Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση του κεφαλαίου απαιτεί λαϊκή χειραγώγηση

Με τη βασική επισήμανση ότι ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, που συμμερίζονται όλα τα αστικά κόμματα, προϋποθέτει ισχυρή κοινωνική συνοχή, δηλαδή υποταγή του λαού στα «εθνικά» προτάγματα του κεφαλαίου, εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική.

«Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του κοινωνικοοικονομικού παράγοντα και της κοινωνικής συνοχής στην προώθηση μιας υψηλής εθνικής στρατηγικής», σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας για τον σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν οι «πολιτικές που βλέπουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αξιοποιούν τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην ΕΕ», ώστε ο λαός να μπει κάτω από τις σημαίες της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Στόχος που, όπως τον περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η «προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που ταυτίζει το εθνικό μας συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς μας ρόλου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας (...) η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί τις μοναδικές δυνατότητες και τα δίκτυα που διαθέτει για να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα και να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο και τον λόγο της στις εξελίξεις, ανεξαρτήτως των διαφορών της στην περιοχή».

Υπηρετώντας αυτόν τον στόχο, όπως είπε, η κυβέρνησή του καθιέρωσε τη Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, τον «Στρατηγικό Διάλογο» και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Σχέση με την Κίνα και έγινε μέλος στο σχήμα 17+1, επέκτεινε τα σχήματα πολυμερούς συνεργασίας και διαλόγου στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ ως επιπλέον «χαρτιά» για την προσπάθεια αναβάθμισης της αστικής τάξης παρουσίασε τις δυνατότητες λόγω του πολιτισμού της Ελλάδας, της ομογένειάς της, της ναυτιλίας της, της θέσης της στην παγκόσμια τουριστική αγορά και της σχέσης της με το Οικουμενικό και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ζήτησε επιτάχυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης που δρομολογεί ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή, κάνοντας λόγο για δυνατότητες προς αξιοποίηση προκειμένου να αναπτυχθεί - όπως είπε - μια δυναμική στρατηγική λύσης. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν αυτό δεν γίνει, η Τουρκία θα καθιερώσει ουσιαστικές σχέσεις με σειρά χωρών ενώ οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Βλέπουμε τη συζήτηση με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Βλέπουμε τη συζήτηση για Στρατηγική Πυξίδα με ρόλο της Τουρκίας, που άνοιξε στην ΕΕ. Βλέπουμε την πορεία των τουρκοαιγυπτιακών ή των γαλλοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη Λιβύη (...) Αλλά - όπως αποδείχτηκε και πέρυσι, που το "Oruc Reis" παραβίαζε για 3 μήνες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να δημιουργηθεί μια περιφερειακή ασπίδα ανάσχεσης απέναντι στην Τουρκία, αν έρθει η δύσκολη στιγμή. Ούτε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιστρέψει ή να παγώσει τη θετική ευρωτουρκική ατζέντα με την Τουρκία, αν αυτή επανέλθει στις παραβιάσεις. Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές είναι μακριά από το να γίνουν ευρωπαϊκές, πέραν του επιπέδου των δηλώσεων. Θεωρώ λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε μια δυναμική εθνική στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Να μιλήσουμε επιτέλους για ένα Ελσίνκι με νέους όρους».

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τέλος, υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι οι Πρέσπες άνοιξαν νέες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή της προοπτική», κάλεσε δε την κυβέρνηση να «τρέξει» πιο γρήγορα για νέες συμφωνίες με τη γείτονα χώρα και να κυρώσει τα μνημόνια που προβλέπει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ