ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στις απολύσεις και το ξήλωμα δικαιωμάτων

Αλλη μια ευκαιρία για να λυθούν τα χέρια της εργοδοσίας να απολύει προσωπικό και να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις εργασίας δίνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία και τις καθυστερήσεις με δική της ευθύνη στους εμβολιασμούς.

Ετσι στα μέτρα «υποχρεωτικότητας» που ανακοίνωσε, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους σε προνοιακά ιδρύματα, ανέφερε ότι θα δίνεται «άδεια άνευ αποδοχών» σε όσους δεν εμβολιαστούν και η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Στο φόντο αυτό, χτες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου, μίλησε ευθέως για απολύσεις. Και όσο κι αν προσπάθησε αργότερα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ανέφερε: «Οταν ο εργοδότης (σε ΜΦΗ) δει ότι μέχρι τις 16/7 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται. Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης (άνευ αποδοχών) και δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ναυπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη δήλωση, η υφυπουργός ανακάλεσε με δελτίο Τύπου, επικαλούμενη το «νομοθετικό πλαίσιο» για την «άδεια άνευ αποδοχών».

Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός άνοιξε θέμα απολύσεων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις ΜΦΗ (και όχι μόνο) ως υπαίτιους για την αθλιότητα της πολιτικής που άφησε εργαζόμενους και τρόφιμους απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, που μετέτρεψε τις ΜΦΗ σε χώρους διασποράς, με άγνωστο αριθμό νοσούντων και θανόντων. Που άφησε τους εργοδότες ασύδοτους, χωρίς κρατικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας.

Σήμερα βολιδοσκοπεί ένα ακόμη χτύπημα, αξιοποιώντας ως δούρειο ίππο την ανάγκη του καθολικού άμεσου εμβολιασμού του πληθυσμού, ο οποίος 8 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είναι μόλις στο 41%, με δική της ευθύνη.

Ξεσαλώνει ήδη η εργοδοσία

Στο μεταξύ, όλο και πληθαίνουν κρούσματα εργοδοτών που ξαφνικά τους «πήρε ο πόνος» για την προστασία των εργαζομένων, μετά από 1μιση χρόνο που έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις τους σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Κι ενώ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δεν διέθεταν ούτε μάσκες στο προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις έκρυβαν κρούσματα «για να βγαίνει η δουλειά», έβαζαν εργαζόμενους να δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, τώρα παίρνοντας «γραμμή» από την κυβέρνηση στοχοποιούν το προσωπικό τους για την εξάπλωση του ιού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης επιχείρησης που στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας των εταιρειών μας» απαιτεί από όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα PCR τεστ. Επίσης τους ανακοινώνει ότι «απαγορεύεται η παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους», ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω «οι εταιρείες δεν θα κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας αυτών των εργαζομένων και για το λόγο αυτόν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών».

Αλλη εταιρεία απογειώνει την πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν και ανακοινώνει ότι θα τους πηγαίνει στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη», ενώ «θα απολύονται χωρίς αποζημίωση».

ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενίσχυση και όχι υποβάθμιση των νοσοκομείων της Βοιωτίας

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Βοιωτίας όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστούν περαιτέρω, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες υγείας των εργαζομένων και του λαού.

«Αυτή την περίοδο κι ενώ η πανδημία συνεχίζεται ακάθεκτη, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαγγέλλει "εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη" με νέο γύρο συγχωνεύσεων και λουκέτων σε νοσοκομεία, με μοναδικό κι άκρως αντιεπιστημονικό κριτήριο την χιλιομετρική απόσταση! Στο στόχαστρο έχουν ήδη μπει τα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας που απέχουν λιγότερο από 50 χιλιόμετρα μεταξύ τους», θυμίζει η ΤΕ Λιβαδειάς.

Και προσθέτει: «Δεν θα επιτρέψουμε να υιοθετηθεί η απαράδεκτη αυτή λογική! Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων του νομού μας, ούτε θα κατρακυλήσουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό των τοπικιστικών κριτηρίων. Ο εφησυχασμός ότι "η Λιβαδειά δεν κινδυνεύει, η Θήβα δεν μας αφορά" είναι επικίνδυνος».

Σημειώνει επίσης τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, που λειτουργεί με περισσότερες από 200 οργανικές θέσεις κενές, και προσδιορίζει: «Οι ανάγκες των ασθενών - και πέραν της πανδημίας - όπως επανειλημμένα επισημαίνουν σωματεία και φορείς που διεκδικούν τα αυτονόητα, ούτε καταργούνται ούτε αναστέλλονται. Απαιτούμε: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης (που σήμερα ξεπερνούν τα 100 άτομα), δραστική χρηματοδότηση για την ενίσχυση και όχι την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου».

Και καταλήγει: «Στον 21ο αιώνα πρόοδος είναι να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευθύνη και υποχρέωση του κράτους προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Αυτό όμως μπορεί να υλοποιηθεί μόνο κόντρα στο κέρδος και τον παρασιτισμό του κεφαλαίου που δεν διστάζει να μετατρέπει τον ανθρώπινο πόνο και την αρρώστια των πολλών σε πλούτο για τους λίγους».

ΚΥΨΕΛΗ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση σήμερα στο «Βασιλάκειον»

Σε απειλές και εκβιασμούς επιδίδεται η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης

Στάση εργασίας και κινητοποίηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής ΜΦΗ «Βασιλάκειον» στην Κυψέλη, με τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας, την ώρα που η κυβέρνηση στοχοποιεί συνολικά το προσωπικό σε τέτοια ιδρύματα, για να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη δομή απαιτούν να εξοφληθούν όλες οι μέρες της άδειας του 2020, να καταβάλλεται η προσαύξηση για νυχτερινή εργασία και για εργασία τις Κυριακές - αργίες, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να μην εργάζονται διπλή βάρδια και να μην επιφορτίζονται με εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους και να προμηθευτεί το γηροκομείο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μέσα εργασίας (π.χ. γερανοί ανύψωσης ασθενών, τροχήλατα καρότσια μεταφοράς φαγητού).

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κήρυξη της στάσης εργασίας η εργοδοσία εξαπολύει απειλές για απολύσεις, καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν ποιοι είναι μέλη του Σωματείου και ποιοι διακινούν ανακοινώσεις (!).

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ΜΦΗ διαμένουν 70 τρόφιμοι, στην πλειοψηφία τους κατάκοιτοι, και αντί για 18 νοσηλευτές στη βάρδια, υπάρχουν μόλις 20 νοσηλευτές για όλες τις βάρδιες, κάτι που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν διπλοβάρδιες, να εργάζονται σερί 7ήμερο και επιπρόσθετα να μην πληρώνονται τις προσαυξήσεις της νυχτερινής εργασίας και των αργιών. Σημειώνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

Αντίστοιχες βέβαια είναι οι συνθήκες στις περισσότερες ΜΦΗ, ενώ η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα όπως τακτική και καθολική διενέργεια τεστ, έλεγχοι για μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.ά.) που δίνονταν με το σταγονόμετρο από την εργοδοσία, είχε μετατρέψει πολλούς τέτοιους χώρους σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Οι εργαζόμενοι στο "Βασιλάκειον" δεν κάμφθηκαν, αντιστάθηκαν όλοι στο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών του εργοδότη. Και συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει τους εργαζόμενους ως υπαίτιους για τη διασπορά, εδώ και 18 μήνες αγνοεί τις διεκδικήσεις του κλαδικού Σωματείου. Από την πρώτη μέρα έχουμε επισημάνει ότι η προστασία των ΜΦΗ και των τροφίμων συνδέεται με τις συνθήκες εργασίας που παλεύουν να αλλάξουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από την επιφόρτιση της δουλειάς τους είναι κι επικίνδυνες για την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων.

Κινητοποίηση - βολική «χορηγία» στην κυβέρνηση

Ενταγμένες στο κάλπικο δίπολο του «κοινωνικού αυτοματισμού» που τροφοδοτεί εσκεμμένα η κυβέρνηση, στήνοντας «εμβολιαστές» απέναντι σε «αντιεμβολιαστές», ήταν οι χτεσινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενάντια στην «υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών».

Ταυτόχρονα, με την προβολή των πρωτοβουλιών αυτών από διάφορα Μέσα «βγάζει μάτι» η προσπάθεια που γίνεται να τροφοδοτηθούν τέτοιες κινήσεις, ώστε να τσουβαλιάζεται με τις «ψεκασμένες» θεωρίες η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαχείριση της πανδημίας. Γι' αυτό και τέτοιου είδους συγκεντρώσεις αποτελούν τον καλύτερο «χορηγό» της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει από τη μία τον λαό «υπεύθυνο» για τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας και από την άλλη να αποδέχεται ως «κανονικότητα» τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ κ.ο.κ. Με ισχυρές δόσεις ανορθολογισμού, που καλλιεργείται από την κρατική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, από τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες λόγω της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, τον τόνο σε αυτές τις συγκεντρώσεις έδιναν διάφοροι ρασοφόροι και κομπογιαννίτες που αντιδρούν στα «εμβόλια - τσιπάκια», ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και φασιστοειδή ανάμεσά τους.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αξιοποιεί τέτοιου είδους αντιδράσεις. Τα ίδια έκανε και τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι μαθητές διεκδικούσαν να κάνουν μάθημα σε ασφαλείς σχολικές αίθουσες και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της τους παρουσίαζαν σαν «αρνητές της μάσκας», τσουβαλιάζοντάς τους με αντιδράσεις περιθωριακών συνωμοσιολόγων και πρώην χρυσαυγιτών, μια προσπάθεια που βέβαια έπεσε στο κενό.

«Βγάζει μάτι» λοιπόν το σκηνικό που στήνεται: Η προσπάθεια, μέσα από τον εγκλωβισμό της συζήτησης στην «υποχρεωτικότητα» των εμβολιασμών, να μένει στο απυρόβλητο η βασική αιτία της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, που δεν είναι άλλη από το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας και το Φάρμακο - εμπόρευμα, που αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες για την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.

2.938 νέα κρούσματα, 100 νέες εισαγωγές COVID στα δημόσια νοσοκομεία

Και χτες 7 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135, ενώ χτες έγιναν 100 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.938. Τη βδομάδα 5 - 11 Ιούλη το ποσοστό θετικότητας έφτασε στο 3,15%. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 452, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 408.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον εμβολιασμό ως εργαλείο συγκάλυψης των ευθυνών της

Σε σχόλιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, και όχι να αξιοποιείται ως εργαλείο συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, ενίσχυσης του "κοινωνικού αυτοματισμού" και διώξεων σε βάρος εργαζομένων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ