Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Τρέχουν» ήδη τα παζάρια για νέες άδειες και νέα χρυσοφόρα συμβόλαια εμβολίων

INTIME NEWS

Με τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας να σέρνουν τον «χορό», σπεύδοντας να διασφαλίσουν παραπέρα απογείωση των κερδών τους από την εκμετάλλευση του κρίσιμου αγαθού των εμβολίων κατά του κορονοϊού, φουντώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης και χορήγησης πρόσθετων ενισχυτικών δόσεων εμβολίων.

Στο επίκεντρο μπαίνουν οι άδειες και τα νέα συμβόλαια για τις χρυσοφόρες αγορές των «πλουσιότερων χωρών», την ίδια ώρα που σε τεράστιες περιοχές του πλανήτη δεν υπάρχουν αρκετές δόσεις ούτε για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των υγειονομικών.

Ως στόχος των προετοιμαζόμενων «ενισχυτικών» δόσεων περιγράφεται η αντιμετώπιση της παραλλαγής «Δέλτα», όταν στην πραγματικότητα η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς δημιουργεί έδαφος για τη συνέχιση της εξάπλωσης της πανδημίας και την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.

«Pfizer» και «BioNTech» «τρέχουν» να διασφαλίσουν άδειες για ενισχυτική δόση

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech» ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι αναπτύσσουν μία ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 ειδικά για την παραλλαγή «Δέλτα», επισημαίνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την έγκρισή της. Στο τραπέζι βρίσκεται και η χορήγηση τρίτης δόσης από το ίδιο εμβόλιο που χορηγείται σήμερα, με τις δύο εταιρείες να δηλώνουν ότι έτσι μπορούν να διατηρηθούν τα «υψηλότερα επίπεδα προστασίας» έναντι όλων των γνωστών επί του παρόντος παραλλαγών. Οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον Αύγουστο, ανάλογα με τον χρόνο των κανονιστικών εγκρίσεων, ανέφεραν οι εταιρείες.

Ολες οι παραπάνω ανακοινώσεις δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες, παρά μόνο από την επίκληση σε ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία από το Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό και ενώ η παραλλαγή «Δέλτα» γίνεται κυρίαρχη στη χώρα. Επικαλούμενα και μια δική τους υπό εξέλιξη μελέτη, τα δύο μονοπώλια επανέλαβαν πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό (...) να χρειαστεί μια τρίτη δόση εντός 6 έως 12 μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Σε σχετική κοινή δήλωσή τους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση αυτήν τη στιγμή», προσθέτοντας ότι μέσω μιας «αυστηρής επιστημονικής διαδικασίας» εξετάζεται «εάν ή πότε μπορεί να είναι απαραίτητη μια επιπλέον δόση».

Αντίστοιχα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να οριστεί αν θα χρειαστεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης. Σημειωτέον, όπως ανακοινώθηκε χτες, στην ΕΕ 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών είναι πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 50% του ενήλικου πληθυσμού, πολύ μακριά από το 70% τουλάχιστον του συνόλου του πληθυσμού που εκτιμάται ότι απαιτείται για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.

Ο δε γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, υπενθύμισε ότι «το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι πάρα πολύ ανομοιόμορφο και άνισο.Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων προτού άλλες χώρες αποκτήσουν ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και τους πιο ευπαθείς».

Επεσήμανε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna» στοχεύουν να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό, αντί να προσφέρουν δόσεις στον μηχανισμό COVAX για την αποστολή τους σε «φτωχότερες» χώρες. Δεν θα μπορούσε βέβαια να αναφερθεί στην ίδια τη ρίζα του προβλήματος, την εμπορευματοποίηση των εμβολίων και την υποταγή τους σε γεωπολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς...

Το Ισραήλ, στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της «Pfizer» για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η απόφαση για τον γενικό πληθυσμό εκκρεμεί.

Αποπροσανατολιστική συζήτηση περί «υποχρεωτικότητας» ή μη

Σε ένα τέτοιο φόντο εξελίσσεται σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, η συζήτηση περί «υποχρεωτικότητας» ή μη στους εμβολιασμούς, συσκοτίζοντας και στη μία και στην άλλη περίπτωση τις πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον μαζικό οργανωμένο εμβολιασμό, αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη μη λήψη όλων των υπόλοιπων αναγκαίων μέτρων προστασίας των λαών.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός στη χώρα του ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού για την COVID-19, ενώ παράλληλα η είσοδος σε χώρους εστίασης, κινηματογράφους, αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Χτες, εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολ. Βεράν δήλωσε ότι τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία διπλασιάζονται κάθε 5 μέρες.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε χτεσινές δηλώσεις της ανέφερε ότι στη Γερμανία «δεν θα υπάρξει υποχρέωση εμβολιασμού. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της φάσης της διαφήμισης, όπου έχουμε περισσότερα εμβόλια από ό,τι ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν, και αυτήν τη φάση θα την προχωρήσουμε με έμφαση». Πρόσθεσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί προστασία από την παραλλαγή «Δέλτα» θα πρέπει το ποσοστό εμβολιασμού να φτάσει το 85% για τις ηλικίες 12 - 59 ετών και το 90% για τους άνω των 60 ετών, παραδεχόμενη όμως ότι «αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά», καθώς στη Γερμανία η διαδικασία εμβολιασμού έχει ολοκληρωθεί μόνο για το 43% του πληθυσμού.

Καθοριστική η «εμπορική άποψη» για το ενδεχόμενο βελτίωσης εμβολίων

Σημειώνεται τέλος ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εξωτερικούς επιστήμονες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal» διεξάγουν έρευνα σε πρώιμο στάδιο για να διερευνηθεί κατά πόσο πιθανές τροποποιήσεις των εμβολίων τους θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων.

Ενώ όμως αναφέρεται ότι υπάρχουν μελέτες για το πώς σχηματίζονται οι θρομβώσεις και οι ενδείξεις τους ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας και ενδεχομένως για την τροποποίηση του εμβολίου της «AstraZeneca» μέχρι το επόμενο έτος, οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν μια τέτοια τροποποίηση θα είχε νόημα από εμπορική άποψη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ