ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες «εκκλήσεις» για κοινό μέτωπο με την ΕΕ κατά της Κίνας

«Μαζί πρέπει να αντιμετωπίζουμε απειλές ενάντια στην αρχή του ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της ευθύνης» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γελέν, στο πλαίσιο επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα της Ουάσιγκτον στην ΕΕ για κοινή δράση κατά της Κίνας.

«Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν και τις άδικες οικονομικές πρακτικές της Κίνας, την κακόβουλη συμπεριφορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το Πεκίνο, πρόσθεσε.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λιζιάν να καταδικάζει τις δηλώσεις Γελέν, υποστηρίζοντας ότι «εμείς στηρίζουμε σθεναρά το καθεστώς του πολυμερούς εμπορίου με επίκεντρο τον ΠΟΕ και τη διεθνή οικονομική και εμπορική συνεργασία με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους». Πρόσθεσε δε ότι «άδικοι είναι εκείνοι που βγαίνουν παντού και κατηγορούν άλλες χώρες με βάση ψέματα, φήμες και παραπληροφόρηση».

Σημειώνουμε ότι προχτές, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε νέες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, ισχυριζόμενο ότι παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Χτες, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σιντζιάνγκ για «αυξανόμενο κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου».

Η κατάσταση στη Σιντζιάγκ απασχόλησε και χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Κίνας - Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε σημαντικό οι μουσουλμάνοι της επαρχίας να ζουν στην Κίνα ως «ισότιμοι πολίτες», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κίνας.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας σενάρια για διεργασίες γύρω από μια «συμφωνία για το ψηφιακό εμπόριο» που η Ουάσιγκτον φέρεται να διαπραγματεύεται με «οικονομίες του Ινδο-Ειρηνικού», με το βλέμμα στην επιρροή της Κίνας, ο Ζιάο Λιζιάν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ενεργούν για την ανέγερση τειχών και την ανισορροπία στην περιοχή», κάτι που «επιβεβαιώνει πλήρως τη συνωμοσία τους ενάντια στην Κίνα και την προσπάθεια να περιορίσει την ανάπτυξή της».

Την ίδια στιγμή, παραμένει και η ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου οι ΗΠΑ επιμένουν σε «περιπολίες» για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας». Προχτές, οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «έδιωξαν» το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Benfold», όταν εισήλθε σε ύδατα που το Πεκίνο χαρακτηρίζει «εθνικά» κοντά στα νησιά Παρασέλ (για την κυριαρχία στα οποία διαφιλονικεί με άλλες χώρες της περιοχής). Από τη μεριά του, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι το «Benfold» «άσκησε ναυτιλιακά δικαιώματα και ελευθερίες κοντά στα νησιά Παρασέλ, τα οποία είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αύριο η συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ στις ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντήσει αύριο στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε μία περίοδο που οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, με το βλέμμα στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Κίνα και Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η συνάντηση έχει στόχο «να επαναβεβαιώσει τον βαθύ και αδιάκοπο δεσμό μεταξύ των δύο συμμάχων του NATO» αλλά και την «αντιμετώπιση κάποιων τομέων διαφωνίας».

Η δε Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες ότι «θα έχει εξευρεθεί μέχρι τότε κάποια λύση» για διαφωνίες όπως το θέμα του αγωγού «Nord Stream 2», προσθέτοντας πάντως ότι «θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις για την επεξεργασία μιας κοινής θέσης».

Ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Μπάιντεν εντείνεται συνολικότερα μια διπλωματική κινητικότητα. Χτες η Μέρκελ υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι πρέπει να ενταχθούν και οι ΗΠΑ στο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση λύσης με κάποια άλλη μορφή».

Επίσης χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλ. Λουκασένκο και δήλωσε ότι «η Δημοκρατία της Λευκορωσίας παραμένει γενικά ο μεγάλος και αξιόπιστος εταίρος μας στην οικονομική σφαίρα», αλλά και ότι «παρά την πανδημία και άλλες καταστάσεις, περιλαμβανομένων των εξωτερικών προκλήσεων, εννοώ όλων των ειδών τις κυρώσεις, γενικά εξυπηρετεί τα δάνειά της».

Την ίδια στιγμή παραμένουν οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νέα αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού χτες από ρωσικό μαχητικό «Su-30» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε «να εμποδίσει την παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου».

Συνομιλίες Λαβρόφ - Κέρι στη Μόσχα

Παράλληλα με την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας, συνεχίζονται και παζάρια των δύο πλευρών για τομείς όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί κερδοφόρα συνεργασία των μονοπωλίων τους, όπως η «πράσινη ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η προχτεσινή συνάντηση, στη Μόσχα, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να αναπτύξουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Περάσαμε χρόνια εσείς και εγώ που διαπραγματευόμασταν για πολέμους, χημικά όπλα, πυρηνικά όπλα, και μπορώ να πω χωρίς επιφύλαξη ότι πρόκειται για μια απολύτως κρίσιμη και επείγουσα πρωτοβουλία», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο δε Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δίνει μεγάλη προσοχή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή», προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσβλέπει σε «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ στη διάσκεψη της COP26, που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη. Ανέφερε τέλος ότι η επίσκεψη Κέρι είναι «θετική» και μπορεί «να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επικοινωνία και επισημάνσεις για τις «μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, σε μια κίνηση που αφήνει «παράθυρο» για πιο ανοιχτή εκτόνωση της 10ετούς έντασης στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.

Στο 40λεπτο τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των χωρών τους είναι σημαντικές για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Διέκριναν ακόμα ότι υπάρχει «μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς», όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η τεχνολογία, η οικονομία κ.ά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο Προέδρων έχουν πολλά κοινά στοιχεία, με μοναδική εξαίρεση την αναφορά Ερντογάν στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν είχε τηλεφωνήσει στον προκάτοχο του Χέρτζογκ, Ρ. Ρίβλιν. Επιπροσθέτως, η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Χέρτζογκ έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς στην Κωνσταντινούπολη.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χάντι Αμρ, ξεκίνησε τις πρώτες συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ και συνέχισε χτες με Παλαιστίνιους στη Ραμάλα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα για την οικονομία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη και για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους 11ήμερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του περασμένου Μάη.

Επαφές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Την ίδια μέρα, 12/7, ολοκλήρωσε διήμερες επαφές στις Βρυξέλλες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Γ. Λαπίντ. Συνάντησε μεταξύ άλλων τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προσκαλώντας τον επίσημα στο Ισραήλ και λέγοντάς του πως η νέα ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Προσέφερε δε τη βοήθεια του Ισραήλ σε κυβερνοασφάλεια, πυραυλική τεχνολογία, καταπολέμηση τρομοκρατίας και κλιματικής αλλαγής.

Στην έδρα της ΕΕ συνάντησε τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της, Ζ. Μπορέλ, ενώ μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης αναφέρθηκε στην επιθυμία του Ισραήλ για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την ΕΕ. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος και εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών, ωστόσο εκτίμησε πως η συγκυρία είναι ακατάλληλη, χωρίς κανένα σχετικό σχέδιο στον ορίζοντα.

  • Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι πρώτες διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κεντρικό Ισραήλ, με την ονομασία «Μπλε Φύλακας». Στα γυμνάσια, που θεωρούνται τα πρώτα διεθνή του είδους, συμμετέχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 9 αγνοούνταν μετά την κατάρρευση τμήματος ξενοδοχείου στην πόλη Σουτσόου της ανατολικής Κίνας, περίπου 80 χλμ. από τη Σαγκάη. Διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για 23 παγιδευμένους στα συντρίμμια. Ρεπορτάζ σχολίαζαν ότι τον περασμένο Μάρτη είχε καταρρεύσει και τμήμα ξενοδοχείου στην Κουανζού (νότια Κίνα), προκαλώντας τον θάνατο 29 ατόμων, ενώ αργότερα αποκαλύφτηκε ότι είχαν προστεθεί 3 παραπάνω όροφοι στο κτίριο, χωρίς σχετική άδεια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Στους 10 από έξι ανέβηκαν χτες οι νεκροί που βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο «Ndofaya» του Σοβέτο από τις λεηλασίες και το πλιάτσικο που σημειώνεται εδώ και μερικές μέρες σε διάφορες πόλεις της Νότιας Αφρικής, με αφορμή την παράδοση και φυλάκιση του πρώην Πρόεδρου Τζέικομπ Ζούμα.

ΜΠΑΜΠΑΝΕ.-- Συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αυτήν τη βδομάδα έναντι του απόλυτου μονάρχη βασιλιά Μσουάτι Γ' στο περίκλειστο βασίλειο της Νότιας Αφρικής, Εσουατίνι (γνωστό παλιότερα ως Σουαζιλάνδη). Δεκάδες έχουν σκοτωθεί και οι περιουσίες χιλιάδων έχουν λεηλατηθεί από τις υποτιθέμενες δυνάμεις «ασφαλείας» που συμμετέχουν στο πλιάτσικο καταστημάτων και επιχειρήσεων όσων αντιδρούν ενάντια στην κυβέρνηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέο τεχνικό πρόβλημα στην κατασκευή των «Boeing 787 Dreamliner» εντόπισαν αξιωματούχοι της αμερικανικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, τονίζοντας πως θα πρέπει να το διορθώσει άμεσα πριν από την παράδοση των αεροσκαφών, μολονότι δεν θέτει σε άμεσο κίνδυνο ασφαλείας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κοντά στο ρύγχος συγκεκριμένων αεροσκαφών του τύπου που βρίσκονται στο απόθεμα αεροσκαφών της «Boeing» και τα οποία δεν έχουν παραδοθεί στους πελάτες της. Tα συγκεκριμένα μοντέλα αεροσκαφών είχαν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στη διάρκεια πτήσεων μεταξύ 2013-2017.

ΑΪΤΗ
Πληροφοριοδότης της DEA ένας από τους εκτελεστές

Εστω και με το «σταγονόμετρο», προστίθενται συνεχώς στοιχεία που δείχνουν «συνδέσεις» των επαγγελματιών δολοφόνων του Προέδρου της Αϊτής, Ζ. Μοΐζ, με ξένες υπηρεσίες.

Χτες αποκαλύφθηκε πως ο ένας εκ των δύο Αμερικανών αϊτινής καταγωγής που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα ως μέλος της 28μελούς ομάδας εκτελεστών του Μοΐζ, ήταν πληροφοριοδότης των αμερικανικών Αρχών Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Την πληροφορία αποκάλυψε αξιωματούχος της DEA, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στις πρώτες πληροφορίες μετά την επίθεση αναφερόταν ότι οι εκτελεστές υποδύθηκαν τα μέλη της εν λόγω υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, ένας τρίτος Αϊτινο-Αμερικανός, ο Κρίστιαν Εμανουέλ Σανόν, που συνελήφθη την Κυριακή, παρουσιάζεται από αμερικανικά ΜΜΕ ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης. Ως στοιχείο για αυτό παρουσιάζουν μεταξύ άλλων την ανακοίνωση πως τα αεροπορικά εισιτήρια 19 εκ των 26 Κολομβιανών απόστρατων στρατιωτικών - εκτελεστών είχαν αγοραστεί από την επιχείρηση υπηρεσιών σεκιούριτι «CTU Security», που είχε έδρα στη Φλόριντα και με την οποία σχετιζόταν ο Σάνον.

Ρόλο στην υπόθεση δολοφονίας φέρεται να έχει παίξει και ο Ντιμίτρι Χέραρντ, που είχε τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Προεδρικού Μεγάρου και φέρεται να έκανε διάφορα ταξίδια σε Κολομβία, Εκουαδόρ και Παναμά λίγους μήνες πριν τη δολοφονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ