Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν την αλύγιστη ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου

Η Β. Πλατανιά
Η Β. Πλατανιά
Την αλύγιστη ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, που δολοφονήθηκε πριν από 77 χρόνια, στις 27/6/1944, από τους Γκεσταπίτες και τους Ελληνες συνεργάτες τους, τίμησαν με εκδήλωση στο Ηράκλειο Αττικής η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του δήμου.

Η ζωή και η δράση της Ηλέκτρας Αποστόλου αποτελούν πολύτιμη πηγή διδαγμάτων για τις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης ανέφερε στην ομιλία του ο Περικλής Καρμής, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

«Ο λαός μας, όπως και τότε, μπορεί να δοκιμάσει ξανά τη δύναμή του συμπορευόμενος με το ΚΚΕ. Ο σημερινός αγώνας που δίνουμε μπορεί να γίνεται αποτελεσματικός όσο γίνεται πιο μαζικός, όσο στρέφει τα πυρά του ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο», σημείωσε στην ομιλία της η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Τόνισε ότι «η Ηλέκτρα πάλεψε για τον λαό και τα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τελευταίο λεπτό της ζωής της» και πρόσθεσε ότι «αυτό το "δεν υποχωρώ" είναι η πιο μεγάλη παρακαταθήκη της».


Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε: «Ο λαός μας και σήμερα, όπως και τότε που έζησε η Ηλέκτρα Αποστόλου, δεν έχει να περιμένει τίποτα από σωτήρες, ούτε από μία λαμπρή τάχα προσωπικότητα, από έναν δήθεν σπουδαίο ηγέτη, ούτε από ένα ικανό επιτελείο, ούτε από μία άλλη, υποτίθεται προοδευτική κυβέρνηση. Ο λαός όμως όπως και τότε μπορεί να δοκιμάσει ξανά τη δύναμή του. Ο σημερινός αγώνας που δίνουμε μπορεί να γίνεται αποτελεσματικός όσο γίνεται πιο μαζικός, όσο στρέφει τα πυρά του ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, αφαιρώντας του τη δυνατότητα να χειραγωγεί τον λαό και να μετατρέπει το κίνημα σε πλασιέ κυβερνήσεων.

Είμαστε αποφασισμένοι να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων και των γυναικών στα σωματεία, στους συλλόγους, για την κατεύθυνση της πάλης σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για την Κοινωνική Συμμαχία. Επιδιώκουμε να κλιμακώνουμε την πάλη, να περνάμε στην αντεπίθεση, οι αγώνες και ο συντονισμός να μετατρέπονται στην πορεία σε ένα ενιαίο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ενα τέτοιο κίνημα μόνο το ΚΚΕ μπορεί να το εγγυηθεί με τη δράση του, ως δύναμη ανατροπής, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό».

Και τόνισε πως «αν στεκόμαστε με απαράμιλλο σεβασμό αλλά και αντικειμενική εκτίμηση απέναντι στο παρελθόν μας, απέναντι στην Ιστορία μας, είναι γιατί διδασκόμαστε από αυτήν για τις πράξεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Αν κοιτάμε πίσω, είναι γιατί τραβάμε μπροστά. Στον δρόμο αυτό που προχωράμε μας συντροφεύει η πείρα, μας διδάσκει η στάση και η θυσία χιλιάδων συντρόφων. Ανάμεσά τους η Ηλέκτρα κρατάει και θα κρατάει για πάντα μία ξεχωριστή θέση.

Η Ηλέκτρα ως συνειδητοποιημένη αγωνίστρια, ως μορφωμένη και καλλιεργημένη μαχήτρια, ως ακλόνητη μάνα κομμουνίστρια. Η Ηλέκτρα πάλεψε για τον λαό και τα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τελευταίο λεπτό της ζωής της. Πάλεψε έως το τέλος όπως παλεύει μία λέαινα. Αυτό το "δεν υποχωρώ" είναι η πιο μεγάλη της παρακαταθήκη.

Γι' αυτό και μας εκφράζει απόλυτα ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου:

Ηλέκτρα

Στ' όνομά σου ορκιζόμαστε:

Να σου μοιάσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ