Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
«Από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο» η Τουρκία

Νέα όξυνση του ευρωτουρκικού παζαριού ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, που μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του υποστήριξε ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο». Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας στην εξωτερική πολιτική, ο Γιάνσα ξεχώρισε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και με τη Ρωσία.

Μοχλό κλιμάκωσης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει και το Κυπριακό, όπου επανέρχονται μια σειρά από παλιά και νέα σχέδια για τους όρους διχοτόμησης του νησιού.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό (γίνεται τακτικά, κάθε 6μηνο), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η όποια πρόοδος έχει γίνει στις συνομιλίες των δύο πλευρών. Ηδη μια σειρά διαρροές σε σχέση με πιθανές αναφορές που θα έχει η σχετική έκθεση για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» επιβεβαιώνουν τη διάθεση να βρεθεί «κοινό έδαφος» ώστε να προχωρήσει μία ακόμα διευθέτηση με ευρωατλαντικές «ευλογίες» στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίξεις αναμένονται με μοχλό και τα Βαρώσια, που στις 20 του μήνα αναμένεται να επισκεφτεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν για να παραστεί στα εγκαίνια μιας σειράς έργων. Αγκυρα και κατοχικές αρχές ετοιμάζουν νέες προκλήσεις, μεθοδεύοντας αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών που διατηρεί ο κατοχικός στρατός στο ψευδοκράτος ώστε να εξελιχθούν σε μόνιμες βάσεις, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται σταθερά οι προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία ανεξάρτητα από το αν και το πότε προκύψει μια συνολική «διευθέτηση» του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη νότια Τουρκία επέμεινε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) είναι σημαντική και για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, και ειδικά για την ασφάλεια της τουρκικής ακτογραμμής στην περιοχή». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η σημασία της περιοχής συνδέεται και με τους ενεργειακούς της πόρους.

Ο Τατάρ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα τεθούν υπό τη διοίκηση κανενός. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές «οι πραγματικότητες στην περιοχή», αλλά και ότι «στις 20 Ιουλίου (σ.σ. επίσκεψη Ερντογάν και εκδηλώσεις στα Βαρώσια) θα σταλούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο».

Στο μεταξύ, χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ «για τους ανθρώπους του (σ.σ. σοσιαλδημοκρατικού, φιλοκουρδικού κόμματος) HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016» και μίλησε για «οπισθοδρόμηση» της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, που έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση. Είπε ακόμα ότι στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών, «του κράτους δικαίου και της ελευθερίας πολιτικής ένωσης», περιγράφοντάς τα ως θέματα που έχουν σημασία για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ