Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ούτε μία πρόσληψη για την επίσπευση του εμβολιασμού

14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή για εργαζόμενο του ΠΑΓΝΗ!

Και η οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, όπως και η διαχείριση της πανδημίας στο σύνολό της, γίνεται από την κυβέρνηση με κριτήριο τη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι την προστασία της υγείας. Ετσι, η κυβέρνηση στήνει εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα χωρίς να κάνει ούτε μία πρόσληψη, αναγκάζοντας υγειονομικούς σε υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες βάρδιες και συνεχείς μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», με την κυβέρνηση εδώ και μέρες να κουνάει το δάχτυλο σε κατοίκους και εποχικούς εργαζόμενους του νησιού για την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού, αλλά δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων.

Αντίθετα, τα στελεχώνει με υπερεφημέρευση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με την ενημέρωση που έλαβε την Παρασκευή το βράδυ ειδικευόμενος αιματολόγος του νοσοκομείου «για την υποχρέωσή του να καλύψει 14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή του νοσοκομείου την Κυριακή, χωρίς καν να ερωτηθεί αν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη εφημερία, αν έχει άλλες υποχρεώσεις ή αν θα απουσιάζει».

Να σημειωθεί ότι στο Αιματολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ παρακολουθούνται χιλιάδες ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων με σοβαρά νοσήματα, νοσηλεύονται 20 - 30 ασθενείς και καθημερινά γίνονται περίπου 30 ημερήσιες εισαγωγές για θεραπεία. Η πληρότητα της κλινικής υπερβαίνει τους τελευταίους μήνες το 100%, με αποτέλεσμα να έχει επεκταθεί και σε κλίνες γειτονικής κλινικής, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στα τακτικά εξωτερικά αιματολογικά ιατρεία, όπου κάποιες μέρες εξετάζονται ακόμα και πάνω από 80 ασθενείς.

«Λόγω του ανεπαρκούς αριθμού αιματολόγων για τις αυξημένες ανάγκες του Τμήματος, οι 4 ειδικευόμενοι της Αιματολογικής κάνουν συνήθως 8 εφημερίες τον μήνα, χωρίς να παίρνουν όλα τα ρεπό που δικαιούνται, ενώ συχνά εργάζονται πέραν του ωραρίου τους τις καθημερινές, προκειμένου να "βγει η δουλειά". Είναι αυτονόητο ότι δεν περισσεύει κανένας ειδικευόμενος ούτε τα πρωινά τις καθημερινές, ούτε τα λιγοστά Σαββατοκύριακα που έχουν στη διάθεσή τους για ανάπαυση, ειδικά σε περίοδο αδειών».

«Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων δεν γίνεται με νέες προσλήψεις γενικών γιατρών και παθολόγων στα Κέντρα Υγείας, αλλά με εξαναγκασμό σε υπερωρίες των ήδη υπηρετούντων, ανεπαρκών σε αριθμό, εξουθενωμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με πρόσθετες εφημερίες γιατρών όλου του παθολογικού τομέα, καλύπτονται και οι μονάδες COVID», αναφέρει το Σωματείο. Και υπογραμμίζει: «Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των γιατρών να υπερβαίνει το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται, ενώ χρωστούνται και πολλές μέρες κανονικών αδειών. Παράλληλα, οι μετακινήσεις γιατρών για βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα και στις μονάδες COVID αποδυναμώνουν και προκαλούν προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα όπου εργάζονται οι γιατροί αυτοί».

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να εξασφαλίσει την αμοιβή των γιατρών για τις απογευματινές βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές, αφού στο ΦΕΚ 4790/31.3.21 προβλέπεται αποζημίωση μόνο για τις μη εργάσιμες μέρες. «Είναι στο χέρι των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ αν θα εξαναγκάσουν τους γιατρούς σε απλήρωτες υπερωρίες (όπως συμβαίνει σε κάποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας) ή αν θα αποζημιώσουν τις πρόσθετες εφημερίες (μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων των εργαζομένων)», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, ενίσχυση της ΠΦΥ, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, άμεση στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με νέες προσλήψεις γιατρών και όχι με επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων. Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και να μην εξαναγκάζονται οι γιατροί σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέρα από τα όρια λειτουργεί το μοναδικό νοσοκομείο (2021-08-21 00:00:00.0)
Απροστάτευτος ο λαός μπροστά στη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας (2021-08-13 00:00:00.0)
Ολοι στον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας (2021-07-23 00:00:00.0)
«Επιχειρησιακό πλάνο» υπονόμευσης του εμβολιασμού και της υγείας του λαού (2021-01-16 00:00:00.0)
Οριακές καταστάσεις για εργαζόμενους και ασθενείς (2015-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ