ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκρηξη κρουσμάτων χτες, αύξηση ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αττική

«Εκτακτα» μέτρα ατομικής ευθύνης ανακοίνωσε και χτες η κυβέρνηση

Συνωστισμός και ταλαιπωρία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Συνωστισμός και ταλαιπωρία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που εδώ και ενάμιση χρόνο αφήνει τον λαό απροστάτευτο και εκτεθειμένο στην πανδημία, αποτυπώνονται ξανά αυτές τις μέρες με την έκρηξη των κρουσμάτων.

Χτες ανακοινώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 1.026(Ανατολική Αττική 119, Βόρειος Τομέας Αθηνών 156, Δυτική Αττική 18, Δυτική Αθήνα 111, Κεντρικός Τομέας 232, Νήσοι 9, Νότιος Τομέας Αθηνών 252, Πειραιάς 129),98 στο Ρέθυμνο, 72 στο Ηράκλειο, 62 στη Θεσσαλονίκη, 45 στη Μαγνησία, 43 στη Λάρισα και υπό διερεύνηση είναι 125 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 429.144, ενώ χτες άλλοι 8 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 12.754.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168, ενώ σε σύνολο 6.464 τεστ η θετικότητα υπολογίζεται σε 2,7%.

Αύξηση καταγράφεται και στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 3 περιοχές: Ηράκλειο (+171%), Αττική (+65%), Ρέθυμνο (+47%), Θεσσαλονίκη (+3%).

Οπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 4ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, καθώς δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ιός εξαπλώνεται ανεμπόδιστα, δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στις δημόσιες δομές ΠΦΥ για την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού, δεν έγινε έγκαιρη προμήθεια όλων τα ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, δεν προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες δομές.

Ουρές μέσα στο λιοπύρι στο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι
Ουρές μέσα στο λιοπύρι στο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι
Και ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα», πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, είναι γνωστή εδώ και μήνες, η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις στο 38% του πληθυσμού, η τουριστική σεζόν άνοιξε κι αυτό το καλοκαίρι με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας μετακυλίεται στην ...αυτοδιάγνωση («το 60% των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται από τα self tests», όπως ομολόγησε η κυβέρνηση), τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν και πάλι κουρελόχαρτο επειδή αυτό συμφέρει το κεφάλαιο στις μεταφορές κ.λπ. Ο λαός στο μεταξύ στριμώχνεται σε ουρές, σε συνθήκες συγχρωτισμού και συνωστισμού για να πάει στη δουλειά του, και από την άλλη η κυβέρνηση του κουνάει το δάχτυλο.

«Κάντε self test, προστατέψτε τους οικείους σας»

Σε αυτό το φόντο, χτες η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις, στοχοποιώντας για πολλοστή φορά τους νέους για τη διασπορά του ιού και για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αποθεώνοντας και πάλι την ατομική ευθύνη: «Εμβολιαστείτε, κάντε self test, προστατέψτε τους οικείους σας» ήταν η κυβερνητική «σύσταση».

Προκλητικός είναι και ο ισχυρισμός για το 99% των ασθενών σε ΜΕΘ «που έμειναν ανεμβολίαστοι ενώ υπήρχαν εμβόλια». Οταν μέχρι και σήμερα χιλιάδες κατάκοιτοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, χιλιάδες καρκινοπαθείς και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα δεν είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αφού αυτό υπαγόρευαν «η ροή των εμβολίων», «οι παραδόσεις των φαρμακοβιομηχανιών» και οι νόμοι της αγοράς.

Με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και στην Εστίαση να παραμένουν αθωράκιστοι - «εκατοντάδες κρούσματα εντοπίζονται σε χώρους διασκέδασης» - η χτεσινή «έκτακτη ενημέρωση» δεν περιλάμβανε κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αλλά μόνο μέτρα για τη λειτουργία των χώρων εστίασης... Πιο συγκεκριμένα, από αύριο Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους. Σε όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα, με λουκέτο από την επόμενη μέρα και για επτά μέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι στα 10.000 ευρώ και στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. «Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων», καθώς οι έλεγχοι θα γίνονται «και βάσει αξιολόγησης με υλικό από τα social media», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.


Ούτε μία πρόσληψη για την επίσπευση του εμβολιασμού

14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή για εργαζόμενο του ΠΑΓΝΗ!

Και η οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, όπως και η διαχείριση της πανδημίας στο σύνολό της, γίνεται από την κυβέρνηση με κριτήριο τη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι την προστασία της υγείας. Ετσι, η κυβέρνηση στήνει εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα χωρίς να κάνει ούτε μία πρόσληψη, αναγκάζοντας υγειονομικούς σε υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες βάρδιες και συνεχείς μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», με την κυβέρνηση εδώ και μέρες να κουνάει το δάχτυλο σε κατοίκους και εποχικούς εργαζόμενους του νησιού για την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού, αλλά δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων.

Αντίθετα, τα στελεχώνει με υπερεφημέρευση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού. Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με την ενημέρωση που έλαβε την Παρασκευή το βράδυ ειδικευόμενος αιματολόγος του νοσοκομείου «για την υποχρέωσή του να καλύψει 14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή του νοσοκομείου την Κυριακή, χωρίς καν να ερωτηθεί αν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη εφημερία, αν έχει άλλες υποχρεώσεις ή αν θα απουσιάζει».

Να σημειωθεί ότι στο Αιματολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ παρακολουθούνται χιλιάδες ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων με σοβαρά νοσήματα, νοσηλεύονται 20 - 30 ασθενείς και καθημερινά γίνονται περίπου 30 ημερήσιες εισαγωγές για θεραπεία. Η πληρότητα της κλινικής υπερβαίνει τους τελευταίους μήνες το 100%, με αποτέλεσμα να έχει επεκταθεί και σε κλίνες γειτονικής κλινικής, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στα τακτικά εξωτερικά αιματολογικά ιατρεία, όπου κάποιες μέρες εξετάζονται ακόμα και πάνω από 80 ασθενείς.

«Λόγω του ανεπαρκούς αριθμού αιματολόγων για τις αυξημένες ανάγκες του Τμήματος, οι 4 ειδικευόμενοι της Αιματολογικής κάνουν συνήθως 8 εφημερίες τον μήνα, χωρίς να παίρνουν όλα τα ρεπό που δικαιούνται, ενώ συχνά εργάζονται πέραν του ωραρίου τους τις καθημερινές, προκειμένου να "βγει η δουλειά". Είναι αυτονόητο ότι δεν περισσεύει κανένας ειδικευόμενος ούτε τα πρωινά τις καθημερινές, ούτε τα λιγοστά Σαββατοκύριακα που έχουν στη διάθεσή τους για ανάπαυση, ειδικά σε περίοδο αδειών».

«Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων δεν γίνεται με νέες προσλήψεις γενικών γιατρών και παθολόγων στα Κέντρα Υγείας, αλλά με εξαναγκασμό σε υπερωρίες των ήδη υπηρετούντων, ανεπαρκών σε αριθμό, εξουθενωμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με πρόσθετες εφημερίες γιατρών όλου του παθολογικού τομέα, καλύπτονται και οι μονάδες COVID», αναφέρει το Σωματείο. Και υπογραμμίζει: «Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των γιατρών να υπερβαίνει το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται, ενώ χρωστούνται και πολλές μέρες κανονικών αδειών. Παράλληλα, οι μετακινήσεις γιατρών για βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα και στις μονάδες COVID αποδυναμώνουν και προκαλούν προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα όπου εργάζονται οι γιατροί αυτοί».

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να εξασφαλίσει την αμοιβή των γιατρών για τις απογευματινές βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές, αφού στο ΦΕΚ 4790/31.3.21 προβλέπεται αποζημίωση μόνο για τις μη εργάσιμες μέρες. «Είναι στο χέρι των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ αν θα εξαναγκάσουν τους γιατρούς σε απλήρωτες υπερωρίες (όπως συμβαίνει σε κάποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας) ή αν θα αποζημιώσουν τις πρόσθετες εφημερίες (μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων των εργαζομένων)», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, ενίσχυση της ΠΦΥ, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, άμεση στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με νέες προσλήψεις γιατρών και όχι με επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων. Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και να μην εξαναγκάζονται οι γιατροί σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, καμίνι τα γραφεία του προσωπικού

Και ενώ τις τελευταίες μέρες το κύμα καύσωνα σαρώνει όλη τη χώρα, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Οπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού», «εν έτει 2021, σε πολλά σημεία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων και θαλάμων ασθενών στους οποίους συχνά νοσηλεύονται μέχρι και εννέα άτομα (εξάκλινοι θάλαμοι που γεμίζουν με ράντζα μετά από κάθε εφημερία), δεν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια δυσφορία σε ασθενείς και προσωπικό. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, αφού τα δωμάτια που "βράζουν" αποτελούν πλέον χώρους ακατάλληλους έως επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών. Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες, με τους συνωστισμένους θαλάμους και τους ...οικιακούς ανεμιστήρες!

Το πρόβλημα επεκτείνεται και αλλού, με εργαζόμενους να δουλεύουν σε γραφεία - καμίνια, ενώ και στην Πολυκλινική εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί κλιματισμός σε χειρουργικές αίθουσες (!), όπου η ρύθμιση της θερμοκρασίας αποτελεί επιπλέον και μέτρο για την αποφυγή λοιμώξεων».

Η ΕΣΑΚ αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Θυμίζει τις καταγγελίες τεχνικών για τις επικίνδυνες καταστάσεις που είχαν προκύψει με τις παροχές του οξυγόνου κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, με τμήματα του νοσοκομείου να μένουν χωρίς ρεύμα. «Από τότε - ή μάλλον, από πολύ πιο πριν - τεχνικοί και σωματείο είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας και των απαρχαιωμένων υποδομών», τονίζει η ΕΣΑΚ.

Και αναδεικνύει ότι «όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη για ανάγκη περιορισμού των εξόδων, για τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν "αυτοτελείς και επικερδείς" επιχειρήσεις και την ολοένα πιο σφιχτή σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και ακόμη μεγαλύτερη γενίκευση των εργολαβιών και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία».

«Με χιόνια, πλημμύρες, φωτιές, καύσωνες ή με πανδημίες ένα είναι το συμπέρασμα: Το ΕΣΥ που φτιάξανε είναι ετοιμόρροπο! (...) Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημοσίου συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στην εποχή και στις ανάγκες μας», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ και διεκδικεί μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση των εργολαβιών και των λοιπών «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, τερματισμό κάθε ιδιωτικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές σε όλες τις βαθμίδες Υγείας, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ