Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μνημόνιο με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για μπίζνες και ευρωατλαντική «σταθερότητα»

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε ανάρτησή του ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι στη συνάντηση βρέθηκαν στο επίκεντρο «οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και αραβικού κόσμου και η οικοδόμηση στενότερων δεσμών συνεργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», όπως βέβαια αυτό κόβεται και ράβεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπό την ομπρέλα των οποίων προχωρά τώρα και η σύσφιξη των σχέσεων.

Αλλωστε, μετά τη συνάντηση ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου, πέρα από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, «ανοίγει επίσης πόρτες για άλλα διεθνή πλαίσια».

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας για τον ρόλο «γέφυρας» που διατίθεται να παίξει η ελληνική αστική τάξη ώστε να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, στο πλαίσιο και της επέκτασης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών «προς Ανατολάς» και για την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ρωσίας. Ενώ, δείχνοντας την επιτάχυνση της εμπλοκής, σημείωσε πως η κυβέρνηση συνάπτει με αραβικά κράτη σημαντικές συμφωνίες, «που ακόμα και πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν πέρα από τις δυνατότητες της κοινής μας φαντασίας. Χτίζοντας πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προσέγγιση των χωρών της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, η Υγεία, ο Τουρισμός και οι Μεταφορές».

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα αυξήσουμε επίσης τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μας στα όργανα του ΟΗΕ. Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη θα μας βοηθήσουν επίσης, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε τις ευαισθησίες μας στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών φορέων, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών», ενώ «φωτογραφίζοντας» (και) την Τουρκία, αλλά και τις παρεμβάσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, συμπλήρωσε ότι «χώρες στην περιοχή μας, κράτη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των δράσεών τους αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, προσπαθώντας να αναζωογονήσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες θαμμένες στην άμμο των περασμένων αιώνων και να υπονομεύσουν την τάξη που έχει καθιερωθεί».

Συζητά αναγνώριση του Κοσόβου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν χάνει στιγμή προκειμένου να «τρέξει» ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Καταπώς φαίνεται, επόμενος σταθμός μετά τη «διευθέτηση» του Μακεδονικού είναι η αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Δένδιας, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πρίστινα, συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Α. Kούρτι στην Αθήνα. «Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και την οικονομική συνεργασία», ανέφερε ο ΥΠΕΞ κατόπιν.

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του προ ημερών, ερωτηθείς αν δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, απάντησε: «Γιατί να αναλάβω μία δέσμευση πολιτικής; Τι έννοια θα είχε να κάνω κάτι τέτοιο;». Στη δε επισήμανση πως «η κυπριακή πλευρά εξακολουθεί να λέει ότι είναι μία παράνομη ανακήρυξη» αυτή της ανεξαρτησίας του αμερικανοΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, η οποία μεταξύ άλλων ανοίγει παραπέρα την πόρτα και στα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «διαφορές μεταξύ Κοσόβου και των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου», με το αμίμητο επιχείρημα ότι τάχα το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο ...δεν προέκυψε από εξωτερική επέμβαση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ