ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάχτη 90 στρέμματα στο δάσος του Σέιχ Σου

INTIME NEWS

Πάνω από 90 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έγιναν στάχτη χτες σε έναν σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου για τους Θεσσαλονικείς, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, με «προσάναμμα» την πολιτική που θεωρεί «κόστος» και υποβαθμίζει την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 μ.μ. στο ύψος του Αγίου Παύλου και τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το απόγευμα. Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχαν 66 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το «Beriev», όπως και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο «Φιλίππειο», ενώ μέχρι περίπου τις 5 μ.μ. είχε σταματήσει η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.

Σε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ στο σημείο παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, όπως δήλωσε ο συντονιστής επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στον περιφερειακό δρόμο.

Στο σημείο βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Λ. Στολτίδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σ. Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Σ. Ζαριανόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, και Χ. Βέλλη, δημοτικό σύμβουλο Νεάπολης Συκεών. Σε δηλώσεις τους τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας και αναβάθμισης του Σέιχ Σου.

Στην Παλλήνη

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες και στην Αττική, στην περιοχή του λόφου της Παλλήνης, κοντά σε σπίτια. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 2 air tractors και 2 ελικόπτερα.

Αύξηση 160% στις δασικές πυρκαγιές μέσα σε μια δεκαετία!

«Προσάναμμα» η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης

Με το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου να ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την πορεία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται σήμερα αύξηση κατά 300% σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση και κατά 160% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 - 2008.

Ειδικότερα, με βάση το EFFIS, η καμένη έκταση της χώρας μας έως και την περασμένη Δευτέρα ανέρχεται σε 109.830 στρέμματα. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν τετραπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2008 - 2020 (27.640 στρέμματα), αντιστοιχώντας σε αύξηση κατά περίπου 300%.

Τη σημαντικότερη συνεισφορά (σχεδόν το 50%) σε αυτή την αύξηση έχει η δασική πυρκαγιά του Σχίνου, ακολουθούμενη από τις δασικές πυρκαγιές σε Κεφαλονιά, Χίο, Εβρο, Βαρνάβα και Νέα Στύρα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, έως και τη Δευτέρα το EFFIS χαρτογράφησε 21 συμβάντα, με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2020 να είναι 8. Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2021 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 160%.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της πρώιμης έναρξης της περιόδου δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Οπως προκύπτει, σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας ήδη από τα μέσα του Απρίλη. Αναδεικνύοντας έτσι την επιτακτική ανάγκη για μεταβολή των στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν υπερβολικό βάρος στην καταστολή και πολύ λιγότερο στην πρόληψη και τη διαχείριση.

Τρίτη σύλληψη για την υπόθεση της 19χρονης

Σε ακόμα μια σύλληψη, την τρίτη κατά σειρά, προχώρησε η Aστυνομία αναφορικά με την υπόθεση της κακοποίησης της 19χρονης κοπέλας στην Ηλιούπολη από αστυνομικό.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «πρόκειται για ημεδαπό ιδιώτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και ποσότητες ναρκωτικών και οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Ακόμα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένας ημεδαπός ιδιώτης, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως και κατηγορείται ομοίως για εμπορία ανθρώπων».

Παράλληλα, χτες το δρόμο για τις φυλακές πήραν ο αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης. Η προφυλάκιση των δυο κατηγορουμένων αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Στο επίκεντρο η έλλειψη ολόπλευρης στήριξης των γυναικών

Μια νέα φριχτή υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με την εμπλοκή μάλιστα ενός τουλάχιστον αστυνομικού, είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για την περίπτωση της 19χρονης κοπέλας που κρατούνταν αιχμάλωτη στην περιοχή της Ηλιούπολης από έναν 39χρονο αστυνομικό, ο οποίος τη βασάνιζε και την εξέδιδε, ενώ μένει να φανεί αν η υπόθεση είναι μέρος ευρύτερου κυκλώματος. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την κακοποιούσε από την ηλικία των 11 ετών.

Η θαρραλέα προσπάθεια της νεαρής γυναίκας να διαφύγει και να καταγγείλει την κακοποίησή της και τους δράστες αυτής φέρνει στο φως τη δραματική έλλειψη στοιχειωδών κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας εξειδικευμένων υπηρεσιών, κοινωνικών δομών, ανάλογων επιστημονικών ειδικοτήτων στάθηκε το γεγονός ότι μια νέα κοπέλα βρέθηκε εγκλωβισμένη και αβοήθητη σε ένα καθεστώς κακοποίησης από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια. Τι θα είχε συμβεί άλλωστε αν το θύμα αυτής της άγριας επίθεσης δεν είχε την τύχη να βρει προστασία σε συνοικιακή καφετέρια από εργαζόμενη σερβιτόρα, που την έκρυψε μέχρι να φτάσει στην αστυνομία;

Επίσης, όσα ακολούθησαν την καταγγελία της φέρνουν στο προσκήνιο τα εμπόδια και τους σκοπέλους που αντιμετωπίζει η γυναίκα που βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει την κακοποίησή της, από την αστυνομική αυθαιρεσία, την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες για την τελεσίδικη καταδίκη των δραστών. Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ και τις καταγγελίες των συνηγόρων της, έχουν γεννηθεί σοβαρά ερωτήματα για το αν η 19χρονη ενημερώθηκε σχετικά με το δικαίωμά της να καταθέσει παρουσία δικηγόρου και αν της δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες για την πολύωρη παραμονή της στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε ήδη καταγγείλει τον βασανισμό και τον βιασμό της, πριν μεταφερθεί τελικά στο νοσοκομείο για να της παρασχεθεί η απαραίτητη περίθαλψη. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών.

Το θάρρος, η τόλμη και η χειραφέτηση κάθε ξεχωριστής γυναίκας μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Μαζί με την ατομική ευθύνη των δραστών, που πρέπει να αποδοθεί από τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται να βγουν στο φως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διευκολύνουν τη δράση τους. Να βρεθεί στο επίκεντρο η έλλειψη ολόπλευρης στήριξης της γυναίκας για να σταθεί στα πόδια της, οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη, ώστε να αποκρούσει, να αντισταθεί και να καταγγείλει κάθε περιστατικό βίας, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή μπορεί να πάρει. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, καλλιεργώντας το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνονται τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Ευ. Χ.

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον ορειβάτη

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι έρευνες στον Ολυμπο για τον εντοπισμό 36χρονου ορειβάτη, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τις αρχές του μήνα. Ολο το προηγούμενο διάστημα πυροσβέστες - μέλη ορειβατικών ομάδων έρευνας και διάσωσης από τη 2η και 8η ΕΜΑΚ - μαζί με εθελοντές και τη συνδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) πραγματοποίησαν καταβάσεις σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία, αναζητώντας τον αγνοούμενο. Τα πρώτα 24ωρα των ερευνών είχαν εντοπιστεί προσωπικά του αντικείμενα, αλλά από τον ίδιο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος.

Ο 36χρονος είχε ξεκινήσει στις 3/7 από το Ανω Πηγάδι Λιτοχώρου ανάβαση στον Ολυμπο, ενώ την ίδια μέρα επικοινώνησε με τους οικείους του από την περιοχή Λειβαδάκια, όπου κατασκήνωσε με σκοπό να συνεχίσει την ορειβασία στις γύρω περιοχές. Εκτοτε, το κινητό του σίγησε, ενώ στις 5/7 δηλώθηκε η εξαφάνισή του στις αστυνομικές αρχές της Πιερίας, οπότε ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του, που απέβησαν άκαρπες.

Νεκρός άνδρας σε συμπλοκή

Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Αγιο Φανούριο της Μυκόνου ένας άνδρας αλβανικής υπηκοότητας μετά από συμπλοκή. Oμάδα ατόμων που γνωρίζονταν μεταξύ τους και έχοντας, το πιθανότερο, οικονομικές διαφορές, συνεπλάκησαν στον Αγιο Φανούριο. Γρήγορα η συμπλοκή πήρε διαστάσεις, με έναν από τους εμπλεκόμενους να βγάζει μαχαίρι και να τραυματίζει θανάσιμα ένα άτομο. Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προχώρησαν σε προσαγωγές. Για το αιματηρό περιστατικό είναι σε εξέλιξη έρευνα των αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ