Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αλλο ένα «καμπανάκι κινδύνου»

Λαχτάρησαν και μάλιστα κατ' επανάληψη οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις μικρές και μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν ειδικά στον Ασπρόπυργο. Οι ανατριχιαστικές εικόνες με τις φλόγες λίγα μέτρα πίσω από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μια ανάσα από διυλιστήρια, χημικές βιομηχανίες κ.ά., από αποθήκες με επικίνδυνα - εύφλεκτα υλικά, έφεραν ξανά στην επιφάνεια το σοβαρό ενδεχόμενο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Τα περιστατικά όλο και πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, «χτυπώντας καμπανάκι», αφού ένα τέτοιο ατύχημα θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Δυτική Αττική αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

* * *

Η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης, καθώς λογίζονται ως «κόστος» για κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους, μπορεί να υπάρχει διαχρονικά, όμως κάνει πάντα την εμφάνισή της σε τέτοιες έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις, μαζί βέβαια με τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής, στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στα όριά τους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις «προγνώσεις» για την εξέλιξη ενός «ατυχήματος».

Εχουμε και λέμε, μόνο για τον τελευταίο χρόνο:

19 Ιούνη 2020: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει σε εργοστάσιο πλαστικών - λιπαντικών στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, πνίγοντας στους καπνούς ολόκληρη την περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα.

7 Φλεβάρη 2021: Μεγάλη έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου βυθίζει στο σκοτάδι σχεδόν τη μισή Αττική και την Πελοπόννησο. Στα διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή σημαίνει συναγερμός, ενώ λόγω του μπλακάουτ φουντώνει η φλόγα που μόνιμα βγαίνει από τα φουγάρα τους. Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις αρχές για το τι πρέπει να κάνουν, οπότε για μία ακόμα φορά αυτοσχεδίαζαν. Από ιστοσελίδα που ασχολείται με προγνώσεις καιρικών φαινομένων, και όχι από κάποια κρατική υπηρεσία, γίνεται «έκκληση» στους κατοίκους να κλειδωθούν στα σπίτια τους και να μην ανοίξουν ούτε παράθυρα ούτε κλιματισμό γιατί εκλύεται τοξικό νέφος, κάτι που αναιρείται με ανακοίνωση του «Δημόκριτου» μερικές ώρες αργότερα.

18 Ιούνη 2021: Μία ακόμα πολύ μεγάλη έκρηξη σε βυτιοφόρο προπανίου και άλλες τέσσερις που ακολούθησαν αφήνουν πίσω τους τρεις τραυματίες εργαζόμενους, μεγάλες ζημιές σε βιομηχανική εγκατάσταση και αυτοκίνητα, και πάλι στην καρδιά του Ασπροπύργου. Η έκρηξη, που σκόρπισε τον τρόμο, με εργαζόμενους να τρέχουν όπως - όπως να καλυφθούν από συντρίμμια που εκτοξεύονταν στον αέρα, ήταν άλλη μία προειδοποίηση. Αυτήν τη φορά το κράτος αναλαμβάνει τις ...ευθύνες του και στέλνει μήνυμα με το 112 σε κατοίκους «να καταφύγουν σε κλειστό χώρο και να μείνουν μακριά από υαλοπίνακες».

10 Ιούλη 2021: Η πιο πρόσφατη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε μια ανάσα από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξυπνάει πάλι τον εφιάλτη. Το ίδιο βράδυ ξεσπάει ξανά πυρκαγιά στην περιοχή Σοφό, η οποία κατευθύνεται προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Κάτοικοι καταγγέλλουν ξανά ότι βλέπουν να φουντώνουν οι φλόγες από τα φουγάρα των ΕΛΠΕ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

* * *

Αν στα παραπάνω προστεθούν άλλα «ατυχήματα» που συχνά - πυκνά προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, γίνεται καθαρό ότι στο Θριάσιο Πεδίο, που αποτελεί την καρδιά της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, αντί να είναι θωρακισμένο από κάθε πιθανό και απίθανο κίνδυνο, κυριαρχεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων το ακριβώς αντίθετο:

Αναρχη χωροθέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων κάθε είδους, αυλές σπιτιών που συνορεύουν με αποθήκες και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες, μηδαμινοί έλεγχοι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανύπαρκτη εκπαίδευση - ενημέρωση κατοίκων και εργαζομένων για το τι πρέπει να κάνουν σε μια έκτακτη κατάσταση, «βουβοί» δρόμοι και στενοσόκακα που δεν οδηγούν πουθενά.

Και όλα αυτά μια ανάσα από τη μία βασική οδική αρτηρία που αποτελεί έξοδο από το λεκανοπέδιο προς τη Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησο. Εκεί που κάθε μέρα σε ώρες αιχμής το μποτιλιάρισμα είναι απερίγραπτο, προδιαγράφοντας το τι μπορεί να επικρατήσει σε περίπτωση ανάγκης για έκτακτη και μαζική διαφυγή του πληθυσμού.

* * *

Τι γίνεται, στον αντίποδα των αναγκών για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές:

Χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ΧΥΤΑ Φυλής, που επεκτείνεται με απόφαση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υλοποιείται σήμερα από τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή δίνονται άδειες για νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έγινε πέρυσι στη Μάνδρα, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πολύμορφη ασυλία, όχι μόνο για παράνομες και ανεξέλεγκτες δραστηριότητες, αλλά κυρίως με τη «βούλα του νόμου», αφού και με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας από τη ΝΔ με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνονται ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, αποφεύγοντας ακόμα και τυπικούς «ελέγχους».

Την ίδια στιγμή τέτοιες επικίνδυνες εγκαταστάσεις είτε είναι ξεχαρβαλωμένες και λειτουργούν στα όριά τους, με λειψό προσωπικό για εξοικονόμηση πόρων, όπως φάνηκε στην έκρηξη του μετασχηματιστή της ΔΕΗ, είτε με εργολαβικό προσωπικό που όλο και πληθαίνει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με σχέσεις εργασίας - λάστιχο, εντατικοποίηση, λειψή εκπαίδευση, κάτι που αποτυπώνεται και στα συχνά εργατικά «ατυχήματα» σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Η «συνταγή» διαχρονικά από τις κυβερνήσεις είναι γνωστή: «Ατομική ευθύνη», «συστάσεις» στον πληθυσμό και ...όποιος προλάβει σώθηκε. Σε περίπτωση που συμβεί το «μοιραίο», η ευθύνη φορτώνεται είτε σε όσους δεν πήραν έγκαιρα μέτρα είτε στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», σε συγκυρίες που συμβαίνουν «μια φορά στα 100 χρόνια» κ.ο.κ.

* * *

Κάθε μικρό και μεγάλο «ατύχημα» που συμβαίνει στην περιοχή αποτελεί και μια προειδοποίηση για μέτρα και κατάλληλες υποδομές αντιμετώπισης βιομηχανικών κινδύνων. Μέτρα που βέβαια δεν χωράνε ούτε κατά διάνοια στα «αναπτυξιακά» σχέδια όπως αυτά που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελευσίνα, ούτε στα σχέδια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που επεξεργάζεται η σημερινή. Δεν χωράνε στις «πράσινες μπίζνες», ούτε στην «ψηφιοποίηση», καταρρίπτοντας όλους τους μύθους περί «φιλολαϊκής διαχείρισής» τους.

Αντίθετα, όλα αυτά τα μέτρα είναι υπόθεση αγώνα και διεκδίκησης από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε σύγκρουση με την πολιτική που τα θεωρεί «κόστος», αφήνοντας τον εργατόκοσμο εκτεθειμένο σε κάθε λογής κινδύνους.


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ