Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε στενή διασύνδεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα

Με τον Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή του διαβόητου American Jewish Committee (AJC), συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα σύσφιξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, την ώρα που ξεχωρίζει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και ευρύτερα, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους τους λαούς.

Οπως αναφέρεται από κυβερνητικής πλευράς, στη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο» και «τονίστηκε ιδιαιτέρως η συμβολή της Ελλάδας στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω των αμοιβαία επωφελών συμμαχιών με χώρες της περιοχής που μοιράζονται ίδιες αρχές και πεποιθήσεις», με την ντόπια αστική τάξη σε ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα να πρωτοστατεί στην οικοδόμηση αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής αξόνων.

Επίσης, «επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του AJC με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ καθώς και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσονται και επεκτείνονται διαρκώς», με επόμενο βήμα, όπως αναμένεται, τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών σε τοποθεσίες όπως η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλία, η Σκύρος και αλλού.

Υπογραμμίστηκε ακόμα «η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των σχετικών δράσεων».

Αλλά και στην πράξη, στη Σούδα και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) ολοκληρώθηκε, όπως αναφέρεται αρμοδίως, εξειδικευμένη εκπαιδευτική ενότητα τυποποίησης ΝΑΤΟ, σε αντικείμενα που αφορούν τη σχεδίαση, παραγωγή και διαχείριση των δογμάτων και προτύπων της λυκοσυμμαχίας.

Στη συνεκπαίδευση που διήρκεσε από 28/6 έως 2/7 μετείχαν 29 επιτελείς από 11 κράτη - μέλη (Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Βόρεια Μακεδονία) και 8 φορείς της λυκοσυμμαχίας (Communications and Information Agency, Joint Air Power Competence Centre Of Excellence, Stability Policing Centre Of Excellence, Joint Warfare Centre, Joint Electronic Warfare Core Staff, Military Police Centre Of Excellence, Cold Weather Operations Centre Of Excellence, NMIOTC).

Η εκπαιδευτική ενότητα διοργανώθηκε από το ΚΕΝΑΠ και υποστηρίχθηκε με εκπαιδευτές από το ΓΕΕΘΑ, το Στρατηγείο Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation, ACT) και το Γραφείο Τυποποίησης ΝΑΤΟ (NATO Standardization Office, NSΟ).

Επίσης, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Σχολείου και επιπλέον των άλλων αντικειμένων, την 1η Ιούλη διοργανώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο (case study), που περιλάμβανε την εξέταση εφαρμογής προτύπων υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ στο πεδίο, «καινοτομία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις παρεχόμενες Συμμαχικές Εκπαιδεύσεις Τυποποίησης», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Γεωργίας Ντέιβιντ Ντόντουα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων με άλλη μια χώρα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, όπου πατά η ΝΑΤΟική αρβύλα. Επισήμως συζήτησαν «θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» και υπογραμμίστηκε «η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος υποδεχόταν στο Επιτελείο τον Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, υποστράτηγο Mohamed Farid Hegazy, για την οικοδόμηση άλλης μιας ευρωατλαντικής κοπής λυκοφιλίας. Κατά τις διμερείς συζητήσεις εστίασαν «στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών». Επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, ότι συνεχίζοντας τις διμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις θα πάνε μαζί στην «Bright Star 21» (τη διοργανώνει η Αίγυπτος, με συμμετοχή και των ΗΠΑ) και στην ελληνοαιγυπτιακή (με συμμετοχή και άλλων χωρών τα τελευταία χρόνια) «Μέδουσα 11».

Παραπέρα, ακριβώς στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού διπλωματικής παρέμβασης σε χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης συνεχίζει την ...τουρνέ που ξεκίνησε από προχτές στις χώρες της Βαλτικής. Χτες βρέθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, όπου στη συνάντηση με τον Λετονό ΥΠΕΞ Edgars Rinkevics εξέφρασε την «ισχυρή βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης «να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τη Λετονία». Πρόσθεσε δε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική η σύγκλιση απόψεων των δύο χωρών σε ζητήματα όπως οι περιφερειακές προκλήσεις και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», με τις κατηγορίες αυτές να απευθύνονται τελευταία εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας. Σήμερα ο Μ. Βαρβιτσιώτης θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου μεταξύ άλλων θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία.

Τέλος, καθώς η σύνδεση με τις ΗΠΑ «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα, ο πολυπράγμων πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ συναντήθηκε με τον «φίλο» του, όπως έλεγε κατόπιν, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, προκειμένου να συζητήσουν τις μπίζνες που ανοίγουν για αμερικανικές εταιρείες στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» του ελληνικού Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ