπτουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και το άμεσο κούρεμα οφειλών, τόσο για τα χρέη στις τράπεζες όσο και για τα χρέη στο κράτος. Πραγματική ανάσα μπορεί να δώσει η λαϊκή αντίσταση για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την πανδημία των χρεών και των πλειστηριασμών».

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Στήριξη στο κεφάλαιο με νέα χρέη στους λαούς

Μπαράζ από εκδόσεις ομολόγων για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές ξεκινά τις επόμενες μέρες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για την εκταμίευση του πακτωλού με τις ενισχύσεις, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Το «πράσινο φως» δόθηκε με την ολοκλήρωση προβλεπόμενων διαδικασιών από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών, ενώ ως πρώτη δόση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δανειστεί, με χαμηλά επιτόκια, από τις χρηματαγορές ποσά ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές μετακυλίονται άμεσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής ...το 2058.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ