ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η Κίνα ζητά η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού να στραφεί στις ΗΠΑ

Chinatopix

Πάνω στις πλάτες των λαών του κόσμου που «μετρούν» εδώ και ενάμιση χρόνο πανδημίας πάνω από 3,850 εκατ. καταγεγραμμένους νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 178 εκατ., συνεχίζονται οι γεωπολιτικές κόντρες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην αντιπαράθεση για την προέλευση του SARS-Cov-2, που εξελίσσεται σε ένα ακόμη μέτωπο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, η κινεζική πλευρά προχώρησε χτες σε «αντεπίθεση» με τον ισχυρισμό ότι η επόμενη φάση των σχετικών ερευνών πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

Κινεζικά ΜΜΕ δημοσίευσαν αμερικανική έρευνα που δείχνει ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη το Δεκέμβρη του 2019. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για έρευνες και εκθέσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να έχει ξεφύγει από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει αναθέσει στη CIA να διενεργήσει έρευνα εξετάζοντας «όλα τα σενάρια» εμφάνισης του ιού.

Η έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, την οποία επικαλείται η κινεζική πλευρά, έδειξε ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σε 5 αμερικανικές πολιτείες είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2 βδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα τους επίσημα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κοινή έρευνα της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε το Μάρτη, θεωρείται πιθανότερο η COVID-19 να προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων της Κίνας και ο νέος κορονοϊός να πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους. Ωστόσο το Πεκίνο έχει προωθήσει και τη θεωρία ότι η COVID-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό, μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων, δήλωσε στην «Global Times» ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν στη διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια.

«Ολες οι σχετιζόμενες με βιολογικά όπλα οντότητες της χώρας θα πρέπει να υποβληθούν σε εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την αμερικανική έρευνα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι τώρα είναι «προφανές» πως το ξέσπασμα της COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ.

Μόνο 47% αποτελεσματικό το εμβόλιο της «CureVac»

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac», με την οποία η ΕΕ έκλεισε ήδη από το Νοέμβρη του 2020 συμφωνία για έως και 405 εκατ. δόσεις και η Γερμανία για άλλες 20 εκατ., ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47% σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου.

Η αρκετά χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου προέκυψε έπειτα από ενδιάμεση ανάλυση που βασίστηκε σε 134 περιπτώσεις Covid-19 στη μελέτη με περίπου 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Η ΕΕ είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για το εμβόλιο της «CureVac» μετά την επιβολή ηλικιακών ορίων από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη χορήγηση των εμβολίων των «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», με τις οποίες δεν έχουν ανανεωθεί οι συμφωνίες παράδοσης.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές στην Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν πως αφού μελέτησαν διαθέσιμες κλινικές μελέτες, αποφάσισαν να απορρίψουν την παραλαβή δόσεων του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας «Sinovac Biotech», καθώς κρίνουν ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Πρόσφατα, πάντως, οι αρχές της Ουρουγουάης δημοσιοποίησαν δεδομένα για τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στον πληθυσμό της, που υποδεικνύουν ότι έχει 90% αποτελεσματικότητα απέναντι σε εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο.

Την ίδια στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Βρετανία δείχνουν ότι η καθυστέρηση των παγκόσμιων εμβολιασμών ευνοεί τις μεταλλάξεις και υπονομεύει το «τείχος» ανοσίας. Σε όλη την Αγγλία τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 11 μέρες, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα («ινδική» μετάλλαξη) μεταξύ των μη εμβολιασμένων νέων, σύμφωνα με μελέτη. Ο επιπολασμός του κορονοϊού αυξήθηκε περίπου 50% από τα τέλη Απρίλη έως τα τέλη Μάη. Οι λοιμώξεις στις ηλικίες 5 έως 12 ετών και 18 έως 24 ετών ξεπέρασαν εκείνες μεταξύ των άνω των 65 ετών, κατά πέντε φορές.

Τραγική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, η πανδημία βγαίνει εκτός ελέγχου στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται κατά 2.400% τον περασμένο μήνα, τα νοσοκομεία να γεμίζουν γρήγορα με ασθενείς και τα αποθέματα ιατρικών εφοδίων να εξαντλούνται, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 2.300 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 101 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ τα στοιχεία είναι υποτιμημένα εξαιτίας των λίγων τεστ.

Στη χώρα, όπου ο λαός υποφέρει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, τον πόλεμο και τη φτώχεια, οι υπηρεσίες Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και κατεστραμμένες. Μεγάλα νοσοκομεία έχουν κλείσει τις πόρτες τους σε νέους ασθενείς με COVID-19 αυτήν τη βδομάδα ύστερα από τη μεγάλη εισροή κρουσμάτων, την έλλειψη κλινών και οξυγόνου. Παράλληλα, μόλις το 0,5% των Αφγανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πανάκεια η «αυτοδιάγνωση» σε ύφεση και έξαρση των κρουσμάτων

Χτες ανακοινώθηκαν 16 θάνατοι, 519 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 256 εντοπίζονται στην Αττική και 52 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 321 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων του 7ήμερου διαμορφώνεται σε 617 ανά μέρα, παρατηρώντας μείωση 37% στις νέες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων είναι το Ρέθυμνο, η Σύρος και η Σαντορίνη. Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και ο αριθμός των θανάτων κατά 37%.

«Η χώρα είναι στα επίπεδα του περσινού Οκτώβρη», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν 40%. Μέχρι και χτες 1.300 νοσηλεύονταν με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 89 τη μέρα και εκείνος των θανάτων 13 τη μέρα. Το Rt κυμαίνεται στο 0,76.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία από αύριο Σάββατο εμποροπανηγύρεων (με το πρωτόκολλο των λαϊκών αγορών), λούνα παρκ (με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εργαζόμενους και πελάτες), υπαίθριων παιδότοπων και γυμναστηρίων, και από 1η Ιούλη των κλειστών κινηματογράφων (με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self test και καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου).

Αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία των υπηρεσιών ευεξίας από 19 Ιούνη («πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του Τουρισμού»), π.χ. υπηρεσιών εκμετάλλευσης λουτρών, θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, μασάζ. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υποχρεούνται σε «αυτοδιάγνωση» δυο φορές τη βδομάδα, στο πλαίσιο της οποίας το ένα self test θα χορηγείται δωρεάν και το άλλο θα είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις «πράσινες» χώρες, ενώ τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών θα εισέρχονται χωρίς τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινη» κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα θα εισέρχονται άνευ απαίτησης τεστ μόνο κάτω των 6 ετών. Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά παρουσίασε την «αυτοδιάγνωση» ως πανάκεια για τον επιδημιολογικό έλεγχο της χώρας και ως υποκατάστατο για όσα μέτρα δεν έχουν ληφθεί στους χώρους δουλειάς που επανεκκίνησαν.

Σχετικά με τη διανομή των self tests, σημείωσε ότι αναμένεται η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Για τις δύο Περιφέρειες όπου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει αναστολή του εφοδιασμού, ανέφερε ότι στην Αχαΐα «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα σούπερ μάρκετ, υπάρχει ήδη συμφωνία», ενώ θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός στα φαρμακεία που το επιθυμούν. «Το ίδιο σχέδιο θα ισχύει και στην Αττική εφόσον ο ΦΣ Αθηνών επιμείνει στην άρνησή του», είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και «το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες».

Τέλος, η εξέλιξη της πανδημίας και η πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων των κρατών - μελών τέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου ο Ελληνας υπουργός Β. Κικίλιας έπλεξε το εγκώμιο της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στα κράτη - μέλη είναι σχεδόν αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, δηλαδή 7 μήνες μετά μόλις το 27% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, παρότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ