ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Διεκδικούν την αναπλήρωση του εισοδήματος στην περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος

Μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου

Την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν για κάθε μέρα που δεν μπορούν να εργαστούν σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, διεκδίκησαν Ομοσπονδίες και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας. «Δουλειά με πυρετό, ζαλάδα και λουμπάγκο, εμείς δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας στον πάγκο», φώναξαν οι εκπρόσωποι των φορέων των επαγγελματιών και διεκδίκησαν ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, δωρεάν περίθαλψη, πλήρη αποζημίωση για όσο διάστημα χρειαστεί για την αποκατάσταση της υγείας τους. Την πρωτοβουλία να αναδείξει το σοβαρό αυτό ζήτημα ανέλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, ενώ στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν άλλες πέντε Ομοσπονδίες και 25 σωματεία αυτοαπασχολούμενων από μια σειρά κλάδους και περιοχές της χώρας, συνυπογράφοντας σχετικό υπόμνημα.

Οπως καταγγέλλουν στο υπόμνημά τους, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν το «δικαίωμα» ούτε να αρρωστήσουν, αφού το ασφαλιστικό ταμείο δεν τους αποζημιώνει για τις μέρες που αδυνατούν να εργαστούν σε περίπτωση ασθενείας. Αντίστοιχα, στην περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά, κάτι που ειδικά στον χώρο των κατασκευών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, η αποζημίωση ξεκινά μετά από έναν μήνα απουσίας από την εργασία και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο. Δίπλα στα παραπάνω, καταγγέλλουν την πολιτική που περικόπτει τις δαπάνες και υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. «Η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια υγεία, η στοιχειώδης προστασία της όταν αδυνατούμε να εργαστούμε από ασθένεια ή ατύχημα, δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους», υπογραμμίζουν. Μετά από αίτημα των Ομοσπονδιών και σωματείων έχει οριστεί συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για την Πέμπτη 17 Ιούνη.

«Η απουσία μας από τη δουλειά ακόμα και για ασθένεια ή εργατικό ατύχημα σημαίνει χαμένο μεροκάματο, μιας και το ταμείο μας ποτέ δεν κάλυπτε αναρρωτική άδεια. Ο,τι αναρρωτική άδεια και να υπογράψει ο γιατρός, δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Η ανάγκη για το μεροκάματο μας τραβάει στη δουλειά ακόμα και μισο-αποθεραπευμένους, ακόμα και άρρωστους. Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα που τρέχουν, τις ανάγκες που δεν καλύπτονται;», τόνισε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Δημήτρης Φλόκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Στο έδαφος αυτό, υπενθύμισε ότι όσοι νόσησαν όλους τους προηγούμενους μήνες από κορονοϊό και χρειάστηκε να τεθούν σε καραντίνα για αρκετές μέρες, αντιμετώπισαν τη γνωστή τακτική του «βγάλ' τα πέρα μόνος σου», μετρώντας μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους. Αναφέρθηκε ακόμα σε περιπτώσεις καρκινοπαθών που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις θεραπείες τους, αφού δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα πέρα από το ξυλουργείο τους και καμία κάλυψη αν δεν δουλέψουν. «Χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα των αγώνων για να κατακτήσουμε στοιχειώδη και απαραίτητα δικαιώματα», σημείωσε και στάθηκε στην ανάγκη για κοινό αγώνα με τους μισθωτούς. «Τώρα που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται με τον νέο αντεργατικό νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είμαστε στον δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους. Κάθε υφαρπαγή εργατικού δικαιώματος αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, θα υποβαθμίσει τη ζωή μας», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, οι φορείς των αυτοαπασχολούμενων κάλεσαν στην κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο την Τετάρτη.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Νότης Σκούρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Κουρέων - Κομμωτών. Οπως εξήγησε, ο κλάδος τους μαστίζεται από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ενώ η πρόσφατη περίπτωση αυτοαπασχολούμενης που αναγκάστηκε να δουλεύει με κάταγμα στο πόδι, αφού η δουλειά της φέρνει το μοναδικό εισόδημα στην οικογένεια, επιβεβαιώνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες μπροστά σε κάθε πρόβλημα της υγείας τους.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

-- Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία ΔΕΚΟ και Τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

-- Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

-- Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

-- Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία.

-- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Απαιτούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές από παγετούς - χαλαζοπτώσεις

Από σήμερα οι κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία

INTIME NEWS

Με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, από τη Λάρισα, περιοχές της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, προετοιμάζουν νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από τους παγετούς των προηγούμενων μηνών και τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, να υπάρξει αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού, που όσο ισχύουν, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες οι αγρότες θα αποζημιωθούν το ανώτερο για το 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες για το 74,6%, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Με δεδομένο επίσης ότι τα έξοδα τρέχουν και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας την Παρασκευή, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρός της, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πέρασαν δυο μήνες και καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από τα πολυάριθμα κυβερνητικά κλιμάκια που τις πρώτες μέρες εμφανίστηκαν στον νομό έμειναν, ως συνήθως, υποσχέσεις. Δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη τη χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ, που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 154 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις. Μη μας πουλάνε το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν την ίδια στιγμή μπουκώνουν τους επιχειρηματίες με 32 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουν καμιά πρόθεση να δώσουν προκαταβολή, όπως έγινε με τον "Ιανό", ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε με ρυθμό χελώνας καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις στο προσωπικό, οι νέοι εκτιμητές έχουν σχετική απειρία».

Ταυτόχρονα στάθηκε στο πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, σημειώνοντας πως «η ΚΥΑ που θα υπογράψει στις 15 Ιούνη είναι κοροϊδία και όσοι βγαίνουν και πανηγυρίζουν και ευχαριστούν τους υπουργούς για τη δήθεν τεράστια επιτυχία είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αμάζευτη και να σαπίζει πάνω στα δέντρα, όπως τα κεράσια στην Αγιά».

Μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί:

Σήμερα, Τρίτη, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά στις 11 π.μ. από τον Αγροτικό Σύλλογο Λαγκαδά.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία στις 12 μ.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει διαμαρτυρία στις 11 π.μ. μπροστά από την Αντιπεριφέρεια.

Την Πέμπτη 17 Ιούνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας.

Την Παρασκευή 18 Ιούνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Νότιου Πηλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ