ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανακόπτεται η καθοδική πορεία της πανδημίας, μεγαλώνει η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Eurokinissi

Την Παρασκευή ακόμα 10 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.722 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 186, ενώ τα κρούσματα της νόσου ήταν 771, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 424.165.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα μας έχουν φτάσει ήδη τα 56, εκ των οποίων 30 στο Ηράκλειο (τα 14 προέρχονται από συρροές ή ιχνηλατήσεις), 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο, από 1 σε Αχαΐα, Κορινθία, Εύβοια, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και Χαλκιδική.

Οπως επισημάνθηκε μάλιστα στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης, η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο φαίνεται να ανακόπηκε η καθοδική πορεία της. Το 60% των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 18 - 34 ετών.

Ειδικά για τη «Δέλτα» σημειώνεται ότι πρόκειται για στέλεχος που θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο μέχρι τέλη Αυγούστου, ενώ στην Ευρώπη οι θετικές διαγνώσεις του ιού αυξήθηκαν κατά 27% την τελευταία βδομάδα και στην Ελλάδα παρατηρείται τάση μικρής αύξησης κατά 3%.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις λοιμωξιολόγων που κάνουν λόγο ακόμα και για 4ο κύμα στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, στο φόντο του ανοίγματος του τουρισμού. Ηδη άλλωστε σε μια σειρά χώρες λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει, αφού στην Ελλάδα οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν ακόμα το 45%, αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην προμήθεια των εμβολίων και των αντιφάσεων της κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η απειλητική μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, ενώ η μια δόση εμβολίου δεν προσφέρει προστασία.

Οσο για την ανάγκη - όπως ομολογήθηκε στην κυβερνητική ενημέρωση - εντατικής ιχνηλάτησης ανατέθηκε κι αυτή στην... αυτοδιάγνωση, με λίγα λόγια στην ατομική ευθύνη, καθώς ενάμιση χρόνο τώρα παραμένουν τα τραγικά κενά και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 5 Ιούλη όσοι θα μετακινούνται προς τα νησιά (εκτός Λευκάδας, Εύβοιας και Σαλαμίνας) θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ για ανήλικους από 12 έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ. Αντίθετα στην επιστροφή συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 5 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, οι ΚΟ Α. Πετρούπολης καλούν σε συζήτηση στο θεατράκι κάτω από το «Απολις» με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης, για τον σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιώργος Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου καλεί σε συζήτηση στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, στον Αγ. Δημήτριο, με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης, για τον σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κηφισιάς καλεί σε συζήτηση στο αμφιθέατρο εργατικών πολυκατοικιών Κηφισιάς, με θέμα «Δυναμώνουμε το ΚΚΕ ενάντια στη ζωή - λάστιχο. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Βόρειου Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής καλεί σε συζήτηση στο θέατρο «Σοφία Βέμπο», στη Βούλα (Λ. Καραμανλή 65), με θέμα «Τα σχέδια του κεφαλαίου στο παραλιακό μέτωπο στον αντίποδα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Την Τρίτη 6 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31), στο Θησείο, με θέμα «Συζητάμε την πείρα από τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Οργανώνουμε την αντεπίθεση με δυνατό ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 7 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αργυρούπολης καλεί σε συζήτηση στην πλατεία Βάρναλη, στην Αργυρούπολη, με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης, για τον σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ταύρου του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην πλατεία Παναγίτσας, στον Ταύρο, με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά. Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και ΟΧΙ με ελεύθερα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 8 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης καλεί σε συζήτηση στο Αλσος Ζωοδόχου Πηγής (Λ. Δημοκρατίας), με θέμα «Δυναμώνουμε το ΚΚΕ ενάντια στη ζωή - λάστιχο. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Σε άλλες περιοχές

Εκδηλώσεις με τίτλο «Με το ΚΚΕ μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες και το δίκιο μας» οργανώνει αυτές τις μέρες η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ:

Το Σάββατο 3 Ιούλη

-- Στις 8.30 μ.μ., στο μπουγατσατζίδικο «Stop» στον Βαθύλακκο, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., περιοδεία στα καφενεία του Προχώματος.

  • Επίσης το Σάββατο 3/7, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Στυλίδας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας», στην κεντρική πλατεία της Στυλίδας, με ομιλητή τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απέρριψε αίτημα για τη χρήση του όρου «τουρκικός» από μειονοτικούς συλλόγους

Για «κατασταλτικές πολιτικές» επικρίνει την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτημα οργανώσεων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από τη Θράκη που ζητούσαν να επανεγγραφούν με τον χαρακτηρισμό «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή των σχετικών συλλόγων, οι οποίοι επικαλούνταν απόφαση που είχε πάρει το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Στην προσφυγή πρωτοστάτησαν οργανώσεις όπως η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», που αναπτύσσουν δράση με απευθείας σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αντέδρασε έντονα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές και την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ειδικά για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» «τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί πλέον στην Ελλάδα, μετά από έναν 38χρονο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και της δημοκρατίας» και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Ενωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της», επικαλούμενο ξανά αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση για την αλύγιστη ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου θα γίνει τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος) στο Νέο Ηράκλειο.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Νέου Ηρακλείου Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΕΚΑΜ

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη της και όσους απογόνους Μακρονησιωτών αγωνιστών επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτήν σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31 - Θησείο, τηλ. 2103247820). Οι εκλογές θα γίνουν τη Δευτέρα μετά το τέλος της ΓΣ και την επομένη, 6 Ιούλη, στις 7 μ.μ.

ΣΦΕΑ
Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες

Ο ΣΦΕΑ καλεί τα μέλη του στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του και στις αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο των γραφείων του ΣΦΕΑ στο πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), την Κυριακή 4/7 στις 10 π.μ. Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης: Απολογισμός δράσης του ΔΣ, οικονομικός απολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, εκλογή 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής, συζήτηση και έγκριση του απολογισμού δράσης και του οικονομικού απολογισμού, υποβολή και ψήφιση προτάσεων, διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και νέας 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των 5 πρώτων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και διαρκεί μέχρι τις 6 μ.μ., με προοπτική παράτασης μέχρι τις 7 μ.μ.

Προσφορά προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Μέλη και φίλοι του Κόμματος από την ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής προσέφεραν 1.400 ευρώ προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Συνάντηση Δένδια - Σάλεχ

Με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης, οι επικείμενες εκλογές στη Λιβύη και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας στις δηλώσεις του επέμεινε «στην τέλεση αντικειμενικών και αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη. Και κυρίως τη σταθερή σας στάση υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη», υπόθεση όπου η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία, βλέποντας την αστική τάξη να «χάνει θέσεις».

Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι πρέπει «να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», ύστερα από μια δεκαετία κατά την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν πλάτη στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

ΜΑΝΤΟΥΔΙ
Το Σάββατο το δεύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά της ΚΝΕ

Στα γήπεδα της Κηρίνθου

Το Σάββατο 3/7 στα γήπεδα της Κηρίνθου θα πραγματοποιηθεί το 2ο ποδοσφαιρικό τουρνουά της ΚΝΕ αφιερωμένο στους Ηλία Κουτσουφλάκη και Γιάννη Συκιώτη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα στα γήπεδα του μπάσκετ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ