ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Από τα μέσα Ιούνη και με κεφάλαια των ΗΠΑ η ενορχήστρωση της προβοκάτσιας

Από τη λαϊκή κινητοποίηση υπέρ της κουβανικής επανάστασης την περασμένη Κυριακή στο Ολγίν
Από τη λαϊκή κινητοποίηση υπέρ της κουβανικής επανάστασης την περασμένη Κυριακή στο Ολγίν
Τον μεθοδικά προσχεδιασμένο χαρακτήρα των δήθεν «λαϊκών διαμαρτυριών» που οργανώθηκαν στην Κούβα την περασμένη Κυριακή από αντεπαναστατικές ομάδες, καθώς και την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, ανέδειξε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

«Η Ουάσιγκτον προσδιόρισε την πανδημία ως ευκαιρία για να ενισχύσει τον οικονομικό αποκλεισμό», υπογράμμισε, «σε μια σκόπιμη και απάνθρωπη προσπάθεια να προκαλέσει ασφυξία στη χώρα (...) Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τα 243 καταναγκαστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ (...) τα 50 εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Σε αυτό το έδαφος, τόνισε ο Παρίγια, η προετοιμασία για τα όσα συνέβησαν στις 11 Ιούλη«ξεκίνησε στα μέσα Ιούνη, με χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» και μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στα διαδικτυακά μέσα.

Οπως κατήγγειλε, στο επίκεντρο της επιχείρησης στο διαδίκτυο εμφανίζεται η επιχείρηση «Proactivo Miami Foundation», στην οποία χορήγησε κεφάλαια η αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντα, καθώς και στελέχη του δικτύου «ADN Cuba», που χρηματοδοτείται αδρά από τη γνωστή και μη εξαιρετέα αμερικανική υπηρεσία USAID.

Ξεκινώντας από τις 15 Ιούνη, επιστράτευσαν αυτοματοποιημένα ρομπότ και «τρολ» που δημοσίευσαν εκατομμύρια μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, λανσάροντας κυρίως μέσω του Twitter την καμπάνια περί «ανθρωπιστικής επέμβασης» στην Κούβα (τη γνωστή «καμουφλαρισμένη» ορολογία για τη δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων), επικαλούμενοι την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις ελλείψεις σε αγαθά.

Στις 5 Ιούλη, ανέφερε ο Κουβανός ΥΠΕΞ, προστέθηκε το σύνθημα του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ενώ στις 9 Ιούλη, δύο μέρες πριν την ανοιχτή εκδήλωση του προβοκατόρικου σχεδίου, ενεργοποίησαν τις ετικέτες (hashtags) #SOS Matanzas (η επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό) και #SOS Cuba.

Την ίδια την ημέρα των γεγονότων, χρησιμοποίησαν ευρέως παραποιημένες εικόνες από συγκεντρώσεις σε άλλες χώρες και άλλες περιόδους (Αίγυπτο, Αργεντινή κ.ά.), για να τις παρουσιάσουν ως μαζικές κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.

Επιχειρώντας εξάλλου να εμφανίσουν όλη αυτή την ενορχηστρωμένη καμπάνια κατά της Κούβας ως προερχόμενη μέσα από αυτήν, χρησιμοποίησαν τεχνικές αλλαγής της γεωγραφικής τοποθεσίας των λογαριασμών που συμμετείχαν, εμφανίζοντας το 60% από αυτούς να βρίσκονται εντός του νησιού.

Ο Παρίγια τόνισε επίσης πως παρότι όλα αυτά επισημάνθηκαν στο Twitter, η αμερικανική εταιρεία δεν ενεργοποίησε τους κανονισμούς της - τους οποίους κατά τ' άλλα ενεργοποιεί με ανυπόστατες κατηγορίες για να κλείσει λογαριασμούς Κουβανών - και δεν έκλεισε τέτοιους ψεύτικους και ρομποτικούς λογαριασμούς.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Κουβανός ΥΠΕΞ κάλεσε μεταξύ άλλων «αν έχουν μια ειλικρινή ανησυχία για την Κούβα» να καταργήσουν τα μέτρα του οικονομικού αποκλεισμού, μεταξύ αυτών τα μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, «όπως αυτά που εμποδίζουν την προμήθεια αναπνευστήρων»...

  • Στο μεταξύ, ενώ οι προβοκατόρικες δράσεις της περασμένης Κυριακής απαντήθηκαν με την άμεση λαϊκή κινητοποίηση υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης σε όλες τις επαρχίες του νησιού την ίδια μέρα, μεμονωμένο σκηνικό ταραχών κατά της κυβέρνησης στήθηκε και το απόγευμα της Δευτέρας 12/7, στον δήμο Arroyo Naranjo της Αβάνας, στη συνοικία Guinera. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα «Granma», ορισμένες οργανωμένες ομάδες επιχείρησαν να κινηθούν απειλητικά κατά του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Αντιμετωπίζοντας την αντίδραση δυνάμεων ασφαλείας και κατοίκων της περιοχής, προχώρησαν σε βανδαλισμούς σπιτιών, έβαλαν φωτιές, προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού, ενώ πραγματοποίησαν επιθέσεις με πέτρες και μαχαίρια. Στην αντιπαράθεση υπήρξαν τραυματισμοί αστυνομικών και πολιτών, συλλήψεις, ενώ σκοτώθηκε ένας 36χρονος που συμμετείχε στις ταραχές. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του 36χρονου, ο οποίος ήταν κάτοικος του δήμου, με ιστορικό καταδικών για κλοπές και άλλα αδικήματα.
Πληθαίνουν τα μηνύματα αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας

Πληθαίνουν καθημερινά τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, απέναντι στο νέο σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Στα μηνύματα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και του ΠΑΜΕ, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο, προστίθενται τα παρακάτω.

Η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει το σχέδιο επέμβασης που ενορχηστρώνουν «οι ΗΠΑ από κοινού με τη μαφία, αλλά και με άλλες αντεπαναστατικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Κούβας», αξιοποιώντας τις ελλείψεις εξαιτίας του εξηντάχρονου εμπάργκο.

Και τονίζει μεταξύ άλλων: «Πάει πολύ να μιλάνε για ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι υποστηρικτές τους στην Ελλάδα, όταν σπέρνουν απ' άκρη σ' άκρη αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, όταν ευθύνονται για μια σειρά από επεμβάσεις - αιματοκυλίσματα ολόκληρων λαών προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων».

«Ο κουβανικός λαός έχει αποτρέψει με την πάλη του αμέτρητες ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες σαν την τωρινή», υπογραμμίζει η ΕΕΔΥΕ, προσθέτοντας ότι «την ώρα που οι ιμπεριαλιστές αιματοκυλούν χώρες, οι Κουβανοί γιατροί οργανώνουν αποστολές σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους λαούς από ασθένειες και φυσικές καταστροφές».

Η ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει το υπονομευτικό σχέδιο των ΗΠΑ και υπογραμμίζει: «Η ΟΓΕ είναι στο πλάι του κουβανικού λαού, στις περήφανες γυναίκες της Κούβας και εκφράζουμε τη διαχρονική μας αλληλεγγύη στις συναγωνίστριές μας της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας μπροστά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα χνάρια της κυβέρνησης Τραμπ και των προηγούμενων, καθώς και των συμμάχων τους, στοχεύοντας μόνιμα στην ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης (...) Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια να συντονίσουμε τη μαχητική αλληλεγγύη όλων των οργανώσεων της ΠΔΟΓ στον λαό και τις γυναίκες της Κούβας».

Το ΜΑΣ

Αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας, που υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, εκφράζει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«Σήμερα αυτοί που επέβαλαν και συνεχίζουν το δολοφονικό εμπάργκο μιλούν για "ανθρωπιστική κρίση" στην Κούβα και δήθεν αγωνιούν για τη "δημοκρατία" και τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των Κουβανών», τονίζει το ΜΑΣ, επισημαίνοντας ότι το εμπάργκο κοστίζει στην οικονομία της χώρας 5 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Και υπογραμμίζει: «Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο χαιρετίζουν και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον λαό της Κούβας για τη σταθερή του διεθνιστική και ανθρωπιστική προσφορά στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού. Στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων που ακόμη και σήμερα αποτελούν σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων διεθνώς και εμπνέουν ειδικά εμάς, τη νέα γενιά».

Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό»

Το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» καταδικάζει τη νέα ενορχηστρωμένη προσπάθεια ΗΠΑ - ΕΕ και άλλων κυβερνήσεων, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και ντόπια αντεπαναστατικά στοιχεία, «να στρέψουν τμήματα του κουβανικού λαού ενάντια στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα», με αφορμή τα πραγματικά προβλήματα, που έχουν για κύρια αιτία το 60χρονο εμπάργκο.

«Μέλη του Συλλόγου μας», επισημαίνει, «είχαν την τύχη να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Κούβα και γνωρίζουν, όπως όλοι οι άνθρωποι καλής προαίρεσης, τόσο τα επιτεύγματα όσο και τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως και αυτήν τη φορά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών θα συναντήσουν την αποφασιστικότητα του λαού, που στηρίζοντας τη σοσιαλιστική επιλογή θα συνεχίσει την πορεία του, λύνοντας με επιτυχία τα προβλήματα που δημιουργεί ο μακρόχρονος αποκλεισμός, με επικεφαλής το Κόμμα των Φιντέλ, Τσε, Σιενφουέγκος και όλων των ηρώων που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και για τις σημερινές γενιές».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Κούβας και καταγγέλλει τον «μηχανισμό παραπληροφόρησης, ψεύτικων "ειδήσεων" και παραποιημένων εικόνων που στήνουν και προβάλλουν τα αστικά ΜΜΕ, διεθνώς και στην Ελλάδα, με μόνο στόχο την κατασυκοφάντηση του κουβανέζικου λαού, καθώς εκείνο που εύχονται είναι η Κούβα να γονατίσει στον ιμπεριαλισμό».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Να συγκληθεί για την καταδίκη των προβοκατόρικων ενεργειών

Επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα

Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, έστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις με συνθήματα που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης και σε ιμπεριαλιστική "ανθρωπιστική επέμβαση" στην Κούβα. Είναι γνωστό ότι τα "ανθρώπινα δικαιώματα" έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν ως πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που αποτελούν εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Στη συνέχεια υπερπροβάλλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Φτάνουν μάλιστα σε σημείο να αξιοποιούν εικόνες από διαδηλώσεις στην Κούβα οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης και ως απάντηση στις προβοκάτσιες, και να τις εμφανίζουν ως "αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις"!

Οι ελλείψεις στην Κούβα οφείλονται στα 60 χρόνια του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, στα 242 πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα και που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ακόμη όμως και σ' αυτές τις συνθήκες, η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία με πολύ καλύτερους όρους από άλλες χώρες, προχώρησε στη μελέτη και παρασκευή 5 εμβολίων, οργάνωσε διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε αναγκαίο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας με την Κούβα, προκειμένου να καταδικαστούν οι προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος του κουβανικού λαού και τα σενάρια επέμβασης στην Κούβα. Να ζητηθεί ο άμεσος τερματισμός του εγκληματικού και απάνθρωπου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Κάτω τα χέρια από την Κούβα και το λαό της!

Καταγγελία των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

30 Κομμουνιστικά Κόμματα από όλη την Ευρώπη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία καταδικάζουν το σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ σε βάρος του κουβανικού λαού, με το εξής κείμενο:

«Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει και καταγγέλλει την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα. Πρόκειται για κυνική και εγκληματική μεθόδευση ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, την ώρα μάλιστα που ο λαός της δίνει μια μεγάλη αναμέτρηση με την πανδημία.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη διαψεύδει και εκθέτει όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και για εκατομμύρια κρούσματα, υποκριτικά προσποιούνται ότι ανησυχούν για τον κουβανικό λαό ενώ είναι αυτές που για δεκαετίες επιβάλλουν το εγκληματικό εμπάργκο σε βάρος του. Αρνήθηκαν μάλιστα προκλητικά να το άρουν ακόμα και εν μέσω πανδημίας, κάτι που όμως δεν εμπόδισε την Κούβα να ανακαλύψει 5 εμβόλια, όπως και να συμβάλει με αποστολές γιατρών σε σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διδάσκοντας ανθρωπιά και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Μεγάλες είναι όμως και οι ευθύνες της ΕΕ, που από κοινού με τις ΗΠΑ συνεχίζει για τα δικά της συμφέροντα την προπαγάνδα σκοπιμότητας περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα".

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Κούβας και στον κουβανικό λαό, τον μόνο που έχει το δικαίωμα να ορίζει το μέλλον του.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν μπορεί να διαγράψει τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης.

Εντείνουμε τη δράση μας και υψώνουμε τη φωνή μας: Κάτω τα χέρια από την Κούβα και τον λαό της!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο οι διαμαρτυρίες στην πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «η Κούβα δεν είναι μόνη της» και καλώντας τους νέους να εκφράσουν «την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό, που τις τελευταίες μέρες παλεύει ενάντια σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό σχέδιο εναντίον του».

«Εχουμε τη δύναμη να μην αφήσουμε να περάσουν στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα τα βρώμικα ψέματα του συστήματος», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ, μαζί με τη μαφία που δρα στο έδαφός τους, οργανώνουν αντικομμουνιστικές και αντεπαναστατικές διαδηλώσεις, στηρίζοντας τις δυνάμεις μέσα στην Κούβα που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης (...) Επικαλούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα οι ίδιες δυνάμεις που δεν υπάρχει δικαίωμα που να μην έχουν τσακίσει, από τη Μινεάπολη έως το Ιράκ, οι ίδιοι που έχουν βομβαρδίσει και δολοφονήσει λαούς, που έχουν γεμίσει με ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές βάσεις τους όλο τον πλανήτη».

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός στη ζωή του είναι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού απάνθρωπου αποκλεισμού των ΗΠΑ, που ξεκίνησε αμέσως μετά την Κουβανική Επανάσταση πριν 60 χρόνια. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι αυτές που δεν αφήνουν την Κούβα να ανασάνει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εφαρμόζει εκτός από το δολοφονικό εμπάργκο και τα 242 πρόσθετα μέτρα εναντίον της Κούβας της κυβέρνησης Τραμπ», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ