ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αρχισαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις

INTIME NEWS

Ανοιξε χτες η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, που εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Στους υποψηφίους δόθηκαν δύο άρθρα από τον ημερήσιο Τύπο: Το ένα είχε τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» και πραγματευόταν εκτιμήσεις για τις αλλαγές που θα φέρει τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της τεχνολογίας, και το άλλο πραγματευόταν εκτιμήσεις μαθητών για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την ανεργία. Τους δόθηκε επίσης το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο».

Στην έκθεση των 350 - 400 λέξεων, ακολούθως, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να μιλήσουν για τα απαιτούμενα εφόδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός μελλοντικού, πιο τεχνολογικού κόσμου και να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις με τις οποίες οι νέοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον κόσμο.

Σειρά έχουν σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά, ενώ οι απόφοιτοι των ΓΕΛ επανέρχονται στα εξεταστικά κέντρα αύριο για τα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους εύχεται με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τονίζοντάς τους πως «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα δεν πρέπει να ξεχνάτε ούτε τώρα ούτε ποτέ στη ζωή σας ότι είστε ήδη νικητές!». Αναφέρεται στις δυσκολίες των δύο τελευταίων χρόνων και την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα ώστε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, αλλά και στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, που απέδειξαν ότι «είναι μονόδρομος ο αγώνας για τη γνώση αλλά και για τη ζωή». Και καταλήγει καλώντας τους υποψηφίους: «Να θυμάστε ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας για το καλύτερο. Επενδύστε σε όνειρα, ελπίδες, φιλοδοξίες και όλα αυτά δεμένα με την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη».

Στα παραπάνω αναφέρεται με αντίστοιχη ανακοίνωσή της και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές και χαιρετίζει τους γονείς που στέκονται δίπλα τους. «Εμείς οι γονείς έχουμε καταβάλει πολύ κόπο και χρήμα για να καλύψουμε τα μορφωτικά κενά που άφησαν η πανδημία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα παιδιά μας. Καλούμαστε να στηρίξουμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας και με αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικές τις εξετάσεις και θα κλείσει την πόρτα των ΑΕΙ για πολλά περισσότερα παιδιά», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ και απευθυνόμενη στους υποψηφίους τονίζει: «Κάθε μάχη θέλει καθαρό μυαλό, επιμονή, υπομονή και ψηλά το κεφάλι. Μην ξεχνάτε ότι τη ζωή και το μέλλον δεν θα σας τα χαρίσει κανείς, τα κατακτάτε μόνοι σας!».

Ολοταχώς για τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Την Παρασκευή και το Σάββατο οι εκδηλώσεις της Αθήνας, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου

Με σύνθημα «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!», προετοιμάζονται τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μεγάλες πόλεις.

Στην Αθήνα το μεγάλο αυτό φοιτητικό ραντεβού είναι την Παρασκευή και το Σάββατο 18 - 19 Ιούνη, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Σάββατο 19/6, στις 20.30, διοργανώνεται μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Παράλληλα και τις δύο μέρες το πρόγραμμά του πλαισιώνουν γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες.

Για την Παρασκευή 18 Ιούνη, στο Γαιόπολις (πρώην ΤΕΙ) μετατέθηκε το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, η ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ καταγγέλλει την άρνηση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να παραχωρήσει χώρο για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την επίκληση της πανδημίας. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα με τη στάση τους και τη δράση τους ότι μπορούν να οργανώσουν εκδηλώσεις, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», σημειώνει η ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η δραστηριότητα της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί κανονικά ζωντανεύοντας το χώρο του Πανεπιστημίου, δίνοντας βήμα στις ανάγκες της νεολαίας». Και μεταξύ άλλων σχολιάζει: «Αν ανησυχεί η Πρυτανεία για την υγεία και ασφάλεια των φοιτητών, να κάνει πράξη τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για να παρθούν μέτρα και να ανοίξουν οι σχολές».

Ομως, και το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που ήταν να γίνει στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιούνη, στη Νέα Παραλία (Ομπρέλες). Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί άμεσα.

Φοιτητικά Φεστιβάλ διοργανώνονται, επίσης, στα Χανιά, το Σάββατο 19 Ιούνη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στο Ηράκλειο, την Κυριακή 20 Ιούνη, στο Πάρκο Κομμένο Μπεντένι (ευκάλυπτος).

Κανένα κοντέινερ σε αυλή σχολείου!

«Κανένα κοντέινερ σε αυλή σχολείου ή αδόμητο οικόπεδο! Πραγματική λύση για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με ανέγερση, αξιοποίηση ή εκμίσθωση κατάλληλων κτιρίων! Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας!».

Αυτές τις διεκδικήσεις προτάσσουν φορείς των γονιών, ενάντια στο σχέδιο του δήμου της Αθήνας να προχωρήσει από το Σεπτέμβρη στην υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, στοιβάζοντας τα νήπια σε κοντέινερ σε αυλές σχολείων, αφαιρώντας ζωτικό χώρο από τα σχολεία, σε περιοχές που είναι ήδη οικιστικά επιβαρυμένες.

Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις σχολείων που σχεδιάζεται να φορτωθούν οι αυλές τους με κοντέινερ είναι το 133ο Δημοτικό, το 28ο Δημοτικό και το εμβληματικό συγκρότημα σχολείων της Νικοπόλεως (το ιστορικό 8ο Γυμνάσιο, που σήμερα στεγάζει 5 σχολικές μονάδες).

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, μέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το δημαρχείο, από την Ενωση Γονέων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και Συλλόγους Γονέων σχολείων της Κυψέλης. Συμμετείχαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Αθήνας.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή συναυλία στην πλατεία στην Φωκίωνος Νέγρη, που διοργάνωσαν η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων που σχεδιάζει ο δήμος να επιβαρύνει με κοντέινερ στις αυλές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σημασία έχει να παλεύεις για να κάνεις πράξη τα όνειρά σου

Μήνυμα προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε μήνυμά του προς τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνει τα εξής:

«Είμαστε δίπλα σας σ' αυτόν τον αγώνα που δίνετε φέτος σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Κρατήστε για πάντα στο μυαλό σας ότι σημασία έχει να τολμάς, να προχωράς, να παλεύεις για να κάνεις πράξη τα όνειρά σου.

Το μέλλον σας το κρατάτε εσείς στα χέρια σας, ό,τι και να καταφέρετε σε αυτήν τη στιγμή της ζωής σας. Γιατί τις πιο όμορφες μέρες σας δεν τις έχετε ζήσει ακόμη.

Η ελπίδα θα είναι πάντα ζωντανή, όσο οι νέες και οι νέοι θα αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Οσο θα κοιτούν στα μάτια τις δυσκολίες και θα ξεπερνούν τα εμπόδια. Οσο θα σηκώνονται ακόμα κι όταν πέφτουν.

Καλή επιτυχία, καλή δύναμη και καθαρό μυαλό!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση σε μέλη της Οργάνωσης, ανάμεσά τους μαθητές και μαθήτριες, στην περιοχή της Τούμπας, από ομάδα θρασύδειλων φασιστοειδών.

Οπως αναφέρει, μετά τη μαζική συμμετοχή πολλών μαθητών στο πετυχημένο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Τούμπα, φασιστοειδή, με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα, επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ, πρωτοπόρα και αναγνωρίσιμα για τη μαχητική τους δράση στις γειτονιές και τα σχολεία της Τούμπας.

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας φοβίσουν με τέτοιες ενέργειες. Τους ενοχλεί η δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού και των μαθητών της περιοχής. Τους ενοχλεί η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία της περιοχής για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους! Τους ενοχλεί η μεγάλη απήχηση των Μαθητικών Φεστιβάλ σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και ο απόηχος που αυτά άφησαν σε εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν και τα επισκέφτηκαν!

Η συμμορίτικη αυτή ενέργεια θα πέσει για ακόμα μια φορά στο κενό! Θα πάρουν για ακόμα μια φορά την απάντησή τους από τη μαζική συμμετοχή εκατοντάδων νέων στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά!

Στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι αποδεδειγμένο ότι δεν πιάνουν απειλές.

Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας! Δεν τους αφήνουμε χώρο να σταθούν πουθενά αυτοί και οι σάπιες ιδέες τους!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το θέμα είναι: Να μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς!

Μήνυμα προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε μήνυμά της προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή σας!

Είμαστε δίπλα στην προσπάθειά σας να σπουδάσετε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

Να μην ξεχάσετε ούτε τώρα ούτε ποτέ στη ζωή σας πως: Είστε ήδη νικητές!

Ο αγώνας που δώσατε εσείς και οι οικογένειές σας για να φτάσετε ως εδώ ήταν δύσκολος και πρωτόγνωρος, λόγω της διαχρονικά ακολουθούμενης, επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής. Φτάσατε, όμως, και μάλιστα πιο δυνατοί, αφού αποδείξατε πως το να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για τα όνειρά σου είναι μονόδρομος.

Η δύναμη και η αντοχή του καθένα και της καθεμίας μεγαλώνει, όταν τις μάχες του δεν τις δίνει μόνος του, αλλά με άλλους μαζί.

Γι' αυτό και η φετινή χρονιά, που όλοι μαζί σηκώσατε τη γροθιά σας και δυναμώσατε τη φωνή σας για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολείο, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πάνω απ' όλα να θυμάστε πως το θέμα είναι:

Να μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς!

Τη ζωή που μας αξίζει θα την κατακτάμε, όσο δεν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτή!

Καλή επιτυχία σε όλους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ