Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η «ολοκλήρωση» της ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις για την παραπέρα νομισματική και δημοσιονομική ενοποίηση της ΕΕ

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροποποιήσεις της Συμφωνίας «για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», όπως και αυτές που αφορούν τη «Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Οι τροποποιήσεις αυτές κατατέθηκαν σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών και συζητήθηκαν με τη διαδικασία των συμβάσεων, δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρακτικά πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στην παραπέρα νομισματική και δημοσιονομική ενοποίηση της ΕΕ, αφορούν τη στήριξη και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξέλιξη αντιδραστική για τους λαούς, αφού αυτοί είναι που ματώνουν κάθε φορά για τις τράπεζες, είτε πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, τα διάφορα προγράμματα, είτε με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία.

Χαρακτηριστικά, από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις που προωθούνται με τις συμβάσεις αυτές είναι η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού «ασφαλείας» για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, που θα μπορεί να παρέχει δάνεια σε πρώτη φάση έως 68 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί την «εξυγίανση» ή την εκκαθάριση τραπεζών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τα δύο νομοσχέδια αφορούν τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη και με αυτές «θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα», ενώ τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, αφού συμφώνησε «με τη θωράκιση, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος», θέλησε να εξωραΐσει τον βαθιά αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ λέγοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό» αλλά και «ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναγυρίσει πάλι στις ρίζες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων».

Βέβαια πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος επεσήμανε: «Αλήθεια, ποιες είναι αυτές οι ρίζες της ΕΕ; Ως αντικομμουνιστικός μηχανισμός δεν στήθηκε; Το αντίπαλο δέος στο σοσιαλιστικό σύστημα δεν ήταν; Δεν ήθελε τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών της ΕΕ και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης; Δεν έχει κάνει η ΕΕ ιμπεριαλιστικούς πολέμους; Δεν συμμετείχε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας;». Η ΕΕ, συνέχισε, «είναι μια περιφερειακή ένωση, ιμπεριαλιστική, καπιταλιστικών κρατών και εκ του ρόλου της και του χαρακτήρα της - που είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ΕΕ στον σκληρό και οξύτατο ανταγωνισμό που έχουν με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - είναι αντιδραστική».

Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, με τη διαφωνία τους να έγκειται καθαρά σε διαχειριστικά ζητήματα. Π.χ. η Ελ. Λύση «φωτογράφισε» ως «κακό δαίμονα» της ΕΕ τη Γερμανία, ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης επέμεινε «στην ιδέα του πραγματικού ευρωομολόγου και της πραγματικής πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης» κ.ο.κ.

Οσο πιο βαθιά η ενοποίηση, τόσο το χειρότερο για τους λαούς

Οσον αφορά τις συμφωνίες, ο Ν. Καραθανασόπουλος καταψηφίζοντας επεσήμανε ότι «όσο πιο βαθιά είναι αυτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσο χειρότερα για τους λαούς της Ευρώπης. Γιατί ακριβώς όλο αυτό το πακέτο της ενοποίησης θα το ακολουθούν τα πανευρωπαϊκά μνημόνια σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών, σε βάρος του επιπέδου διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων». Συνολικά «ισχυροποιείται ο πραγματικός εχθρός των λαών, που είναι η πολιτική της ΕΕ».

Ανέδειξε ότι «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διασφάλιση των πολυεθνικών, είτε αυτές είναι οι τραπεζικοί όμιλοι είτε είναι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και αυτήν τη διασφάλιση θα την πληρώσουν οι λαοί», για να υπενθυμίσει πως η διαδικασία αυτή «μάτωσε στην κυριολεξία τον ελληνικό λαό με την ανακεφαλαιοποίηση, με τον αναβαλλόμενο φόρο, με τα προγράμματα "Γέφυρα", "Ηρακλής", τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έφεραν τη μείωση κατά 50% των υποκαταστημάτων των τραπεζών και κατά 45% των εργαζομένων.

Ανέφερε ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί «να μειώσει, να "κουρέψει" ή και να εξαφανίσει τελείως τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ από την άλλη επιταχύνει τους πλειστηριασμούς για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και με τον Πτωχευτικό Κώδικα. Και επεσήμανε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό σχετικά στοιχεία από την Ενωση Τραπεζών, τα οποία όμως ουδέποτε δόθηκαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ