ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Μόνη προστασία για τη λαϊκή κατοικία η οργάνωση και ο αγώνας

Ανακοίνωση - κάλεσμα πάλης μπροστά στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Σε θέση μάχης για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, μπροστά στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του μήνα, βρίσκεται το ΠΑΜΕ. Καλεί κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία που θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του, να απευθύνεται στο ΠΑΜΕ και στα σωματεία. «Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να σώσουμε τα σπίτια μας», τονίζει και καλεί στην οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα για να δυναμώσει η «μόνη προστασία» και «να μη χαθούν άλλες κατοικίες».

«Ολοκληρώθηκε το έγκλημα ενάντια στη λαϊκή κατοικία. Μόνη προστασία των σπιτιών η λαϊκή πάλη. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τονίζει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πολύχρονο και διαχρονικό ξήλωμα της προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Πλέον τα λαϊκά νοικοκυριά με τον νέο πτωχευτικό - ληστρικό νόμο που ισχύει από 1η Ιούνη βρίσκονται μπροστά σε μια ιδιότυπη χρεοκοπία, με την οποία θα υποχρεούνται να δουλεύουν για τις τράπεζες, ενώ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία θα περνάνε στις τράπεζες. Στο σπίτι τους θα μπορούν πλέον να μένουν με ενοίκιο που θα ορίζουν οι τοκογλύφοι, χάνοντας όλα τα χρήματα που μέχρι τότε είχαν πληρώσει για εξόφληση του δανείου.

Αυτή η επίθεση ενάντια στον μόχθο και τον ιδρώτα του λαού έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους τραπεζίτες, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες. Το δικαίωμα της κατοικίας έχει γίνει ένα πανάκριβο και δυσπρόσιτο εμπόρευμα. Η ανάγκη απόκτησης κατοικίας γίνεται ευκαιρία τοκογλυφίας από τα νόμιμα αρπακτικά, και με την πρώτη αδυναμία πληρωμής είναι έτοιμοι για έξωση και ξανά πώληση σε άλλο θύμα».

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να επιτρέψει να χαθούν περιουσίες από τα κοράκια και τα funds. Οπως το προηγούμενο διάστημα ήμασταν μπροστά για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, έτσι συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για να γίνει πράξη το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα τέτοιο που να αποτρέψει όχι μόνο τους πλειστηριασμούς, αλλά και τις εξώσεις που θα έρθουν μες το επόμενο διάστημα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Απαιτεί την πλήρη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Διεκδικεί: «Κανένας άνθρωπος να μη χάσει το σπίτι του. Διαγραφή χρεών τόκων και πανωτοκίων που έχουν επιβληθεί σε οφειλέτες. Αμεση επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας κατοικιών για να στεγαστούν χιλιάδες οικογένειες».

«Καλούμε όποιον εργαζόμενο ή επαγγελματία βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του, να μην υποκύψει στις πιέσεις, να μη χάσει τους κόπους μιας ζωής. Να απευθυνθεί στο σωματείο του, να δώσουμε με αλληλεγγύη και συμμετοχή, όλοι μαζί, τον αγώνα να μη χαθούν άλλες κατοικίες. Οποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στο ΠΑΜΕ. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να σώσουμε τα σπίτια μας», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών

Σέρνονται στα δικαστήρια επειδή άσκησαν κριτική για την υπονομευτική στάση συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου

Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια οργάνωσε χτες η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με τη συμμετοχή και στήριξη και άλλων σωματείων της περιοχής, καταδικάζοντας τη δίωξη συνδικαλιστών της μετά από μήνυση του προέδρου, αλλά και μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, οι μηνύσεις έχουν γίνει σε βάρος του προέδρου της Ενωσης και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Δημόκριτου Σαλούστρου, και του Γιάννη Ξημεράκη, μέλους του ΔΣ της Ενωσης και του Εργατικού Κέντρου. Η προγραμματισμένη για χτες δίκη δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους που έχουν να κάνουν με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αναμένεται να οριστεί νέα ημερομηνία. Η Ενωση συνέχισε την κινητοποίησή της, μετά τη συγκέντρωση στα Δικαστήρια, με πανεξόρμηση στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της πόλης, απευθύνοντας στους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 10 Ιούνη.

Η Ενωση καταγγέλλει το γεγονός ότι ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου «σέρνουν στα δικαστήρια δύο άλλα μέλη του ίδιου ΔΣ, καθώς, όπως αναφέρουν, "θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή τους" από τη δημόσια κριτική που άσκησε το σωματείο μας για τη στάση τους, τις πρακτικές και τις ευθύνες τους σε μια σειρά από ζητήματα». Επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου «κυνηγά νομικά τους συνδικαλιστές της Ενωσης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να φιμώσει κάθε φωνή που αμφισβητεί τις πρακτικές τους».

Την αλληλεγγύη τους στους δύο συνδικαλιστές και την Ενωση έχουν εκφράσει πλήθος σωματείων. Μεταξύ αυτών το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστών Καθαριστριών Ν. Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου, το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλοσυνταξιούχο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα, με αίτημα την επανασύνδεση ρεύματος σε χαμηλοσυνταξιούχο με προβλήματα υγείας, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των συνταξιουχικών σωματείων.

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον χαμηλοσυνταξιούχο επειδή αδυνατούσε να να αντεπεξέλθει με το πενιχρό εισόδημά του στην πληρωμή των πανάκριβων λογαριασμών.

Με τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, ΕΚΝ και σωματεία πέτυχαν επανασύνδεση του ρεύματος και διακανονισμό στον οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί η συγκεκριμένη οικογένεια. Επίσης, ανέδειξαν τις δραματικές συνέπειες που έχει για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μηχανοκίνητη κινητοποίηση για τα συνεχόμενα «ατυχήματα» διανομέων

Απαιτεί, μεταξύ άλλων, ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα ατομικής προστασίας, εταιρικά μηχανάκια

Σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Τετάρτη 9 Ιούνη, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» διανομέων, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, όπως και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στις 30 Μάη, σημειώνει το Συνδικάτο, όταν διανομέας στο κέντρο της Αθήνας παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, «προστίθεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μόνο μήνες, ορισμένα ακόμη και θανατηφόρα. Επιβεβαιώνει με το πιο τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων.

Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και οι εργοδότες έχουν εγκληματικές ευθύνες. Συνεχίζουν να έχουν τους διανομείς εκτός ΒΑΕ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διανομέων ως περιττό κόστος. Ρίχνουν την ευθύνη της συντήρησης και του ελέγχου αποκλειστικά στους διανομείς που δουλεύουν με δικά τους οχήματα, χωρίς να χορηγούνται τα απαραίτητα ατομικά μέσα παρά μόνο διαφημιστικά μπουφάν στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, ετοιμάζονται να περάσουν το νέο νομοσχέδιο, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά του διανομέα, που θα είναι αναγκασμένος να δουλεύει στο δρόμο μέχρι και 13 ώρες! Για τους διανομείς δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο συνδικάτο και τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 Ιούνη».

Το Συνδικάτο απαιτεί: Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη της επιχείρησης. Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρησή τους. Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη δράση των εργατικών σωματείων.

ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για την «ταραχή» της δημοτικής αρχής από μια έγγραφη διαμαρτυρία

Τη δημοτική αρχή και τα «τσιράκια» της καταγγέλλει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ζήτησαν από εργάτριες και εργάτες καθαριότητας έγγραφη μεταμέλεια, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν καινούργιες σκούπες για να κάνουν τη δουλειά τους!

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, την Πέμπτη 27 Μάη οι εργάτες του εργοταξίου καθαριότητας Ανω Πόλης, με έγγραφο στον προϊστάμενό τους, ζήτησαν εργαλεία και σκούπες, για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οι ελλείψεις αυτές έχουν τεθεί εδώ και 2 μήνες στη διοίκηση του δήμου από τους εργαζόμενους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να αγοράζουν σκούπες ακόμα και με λεφτά από την τσέπη τους. Σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα, μετά την έγγραφη διαμαρτυρία, το συγκεκριμένο εργοτάξιο της Ανω Πόλης ήταν το μόνο που προμηθεύτηκε καινούργιες σκούπες και μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες και από άλλα εργοτάξια η διοίκηση επίσπευσε τις διαδικασίες για κάλυψη των σχετικών αναγκών. Ταυτόχρονα όμως ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζόμενους να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από το κείμενο διαμαρτυρίας.

Η ΔΑΣ σημειώνει πως «αν η διοίκηση του δήμου ταράζεται και φοβάται από μία έγγραφη διαμαρτυρία εργαζομένων ενός εργοταξίου, καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να πάθει αν ως εργαζόμενοι προχωρήσουμε σε πιο οργανωμένες κινήσεις και κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που θέλει να καταθέσει για τα Εργασιακά ανάμεσα σε άλλα (κατάργηση σταθερού χρόνου εργασίας - 8ωρο, ατομικές συμβάσεις κ.ά.) θέλει όχι μόνο να βάλει νέα εμπόδια, αλλά στην ουσία να καταργήσει την απεργία και τις κινητοποιήσεις. Γιατί μόνο αυτό φοβούνται. Την οργανωμένη δράση και κινητοποίηση των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ