Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απέρριψε αίτημα για τη χρήση του όρου «τουρκικός» από μειονοτικούς συλλόγους

Για «κατασταλτικές πολιτικές» επικρίνει την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτημα οργανώσεων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από τη Θράκη που ζητούσαν να επανεγγραφούν με τον χαρακτηρισμό «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή των σχετικών συλλόγων, οι οποίοι επικαλούνταν απόφαση που είχε πάρει το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Στην προσφυγή πρωτοστάτησαν οργανώσεις όπως η «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», που αναπτύσσουν δράση με απευθείας σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αντέδρασε έντονα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές και την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ειδικά για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» «τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί πλέον στην Ελλάδα, μετά από έναν 38χρονο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και της δημοκρατίας» και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Ενωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της», επικαλούμενο ξανά αποφάσεις του ΕΔΑΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ