ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΟΥΣΑ
Αγωνιστική παρέμβαση για την προστασία του Βερμίου από τις ανεμογεννήτριες

Από την παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Από την παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Φραγμό στα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να εγκαταστήσουν δίκτυο ανεμογεννητριών στο Βέρμιο έβαλε για άλλη μια φορά ο λαός της Νάουσας με την αγωνιστική του παρέμβαση. Χτες πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Νάουσας, την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητούσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ, για την εγκατάσταση 5 ανεμογεννητριών ισχύος 4 μεγαβάτ η καθεμιά και τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση Τρούλος στο Βέρμιο.

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετηθεί αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Είναι η δεύτερη φορά που ο λαός της περιοχής, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, βάζει εμπόδια στα σχέδια για την καταστροφή του Βερμίου, συνεχίζοντας τον αγώνα του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Η απόφαση του λαού να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για «πράσινες επενδύσεις», που μοναδικούς ωφελημένους θα έχουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, καταδικάζοντας τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, εκφράστηκε μέσα από τη σύσκεψη (16/6) που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΝ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος εργατικών σωματείων, φορέων, συλλόγων, εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι και νέες, και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν φθηνό ρεύμα για τον λαό, όπως και καμία διακοπή ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Αποφασίστηκαν επίσης αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με πρώτη τη χτεσινή στο δημαρχείο Νάουσας.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Ο σύζυγος της Καρολάιν είναι ο δολοφόνος της

Eurokinissi

Η υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, μητέρας ενός 11μηνου κοριτσιού, στις 11 Μάη στα Γλυκά Νερά, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, εξιχνιάστηκε χτες το βράδυ μετά την ομολογία του 32χρονου πιλότου συζύγου της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Νωρίτερα σε σύντομη ενημέρωση η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι «έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν» και για τον λόγο αυτό ο 32χρονος πιλότος μετέβη με ελικόπτερο από τη Σκιάθο στη ΓΑΔΑ, ώστε να δώσει νέες διευκρινίσεις σε σχέση με τις αρχικές του καταθέσεις. Αρχικά μεταφέρθηκε με πλωτό μέσο από την Αλόννησο, όπου είχε παραστεί στο μνημόσυνο της συζύγου του.

Η αστυνομία είχε στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία που αμφισβητούσαν τα λεγόμενα του 32χρονου, ενώ δεν υπήρχαν αρκετά ευρήματα που να οδηγούν τις έρευνες σε συγκεκριμένους δράστες και στον αρχικό ισχυρισμό περί ληστείας. Συγκεκριμένα, στο κινητό του υπήρχε εφαρμογή που καταγράφει τα βήματα και η οποία έδειξε ότι περπατούσε την ώρα που είχε δηλώσει πως ήταν δεμένος και φιμωμένος από τους φερόμενους ληστές. Επίσης, η κάρτα μνήμης στην κάμερα ασφαλείας στο εσωτερικό του σπιτιού είχε αφαιρεθεί αρκετά νωρίτερα από όταν δήλωσε ότι μπήκαν οι ληστές (5 με 6 το πρωί), ενώ το «έξυπνο» ρολόι που φορούσε η άτυχη Καρολάιν κατέγραψε αυξημένους παλμούς κάποια στιγμή και στη συνέχεια καμία ζωτική ένδειξη, πολύ νωρίτερα από τον χρόνο κατά τον οποίο ο 32χρονος είχε δηλώσει ότι έγινε ο πνιγμός της συζύγου του από τους δράστες.

Ακόμα, από την άρση του απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού προέκυψαν καταγραφές που έδειχναν ότι υπήρχαν προστριβές.

Η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζεται

Με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιπυρική προστασία ο Δημήτρης Βλάχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου και εκπρόσωπος της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση θυμήθηκε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες, να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, για νέα σχέδια, τη στιγμή που για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ότι οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των δασών. Αυτά δεν διαχειρίζονται ολοκληρωμένα και σε επιστημονική βάση. Συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις επενδύσεις, που μπορούν πλέον, με όλο το πλέγμα των αντιδασικών νόμων, να γίνονται στα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εφαρμόζουν διαχρονικά την ίδια δασοκτόνα, εγκληματική πολιτική με θύματα εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες.

Διατηρούν το διαχωρισμό της διαχείρισης και προστασίας των δασών από την αντιπυρική τους προστασία. Την αποτυχημένη διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με έναν ανεπαρκή και παλαιωμένο εξοπλισμό. Σημειώνω ότι το κόστος αντιμετώπισης ανεβαίνει, γιατί δίνουν βάρος στην καταστολή από αέρος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αντίθετη με την ολοκληρωμένη, ενιαία διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει τη σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη. Με διαφορετική βάση οργάνωσης των επίγειων δυνάμεων, με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, υδροδοτικά δίκτυα, υδατοδεξαμενές κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.

Επίσης, η κυβέρνηση για όλες τις λειτουργικές δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος διέθεσε πιστώσεις ύψους 22.673.491 ευρώ, αλλά τα 18.000.000 ευρώ είναι για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών.

Η κυβέρνηση διατήρησε και για τη φετινή χρονιά την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μένουν ακινητοποιημένα ακόμα και μέσα στην αντιπυρική περίοδο γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις αντίστοιχες πιστώσεις. Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, η απλήρωτη υπερεργασία του προσωπικού της, το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με τις μεταθέσεις και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της. Η κυβέρνηση δήθεν ξεχνάει ότι τμήμα του προσωπικού της Πυροσβεστικής έχει διατεθεί στα ιδιωτικά αεροδρόμια της "Fraport" και στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ΚΚΕ θα βρεθεί μπροστά στον αγώνα για έργα προστασίας του λαού

Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, όπως αυτός του πρώην «Καν-Καν», ο κίνδυνος εκτεταμένων καταστροφών εξαιτίας του μπαζώματος και της μη διευθέτησης τοπικών ρεμάτων, περιπτώσεις καταπατήσεων, περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος, και τον Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με το ΔΣ της Ενωσης Πολιτών Μετεώρων και εκπρόσωπο της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Δάσους».

Στη συζήτηση που έγινε, ο Λ. Στολτίδης και ο Μ. Παλάντζας ανέδειξαν ότι μια σειρά τοπικά προβλήματα, πέρα από τις όποιες επιπρόσθετες ευθύνες της δημοτικής αρχής, έχουν τη ρίζα τους στον ρόλο των δήμων ως εργαλείου υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών - κυβερνητικών κατευθύνσεων. Κατευθύνσεων τις οποίες δεν αμφισβητούν ούτε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είχαν εμπλακεί με τη διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής στο παρελθόν. Μιας πολιτικής που διαμορφώνει σε τοπικό επίπεδο εκείνους τους όρους ώστε να δημιουργηθεί σε μια σειρά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ένα πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας ουσιαστικά απέναντί της την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η οποία αντιμετωπίζεται με μια λογική «κόστους - οφέλους».

Τονίστηκε τέλος ότι το ΚΚΕ με τη δραστηριότητά του θα αναδείξει, θα στηρίξει και θα μπει μπροστά στα δίκαια αιτήματα για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής, για τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας και παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο, τα οποία θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων απέναντι στον ενδεχόμενο κίνδυνο. Εναν κίνδυνο ο οποίος δεν απορρέει αυθαίρετα από κάθε λογής φυσικό φαινόμενο, όπως επιβεβαιώθηκε και με τη φονική πλημμύρα στην Πολίχνη, αλλά αποτελεί συνέπεια της κεντρικής και τοπικής πολιτικής που υλοποιείται.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο 58χρονος

Προθεσμία για να απολογηθεί, αύριο Σάββατο, πήρε από τον ανακριτή Κατερίνης ο 58χρονος που κατηγορείται για τη στυγερή δολοφονία του 45χρονου στον οικισμό Καλλιθέα του δήμου Κατερίνης, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Ο 58χρονος, που συνελήφθη και κρατείται, διώκεται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και για κατοχή ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν δενδρύλλια και ποσότητες κάνναβης, όπως επίσης και ναρκωτικά χάπια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 58χρονος φέρεται να χτύπησε τον άτυχο άνδρα και στη συνέχεια τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του έξω από τα Κοιμητήρια της Καλλιθέας, όπου «τον πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και αφού τον περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό του έβαλε φωτιά».

Τα αίτια του εγκλήματος αποδίδονται σε προσωπικές διαφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ