Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ «DEFEA 2021»
Επικίνδυνα σχέδια παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Τα σχέδια που αναπτύσσονται, για ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ώστε να αντιπαρατεθεί και αυτοτελώς στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, σκιαγραφήθηκαν στα εγκαίνια, χτες, της Διεθνούς Εκθεσης Αμυνας και Ασφαλείας «DEFEA 2021» στα Σπάτα.

Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις «πρωτοβουλίες της ΕΕ για την Αμυνα», η οποία εστίασε ακριβώς γύρω από την ενίσχυση των τέτοιων ευρωενωσιακών «πρωτοβουλιών» PESCO, CARD και EDP.

«Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό», διαβεβαίωσε ο Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα «θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο, που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης», καθώς δουλεύουν πάνω σε κείμενα - μπούσουλες της τέτοιας προσπάθειας, όπως η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα».

«Εχουμε κάνει πολλά βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», σημείωσε, ενώ στο φόντο των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ένωσης χαρακτήρισε ως «απαραίτητη προϋπόθεση» την αναγνώριση των διαφορετικών «προκλήσεων ασφαλείας» που επηρεάζουν τα κράτη - μέλη. «Σε όλο το φάσμα της ΕΕ συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας. Τελικός στόχος», είπε, «είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Σλοβένου υπουργού Ματέι Τόνιν, που τόνισε ότι «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό. Και αυτό είναι το κομμάτι που η ΕΕ έχει έως τώρα προβλήματα. Είμαι ευτυχής που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». «Στόχος είναι να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των διαφορετικών προτεραιοτήτων και μεταξύ διαφορετικών πρωτοβουλιών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, (συμμετείχε διαδικτυακά) σημείωσε ότι η ΕΕ «για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τις αξίες της, πρέπει να διαθέτει ισχυρά στρατιωτικά εργαλεία και ισχυρή πολιτική ηγεσία», χαρακτηρίζοντας «κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» την προώθηση «μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας για βήματα που έχουν γίνει για μια Ευρώπη «που θα γίνει σταδιακά παράγοντας ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σημειωτέον, πέρα από τις κινήσεις σε επίπεδο ΕΕ, η DEFEA ήταν ευκαιρία να δοθούν νέες διαβεβαιώσεις ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ πορεύονται μαζί στα επόμενα επικίνδυνα μονοπάτια του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Ενδεικτικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασαν το περίπτερο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες.

Αναφερόμενος εκεί στις διμερείς σχέσεις, ο Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς», επισημαίνοντας ότι «η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

Σημειωτέον, ο Πάιατ φρόντισε να συναντηθεί στο περιθώριο της Εκθεσης με την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ρ. Σεκέρινσκα, για να συζητήσουν «τη φανταστική ανάπτυξη της τριμερούς - ΗΠΑ, Ελλάδας, Β. Μακεδονίας - συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ