ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η «ολοκλήρωση» της ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις για την παραπέρα νομισματική και δημοσιονομική ενοποίηση της ΕΕ

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροποποιήσεις της Συμφωνίας «για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», όπως και αυτές που αφορούν τη «Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Οι τροποποιήσεις αυτές κατατέθηκαν σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών και συζητήθηκαν με τη διαδικασία των συμβάσεων, δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρακτικά πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στην παραπέρα νομισματική και δημοσιονομική ενοποίηση της ΕΕ, αφορούν τη στήριξη και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξέλιξη αντιδραστική για τους λαούς, αφού αυτοί είναι που ματώνουν κάθε φορά για τις τράπεζες, είτε πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, τα διάφορα προγράμματα, είτε με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία.

Χαρακτηριστικά, από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις που προωθούνται με τις συμβάσεις αυτές είναι η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού «ασφαλείας» για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, που θα μπορεί να παρέχει δάνεια σε πρώτη φάση έως 68 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί την «εξυγίανση» ή την εκκαθάριση τραπεζών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τα δύο νομοσχέδια αφορούν τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη και με αυτές «θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα», ενώ τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, αφού συμφώνησε «με τη θωράκιση, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος», θέλησε να εξωραΐσει τον βαθιά αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ λέγοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό» αλλά και «ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναγυρίσει πάλι στις ρίζες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων».

Βέβαια πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος επεσήμανε: «Αλήθεια, ποιες είναι αυτές οι ρίζες της ΕΕ; Ως αντικομμουνιστικός μηχανισμός δεν στήθηκε; Το αντίπαλο δέος στο σοσιαλιστικό σύστημα δεν ήταν; Δεν ήθελε τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών της ΕΕ και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης; Δεν έχει κάνει η ΕΕ ιμπεριαλιστικούς πολέμους; Δεν συμμετείχε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας;». Η ΕΕ, συνέχισε, «είναι μια περιφερειακή ένωση, ιμπεριαλιστική, καπιταλιστικών κρατών και εκ του ρόλου της και του χαρακτήρα της - που είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ΕΕ στον σκληρό και οξύτατο ανταγωνισμό που έχουν με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - είναι αντιδραστική».

Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, με τη διαφωνία τους να έγκειται καθαρά σε διαχειριστικά ζητήματα. Π.χ. η Ελ. Λύση «φωτογράφισε» ως «κακό δαίμονα» της ΕΕ τη Γερμανία, ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης επέμεινε «στην ιδέα του πραγματικού ευρωομολόγου και της πραγματικής πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης» κ.ο.κ.

Οσο πιο βαθιά η ενοποίηση, τόσο το χειρότερο για τους λαούς

Οσον αφορά τις συμφωνίες, ο Ν. Καραθανασόπουλος καταψηφίζοντας επεσήμανε ότι «όσο πιο βαθιά είναι αυτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσο χειρότερα για τους λαούς της Ευρώπης. Γιατί ακριβώς όλο αυτό το πακέτο της ενοποίησης θα το ακολουθούν τα πανευρωπαϊκά μνημόνια σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών, σε βάρος του επιπέδου διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων». Συνολικά «ισχυροποιείται ο πραγματικός εχθρός των λαών, που είναι η πολιτική της ΕΕ».

Ανέδειξε ότι «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διασφάλιση των πολυεθνικών, είτε αυτές είναι οι τραπεζικοί όμιλοι είτε είναι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και αυτήν τη διασφάλιση θα την πληρώσουν οι λαοί», για να υπενθυμίσει πως η διαδικασία αυτή «μάτωσε στην κυριολεξία τον ελληνικό λαό με την ανακεφαλαιοποίηση, με τον αναβαλλόμενο φόρο, με τα προγράμματα "Γέφυρα", "Ηρακλής", τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έφεραν τη μείωση κατά 50% των υποκαταστημάτων των τραπεζών και κατά 45% των εργαζομένων.

Ανέφερε ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί «να μειώσει, να "κουρέψει" ή και να εξαφανίσει τελείως τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ από την άλλη επιταχύνει τους πλειστηριασμούς για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και με τον Πτωχευτικό Κώδικα. Και επεσήμανε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό σχετικά στοιχεία από την Ενωση Τραπεζών, τα οποία όμως ουδέποτε δόθηκαν...

ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
«Από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο» η Τουρκία

Νέα όξυνση του ευρωτουρκικού παζαριού ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, που μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του υποστήριξε ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο». Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας στην εξωτερική πολιτική, ο Γιάνσα ξεχώρισε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και με τη Ρωσία.

Μοχλό κλιμάκωσης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει και το Κυπριακό, όπου επανέρχονται μια σειρά από παλιά και νέα σχέδια για τους όρους διχοτόμησης του νησιού.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό (γίνεται τακτικά, κάθε 6μηνο), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η όποια πρόοδος έχει γίνει στις συνομιλίες των δύο πλευρών. Ηδη μια σειρά διαρροές σε σχέση με πιθανές αναφορές που θα έχει η σχετική έκθεση για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» επιβεβαιώνουν τη διάθεση να βρεθεί «κοινό έδαφος» ώστε να προχωρήσει μία ακόμα διευθέτηση με ευρωατλαντικές «ευλογίες» στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίξεις αναμένονται με μοχλό και τα Βαρώσια, που στις 20 του μήνα αναμένεται να επισκεφτεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν για να παραστεί στα εγκαίνια μιας σειράς έργων. Αγκυρα και κατοχικές αρχές ετοιμάζουν νέες προκλήσεις, μεθοδεύοντας αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών που διατηρεί ο κατοχικός στρατός στο ψευδοκράτος ώστε να εξελιχθούν σε μόνιμες βάσεις, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται σταθερά οι προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία ανεξάρτητα από το αν και το πότε προκύψει μια συνολική «διευθέτηση» του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη νότια Τουρκία επέμεινε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) είναι σημαντική και για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, και ειδικά για την ασφάλεια της τουρκικής ακτογραμμής στην περιοχή». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η σημασία της περιοχής συνδέεται και με τους ενεργειακούς της πόρους.

Ο Τατάρ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα τεθούν υπό τη διοίκηση κανενός. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές «οι πραγματικότητες στην περιοχή», αλλά και ότι «στις 20 Ιουλίου (σ.σ. επίσκεψη Ερντογάν και εκδηλώσεις στα Βαρώσια) θα σταλούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο».

Στο μεταξύ, χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ «για τους ανθρώπους του (σ.σ. σοσιαλδημοκρατικού, φιλοκουρδικού κόμματος) HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016» και μίλησε για «οπισθοδρόμηση» της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, που έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση. Είπε ακόμα ότι στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών, «του κράτους δικαίου και της ελευθερίας πολιτικής ένωσης», περιγράφοντάς τα ως θέματα που έχουν σημασία για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

ΙΟΒΕ
«Εναλλακτικά» σενάρια ανάκαμψης, «μονόδρομος» η επίθεση στον λαό

Εναλλακτικά σενάρια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία με εύρος από 1% έως και 5,5% διαβλέπει για το 12μηνο του 2021 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ). Οπως επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ συνδέονται με τις εξελίξεις της πανδημίας εγχώρια και διεθνώς, κυρίως στην ΕΕ, που θα επηρεάσουν τον τουρισμό, οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της (περιοριστικές - ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών) και η απορροφητικότητα πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα:

-- Εφόσον δεν εκδηλωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η θερινή τουριστική περίοδος να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι σε διάρκεια και ένταση, ενώ η απορρόφηση κεφαλαίων κινηθεί στο επίπεδο των ανακοινώσεων κατά την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης, προβλέπεται ανάκαμψη 5% - 5,5%.

-- Στο εναλλακτικό σενάριο, με νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας στο β' εξάμηνο, εκ νέου περιοριστικά μέτρα, αλλά και περισσότερες μεταβιβάσεις, μικρότερη διάρκεια τουριστικής περιόδου και χαμηλότερη απορροφητικότητα πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται οριακή ενίσχυση του ΑΕΠ 1% με 2%.

Αντίστοιχα η ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται να κυμανθεί στο εύρος 9% - 13,5%, των εξαγωγών από 8% έως 13,5%, των εισαγωγών από 8% έως 11,5%.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ στηρίζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού («bad bank»). Οπως αναφέρει, «οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν καθορίσει οι τράπεζες για την περίοδο έως το τέλος του 2021, οπότε αυτά θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κάτω από το 20% των δανείων, σε συνδυασμό με το αρκετά πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων για τη μείωσή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ