Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Επιχειρησιακό πλάνο» υπονόμευσης του εμβολιασμού και της υγείας του λαού

Χωρίς καμία ενίσχυση η χρόνια ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μετά την κυβερνητική απάτη περί δήθεν «θωρακισμένου και έτοιμου ΕΣΥ», η οποία κατέρρευσε με πάταγο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ξεσκεπάζονται με το «καλημέρα» και τα σχέδια επί χάρτου που παρουσίαζαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού εναντίον του κορονοϊού.

Χωρίς καμία στελέχωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά με τα γνωστά «μπαλώματα» και τις μετακινήσεις που ανοίγουν άλλες τρύπες, υπονομεύεται εξαρχής η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του λαού, αλλά και συνολικότερα η προστασία της υγείας του.

Τα όσα επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις και τα όσα καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, συνδικάτα και φορείς είναι χαρακτηριστικά:

-- Αντί για το κυβερνητικό παραμύθι για «1.018 εμβολιαστικά κέντρα» που θα διενεργούσαν «πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τελικά ότι θα τεθούν σε λειτουργία στις 20 Γενάρη μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, τα οποία θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα που θα παραμείνουν σε νοσοκομεία. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθούν ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η αναγκαία ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων»...

-- Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι προβλεπόμενες 12ωρες βάρδιες των εμβολιαστικών κέντρων και όλες οι υπόλοιπες ανάγκες της διαδικασίας, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των «μπαλωμάτων», την «ανακύκλωση» εξουθενωμένων υγειονομικών, στέλνει «εμβολιαστικές ασκήσεις» με βάση τις οποίες ένας μόνο γιατρός είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς κ.ο.κ.

-- Αυτού του είδους η «μετατροπή» των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα οδηγεί ήδη σε χιλιάδες ακυρώσεις ιατρικών ραντεβού, πολλά από τα οποία έχουν κλειστεί εδώ και μήνες. Η εξέλιξη αυτή - για μια εμβολιαστική διαδικασία που θα είναι πολύμηνη και πιθανότατα επαναλαμβανόμενη - έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες ακυρώσεις ραντεβού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, από τις μετακινήσεις υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και το κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων για να «μπαλωθούν» οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ.

-- Με τη διατήρηση εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία - σε συνθήκες που ακόμα δεν έχουμε βγει από το δεύτερο κύμα και μπροστά είναι ορατός ο κίνδυνος του τρίτου - δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία.

-- Στο έδαφος της ανυπαρξίας ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας, ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών - ο εμβολιασμός των οποίων ξεκινά το Σάββατο 16/1 - καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μετακίνησή τους ή ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους.

Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν τη χρόνια απαξίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Συνεχίζοντας μάλιστα το έργο των προκατόχων της, αντί να πάρει ακόμα και τώρα μέτρα ενίσχυσης της ΠΦΥ, μείωσε κατά επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 την κρατική χρηματοδότησή της!

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, πρέπει να δυναμώσει η πάλη για αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, της παρακολούθησης των τυχόν παρενεργειών και της περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ