Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης είναι για τους μονοπωλιακούς ομίλους

Την ερχόμενη Τρίτη εισάγει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, με δεδομένη τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, θα διαρκέσει δύο μέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς για το νομοσχέδιο αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή η ψήφος 151 βουλευτών.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη συμφωνία, αλλά και για το κλίμα ομοψυχίας που υπάρχει ανάμεσα στα αστικά κόμματα απέναντι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κυριάρχησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να εκφράζει την ικανοποίησή του.

Παράλληλα ο υπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που βρίσκονται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτός ο όρος δεσμεύει τάχα την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της, κλείνοντας έτσι τα μάτια στον «αέρα» που δίνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Κάνοντας μάλιστα άστοχες συγκρίσεις, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που όπως είπε είναι επίσης ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πούμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί τη Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει;», ανέφερε, για να υποστηρίξει την τυφλή εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο λαός στα επικίνδυνα παζάρια με την Τουρκία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της ΝΔ «προσχώρηση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», δείχνοντας τη στρατηγική τους ταύτιση πρόσθεσε πως είναι δεδομένο ότι «θα στηρίξουμε και εθνικές λύσεις και το εθνικό μέτωπο, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει εθνική στρατηγική, που σας καλούμε να τη συνδιαμορφώσουμε, όχι να συγκυβερνήσουμε, η κυβέρνηση κυβερνά»!

Φέρει τη σφραγίδα των μονοπωλιακών ομίλων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, όσον αφορά το νομοσχέδιο σημείωσε πως «το αγκάθι που δεν μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση» είναι ότι «όπου κι αν έγινε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή ακόμα και όπου οριοθετήθηκαν οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, οι λαοί δεν έζησαν και δεν ζουν καλύτερα. Αντίθετα, οξύνθηκε ο ανταγωνισμός και ζήσαμε ή ζούμε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών. Τη σφραγίδα τους βάζουν οι νόμοι του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και η αναμέτρηση για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των αστικών τάξεων».

Δίνοντας απάντηση στα περί ομοψυχίας, τόνισε ότι «το καθοριστικό στοιχείο είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Δηλαδή αν αυτή θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων ή τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σε μια κοινωνία που είναι χωρισμένη σε τάξεις με αντίθετα συμφέροντα, δεν μπορεί να οικοδομηθεί εθνική ομοψυχία. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να πανηγυρίζουν μαζί με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ενεργειακές εταιρείες που προσδοκούν οφέλη από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και την οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών».

Οσον αφορά τις διερευνητικές ανέφερε ότι «δεν χωρά κανένας εφησυχασμός», διότι είναι δεδομένες «η πρόθεση της Τουρκίας να γίνει συζήτηση εφ' όλης της ύλης» και «η επιδίωξη των Αμερικανών και της ΕΕ για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις σύνθετες όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στα Βαλκάνια, ανέδειξε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Επεσήμανε ότι σε αυτήν την περιοχή ανταγωνίζονται οι ΗΠΑ, που έχουν εγκαταστήσει μεγάλες σύγχρονες βάσεις (Κόσοβο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία), η Ρωσία, που έχει σχέσεις με τη Σερβία, και η Κίνα με τον «Δρόμο του Μεταξιού». «Η Ελλάδα έχει εμπλακεί μέσα σε σχεδιασμούς που κατά τη γνώμη μας είναι επικίνδυνοι. Σχεδιασμούς που αφορούν την εναρμόνιση, την αντιστοίχιση με επιδιώξεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και βεβαίως με εκπροσώπηση αστικών συμφερόντων. Συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προσδοκούν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση σε όλες τις περιοχές, και στην περιοχή των Βαλκανίων», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ