Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πακτωλός στο κεφάλαιο με νέο μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Στην τυπική επικύρωση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για 12 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους και αυτού της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Εκοφίν (υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), σε συνέχεια της «θετικής αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά ο πακτωλός των εκταμιεύσεων συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων και ουσιαστικά άτοκων δανείων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία και θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων κατά τα προβλεπόμενα στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, το υπερμνημόνιο διαρκείας για τους λαούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι από το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ που αφορούν την ελληνική οικονομία τα πρώτα 4 δισ. αναμένεται να εκταμιευθούν μέχρι τέλη Ιούλη, ενώ το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων έως το τέλος του 2021 προβλέπεται να φτάσει τα 7,5 δισ. Ο ίδιος έκανε λόγο «για σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο (...) που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο».

Νέες δανειακές συμβάσεις με την Κομισιόν

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η υπογραφή δύο διμερών δανειακών συμβάσεων με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τόσο για τις επιχορηγήσεις όσο και και τα δάνεια), προκειμένου και να αρχίσουν να διοχετεύονται τα προβλεπόμενα κεφάλαια από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειακές συμβάσεις θα κατατεθούν και στη Βουλή, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύονται με νέα φουρνιά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Μόνο για το 2021 υπάρχουν 13 «ορόσημα» από το σκέλος των επιδοτήσεων και 2 από την πλευρά των δανείων. Μεταξύ αυτών, η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου - τερατούργημα, η έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων, υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, νομοθετική ρύθμιση για στρατηγικές επενδύσεις, έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback, επιχειρησιακή συμφωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά.

Θυμίζουμε ότι η «θετική αξιολόγηση» της Κομισιόν αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι είναι συμβατό και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων του 2019 και του 2020, ιδίως στους τομείς της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, της ανθεκτικότητας του συστήματος Υγείας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Λόγος γίνεται για την αντιμετώπιση «αδυναμιών» όπως οι χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας και η χαμηλή συνάφεια της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Κομισιόν, το σχέδιο αξιοποιεί και συμπληρώνει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας και οι οποίες παρακολουθούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας»...

Πέρα από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το Εκοφίν επικύρωσε χτες τα σχέδια των κυβερνήσεων Αυστρίας, Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Σλοβακίας και Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ