Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αύριο η συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ στις ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντήσει αύριο στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε μία περίοδο που οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, με το βλέμμα στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Κίνα και Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η συνάντηση έχει στόχο «να επαναβεβαιώσει τον βαθύ και αδιάκοπο δεσμό μεταξύ των δύο συμμάχων του NATO» αλλά και την «αντιμετώπιση κάποιων τομέων διαφωνίας».

Η δε Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες ότι «θα έχει εξευρεθεί μέχρι τότε κάποια λύση» για διαφωνίες όπως το θέμα του αγωγού «Nord Stream 2», προσθέτοντας πάντως ότι «θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις για την επεξεργασία μιας κοινής θέσης».

Ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Μπάιντεν εντείνεται συνολικότερα μια διπλωματική κινητικότητα. Χτες η Μέρκελ υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι πρέπει να ενταχθούν και οι ΗΠΑ στο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση λύσης με κάποια άλλη μορφή».

Επίσης χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλ. Λουκασένκο και δήλωσε ότι «η Δημοκρατία της Λευκορωσίας παραμένει γενικά ο μεγάλος και αξιόπιστος εταίρος μας στην οικονομική σφαίρα», αλλά και ότι «παρά την πανδημία και άλλες καταστάσεις, περιλαμβανομένων των εξωτερικών προκλήσεων, εννοώ όλων των ειδών τις κυρώσεις, γενικά εξυπηρετεί τα δάνειά της».

Την ίδια στιγμή παραμένουν οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νέα αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού χτες από ρωσικό μαχητικό «Su-30» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε «να εμποδίσει την παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου».

Συνομιλίες Λαβρόφ - Κέρι στη Μόσχα

Παράλληλα με την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας, συνεχίζονται και παζάρια των δύο πλευρών για τομείς όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί κερδοφόρα συνεργασία των μονοπωλίων τους, όπως η «πράσινη ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η προχτεσινή συνάντηση, στη Μόσχα, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να αναπτύξουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Περάσαμε χρόνια εσείς και εγώ που διαπραγματευόμασταν για πολέμους, χημικά όπλα, πυρηνικά όπλα, και μπορώ να πω χωρίς επιφύλαξη ότι πρόκειται για μια απολύτως κρίσιμη και επείγουσα πρωτοβουλία», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο δε Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δίνει μεγάλη προσοχή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή», προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσβλέπει σε «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ στη διάσκεψη της COP26, που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη. Ανέφερε τέλος ότι η επίσκεψη Κέρι είναι «θετική» και μπορεί «να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη (2021-06-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η στρατιωτική κινητικότητα σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία (2021-05-12 00:00:00.0)
«Μπαράζ» επισκέψεων στη Ρωσία (2018-05-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μονοπωλίων (2015-02-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το αιματοκύλισμα η κυβέρνηση του Κιέβου (2014-04-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το αιματοκύλισμα η κυβέρνηση του Κιέβου (2014-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ