ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Νέες προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ

Η δημοτική αρχή στοχοποιεί το ΚΚΕ γιατί αποκαλύπτει τον ρόλο των ΝΑΤΟικών και των συνεργατών τους

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, καθώς αυτή συνεχίζει το «κυνήγι» των προπαγανδιστικών υλικών του Κόμματος.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες από την ανάρτησή του τη Δευτέρα, πανό του ΚΚΕ που καλούσε να σταματήσουν οι διευκολύνσεις προς τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες αποκαθηλώθηκε από τη δημοτική αρχή, ενώ όσα διαφημιστικά για εκδηλώσεις και συναυλίες που ακόμα οι ημερομηνίες δεν έχουν παρέλθει, παρέμειναν.

«Σήμερα», τονίζει η ανακοίνωση, «που δεν έχει τέλος η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα που η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα συντηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και "μυρίζει μπαρούτι" σε όλα τα πεδία από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, η δημοτική αρχή συνεχίζει να προκαλεί, όταν επιλέγει να εμποδίζει την πολιτική προπαγάνδιση των θέσεων του ΚΚΕ που ζητούν να μην διευκολύνονται οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες».

Μάλιστα, αναφερόμενη στις δηλώσεις του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ότι δεν έχει πρόβλημα με το περιεχόμενο των αγωνιστικών πανό που μπαίνουν κατά καιρούς, αλλά δήθεν με το γεγονός ότι είναι παράνομη διαφήμιση και πως έχει εντολή από την εισαγγελία να τα κατεβάζει, η ανακοίνωση σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Απ' ό,τι φαίνεται και ο εισαγγελέας ενοχλείται μόνο από τα πανό του ΚΚΕ και των σωματείων που αγωνίζονται. Γιατί πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει αποσταλεί καμία δικογραφία στον αντιδήμαρχο και στον δήμαρχο», για τους οποίους η ανακοίνωση σημειώνει πως ενώ αρνούνταν να δώσουν άδεια για να γίνει η συγκέντρωση σωματείων στο πάρκο Ανεξαρτησίας ενάντια στην άσκηση «Defender Europe», έκαναν βόλτες με τα ΝΑΤΟικά ελικόπτερα, «έχουν επιτρέψει να γίνει η πόλη διαφημιστικό τσίρκο».

Η ΤΕ Εβρου τονίζει πως το ΚΚΕ θα συνεχίζει να προπαγανδίζει τη δράση του και να αποκαλύπτει «τον βρώμικο ρόλο που παίζουν ντόπιοι θεσμικοί και τα πληρωμένα παπαγαλάκια τους» για το ξέπλυμα των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, «όσα πανό και να κατεβάσουν, όσες δικογραφίες κι αν στείλουν, όσους χαφιέδες κι αν επιστρατεύσουν». Επίσης, καλεί τον λαό της πόλης να βγάλει συμπεράσματα, να προβληματιστεί ακόμα και αν διαφωνεί με τις θέσεις του ΚΚΕ για το μένος που επιδεικνύεται για τη φίμωσή του, το οποίο φτάνει έως και τον «αντικομμουνισμό και στο κυνήγι όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου

Αλλη μια βρωμοδουλειά για τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς, ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να προσφέρει η κυβέρνηση, δρομολογώντας την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Στο φόντο και των πρόσφατων επισκέψεών του στο προτεκτοράτο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα δεσμεύεται «ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο και επίσημης αναγνώρισης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου: «Γιατί να αναλάβω μία δέσμευση πολιτικής; Τι έννοια θα είχε να κάνω κάτι τέτοιο;», ανέφερε απροσχημάτιστα. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι οι ΗΠΑ είναι «η μόνη δύναμη η οποία για τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο», ο ΥΠΕΞ αρκέστηκε να μιλήσει για «πολιτική αρχών» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι αυτό «εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας μας όπως εμείς τα καταλαβαίνουμε», και να καταλήξει ότι «γενικόλογες διακηρύξεις και ηχηρές δεσμεύσεις δεν είναι κάτι που είθισται στους υπουργούς Εξωτερικών. Νομίζω μάλιστα ότι είναι λάθος».

Είχε προηγηθεί, στη διάρκεια ημερίδας για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ουκρανία, την περασμένη βδομάδα, αναφορά του «στη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης» του Κοσόβου, καθώς όπως ισχυρίστηκε «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε το 2010 ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο».

Αναποδογυρίζοντας μάλιστα την πραγματικότητα και δεδομένου ότι μια τέτοια αναγνώριση ανοίγει παραπέρα τον δρόμο και για τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, είχε ισχυριστεί ότι «με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη» που «κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής», κάνοντας πως δεν γνωρίζει για την επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όπως το 1999 ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με φόντο την κλιμάκωση των ανταγωνισμών

Με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε μια σειρά ζώνες συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα ήταν άλλωστε οι «γεωπολιτικές προεκτάσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών» (τεχνολογίες «κρίσιμες για την οικονομία και τις κοινωνίες μας» όπως ειπώθηκε στη Σύνοδο), η υπό επεξεργασία «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ (θα αποτελέσει τον μπούσουλα στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα, «το πώς θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι μπρος σε μελλοντικές κρίσεις», όπως σημειώθηκε στο ΣΕΥ), η κατάσταση σε Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Λίβανο, Νότιο Καύκασο, Λιβύη και Λευκορωσία (καταγγέλθηκε η «καταπίεση» που ασκεί το «καθεστώς» στο εσωτερικό, όπως και ότι σπρώχνει μετανάστες στα σύνορα Λιθουανίας και Πολωνίας). Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση «αποστολής» της ΕΕ για «αποκατάσταση και ενίσχυση της ασφάλειας» στη Μοζαμβίκη.

Εγινε επίσης ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου (βλέπε και διπλανό θέμα).

Στο ΣΕΥ, εξάλλου, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε για την «κατάσταση ασφαλείας» στην περιοχή του Σαχέλ, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και με ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει δυνάμεις στην Υποσαχάρια Αφρική, διεκδικώντας και εκεί καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα.

Παραπέρα, στο πλαίσιο «γεύματος εργασίας» έγινε «άτυπη ανταλλαγή απόψεων» με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, για τις διμερείς σχέσεις ΕΕ - Ισραηλ, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, με τον Ισραηλινό να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι για την ΕΕ «η ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Προηγήθηκε «άτυπο πρόγευμα εργασίας» με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, όπου έγινε «ανταλλαγή απόψεων» για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (Grand Ethiopian Renaissance Dam/GERD), καθώς και τις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Ο Δένδιας διεμήνυε κατόπιν ότι στη συζήτηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου συζήτησαν «τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία - κάθε θέμα συμπεριλήφθη», σημείωσε.

Σημειωτέον σήμερα ο Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΞ και του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Συνδέσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ