ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μνημόνιο με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για μπίζνες και ευρωατλαντική «σταθερότητα»

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε ανάρτησή του ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι στη συνάντηση βρέθηκαν στο επίκεντρο «οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και αραβικού κόσμου και η οικοδόμηση στενότερων δεσμών συνεργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», όπως βέβαια αυτό κόβεται και ράβεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπό την ομπρέλα των οποίων προχωρά τώρα και η σύσφιξη των σχέσεων.

Αλλωστε, μετά τη συνάντηση ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου, πέρα από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, «ανοίγει επίσης πόρτες για άλλα διεθνή πλαίσια».

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας για τον ρόλο «γέφυρας» που διατίθεται να παίξει η ελληνική αστική τάξη ώστε να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, στο πλαίσιο και της επέκτασης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών «προς Ανατολάς» και για την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ρωσίας. Ενώ, δείχνοντας την επιτάχυνση της εμπλοκής, σημείωσε πως η κυβέρνηση συνάπτει με αραβικά κράτη σημαντικές συμφωνίες, «που ακόμα και πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν πέρα από τις δυνατότητες της κοινής μας φαντασίας. Χτίζοντας πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προσέγγιση των χωρών της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, η Υγεία, ο Τουρισμός και οι Μεταφορές».

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα αυξήσουμε επίσης τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μας στα όργανα του ΟΗΕ. Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη θα μας βοηθήσουν επίσης, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε τις ευαισθησίες μας στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών φορέων, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών», ενώ «φωτογραφίζοντας» (και) την Τουρκία, αλλά και τις παρεμβάσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, συμπλήρωσε ότι «χώρες στην περιοχή μας, κράτη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των δράσεών τους αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, προσπαθώντας να αναζωογονήσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες θαμμένες στην άμμο των περασμένων αιώνων και να υπονομεύσουν την τάξη που έχει καθιερωθεί».

Συζητά αναγνώριση του Κοσόβου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν χάνει στιγμή προκειμένου να «τρέξει» ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Καταπώς φαίνεται, επόμενος σταθμός μετά τη «διευθέτηση» του Μακεδονικού είναι η αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Δένδιας, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πρίστινα, συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Α. Kούρτι στην Αθήνα. «Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και την οικονομική συνεργασία», ανέφερε ο ΥΠΕΞ κατόπιν.

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του προ ημερών, ερωτηθείς αν δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, απάντησε: «Γιατί να αναλάβω μία δέσμευση πολιτικής; Τι έννοια θα είχε να κάνω κάτι τέτοιο;». Στη δε επισήμανση πως «η κυπριακή πλευρά εξακολουθεί να λέει ότι είναι μία παράνομη ανακήρυξη» αυτή της ανεξαρτησίας του αμερικανοΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, η οποία μεταξύ άλλων ανοίγει παραπέρα την πόρτα και στα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «διαφορές μεταξύ Κοσόβου και των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου», με το αμίμητο επιχείρημα ότι τάχα το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο ...δεν προέκυψε από εξωτερική επέμβαση!

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ισχυρό μήνυμα» προαναγγέλλει η Τουρκία

Λίγο πριν την προκλητική φιέστα στα Βαρώσια, παρουσία Ερντογάν

Η Τουρκία θα στείλει «ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει προκλητικά το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ενόψει της επίσκεψης που προγραμματίζεται να κάνει στα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη, με επίκεντρο τις επενδύσεις στα Βαρώσια, το φιλέτο της κατεχόμενης Αμμοχώστου που οι κατοχικές αρχές αξιοποιούν και στο παζάρι για το Κυπριακό, με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών συνολικά για το νησί και την περιοχή.

Η επίσκεψη Ερντογάν συνιστά από μόνη της πρόκληση, δεδομένου ότι έχει οργανωθεί ανήμερα της επετείου της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (ακολούθησε η δεύτερη, που ολοκλήρωσε το έγκλημα, στα μέσα Αυγούστου του 1974), και αποτελεί μέρος ευρύτερων μεθοδεύσεων που κλιμακώνει η Αγκυρα, διαπραγματευόμενη τους όρους της συνεργασίας της με ΕΕ αλλά και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από τον ρόλο του «σημαντικού ρυθμιστή» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν μίλησε για γιορτές «ειρήνης και ελευθερίας» στο ψευδοκράτος, στις οποίες θα παρευρεθεί ώστε «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ για την εξεύρεση των δικαιωμάτων της». Σημειωτέον, μεταξύ άλλων αναμένονται και ανακοινώσεις για τα σχέδια δημιουργίας τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στα Κατεχόμενα.

Σε μια εξέλιξη άλλωστε ενδεικτική των διεργασιών που εντείνονται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά και για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, ενόψει και πιθανής αναθέρμανσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στελέχη της πρεσβείας του Πακιστάν πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στο ψευδοκράτος, αποκαλώντας το μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για την τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες για το Κυπριακό, που μιλά για «ίσα έμφυτα δικαιώματα» των δύο πλευρών στο νησί, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «είναι γνωστό ότι και στην ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Σύνταγμα του 1960 αναγνωρίζεται μια μορφή δικαιωμάτων ενυπαρχόντων στον λαό της Κύπρου είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι». Σε ερώτηση για τη χρονική στιγμή που επιλέγει αυτές τις αναφορές ο Γκουτέρες, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντάς το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».

ΕΚΘΕΣΗ «DEFEA 2021»
Επικίνδυνα σχέδια παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Τα σχέδια που αναπτύσσονται, για ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ώστε να αντιπαρατεθεί και αυτοτελώς στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σκιαγραφήθηκαν στα εγκαίνια, χτες, της Διεθνούς Εκθεσης Αμυνας και Ασφαλείας «DEFEA 2021» στα Σπάτα.

Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις «πρωτοβουλίες της ΕΕ για την Αμυνα», η οποία εστίασε ακριβώς γύρω από την ενίσχυση των τέτοιων ευρωενωσιακών «πρωτοβουλιών» PESCO, CARD και EDP.

«Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό», διαβεβαίωσε ο Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα «θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο, που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης», καθώς δουλεύουν πάνω σε κείμενα - μπούσουλες της τέτοιας προσπάθειας, όπως η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα».

«Εχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», σημείωσε, ενώ στο φόντο των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ένωσης χαρακτήρισε ως «απαραίτητη προϋπόθεση» την αναγνώριση των διαφορετικών «προκλήσεων ασφαλείας» που επηρεάζουν τα κράτη - μέλη. «Σε όλο το φάσμα της ΕΕ συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας. Τελικός στόχος», είπε, «είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Σλοβένου υπουργού Ματέι Τόνιν, που τόνισε ότι «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό. Και αυτό είναι το κομμάτι που η ΕΕ έχει έως τώρα προβλήματα. Είμαι ευτυχής που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». «Στόχος είναι να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των διαφορετικών προτεραιοτήτων και μεταξύ διαφορετικών πρωτοβουλιών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, (συμμετείχε διαδικτυακά) σημείωσε ότι η ΕΕ «για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τις αξίες της, πρέπει να διαθέτει ισχυρά στρατιωτικά εργαλεία και ισχυρή πολιτική ηγεσία», χαρακτηρίζοντας «κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» την προώθηση «μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας για βήματα που έχουν γίνει για μια Ευρώπη «που θα γίνει σταδιακά παράγοντας ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σημειωτέον, πέρα από τις κινήσεις σε επίπεδο ΕΕ, η DEFEA ήταν ευκαιρία να δοθούν νέες διαβεβαιώσεις ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ πορεύονται μαζί στα επόμενα επικίνδυνα μονοπάτια του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Ενδεικτικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασαν το περίπτερο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες.

Αναφερόμενος εκεί στις διμερείς σχέσεις, ο Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς», επισημαίνοντας ότι «η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Σημειωτέον, ο Πάιατ φρόντισε να συναντηθεί στο περιθώριο της Εκθεσης με την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ρ. Σεκέρινσκα, για να συζητήσουν «τη φανταστική ανάπτυξη της τριμερούς - ΗΠΑ, Ελλάδας, Β. Μακεδονίας - συνεργασίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Δ. Κουτσούμπα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Στ. Στεφάνου συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μπροστά και στην επικείμενη επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αμμόχωστο και τα κηρύγματα διχοτόμησης του νησιού από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τις θέσεις του Κόμματος, καθώς επίσης για την πορεία της κρίσης και τον αγώνα του ΚΚΕ προκειμένου να προστατευτούν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Στ. Στεφάνου συμφώνησαν για τη συνέχιση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, με τον Δ. Κουτσούμπα να εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ