Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στις απολύσεις και το ξήλωμα δικαιωμάτων

Αλλη μια ευκαιρία για να λυθούν τα χέρια της εργοδοσίας να απολύει προσωπικό και να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις εργασίας δίνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία και τις καθυστερήσεις με δική της ευθύνη στους εμβολιασμούς.

Ετσι στα μέτρα «υποχρεωτικότητας» που ανακοίνωσε, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους σε προνοιακά ιδρύματα, ανέφερε ότι θα δίνεται «άδεια άνευ αποδοχών» σε όσους δεν εμβολιαστούν και η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Στο φόντο αυτό, χτες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου, μίλησε ευθέως για απολύσεις. Και όσο κι αν προσπάθησε αργότερα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ανέφερε: «Οταν ο εργοδότης (σε ΜΦΗ) δει ότι μέχρι τις 16/7 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται. Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης (άνευ αποδοχών) και δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ναυπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη δήλωση, η υφυπουργός ανακάλεσε με δελτίο Τύπου, επικαλούμενη το «νομοθετικό πλαίσιο» για την «άδεια άνευ αποδοχών».

Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός άνοιξε θέμα απολύσεων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις ΜΦΗ (και όχι μόνο) ως υπαίτιους για την αθλιότητα της πολιτικής που άφησε εργαζόμενους και τρόφιμους απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, που μετέτρεψε τις ΜΦΗ σε χώρους διασποράς, με άγνωστο αριθμό νοσούντων και θανόντων. Που άφησε τους εργοδότες ασύδοτους, χωρίς κρατικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας.

Σήμερα βολιδοσκοπεί ένα ακόμη χτύπημα, αξιοποιώντας ως δούρειο ίππο την ανάγκη του καθολικού άμεσου εμβολιασμού του πληθυσμού, ο οποίος 8 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είναι μόλις στο 41%, με δική της ευθύνη.

Ξεσαλώνει ήδη η εργοδοσία

Στο μεταξύ, όλο και πληθαίνουν κρούσματα εργοδοτών που ξαφνικά τους «πήρε ο πόνος» για την προστασία των εργαζομένων, μετά από 1μιση χρόνο που έχουν μετατρέψει τις επιχειρήσεις τους σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Κι ενώ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δεν διέθεταν ούτε μάσκες στο προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις έκρυβαν κρούσματα «για να βγαίνει η δουλειά», έβαζαν εργαζόμενους να δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, τώρα παίρνοντας «γραμμή» από την κυβέρνηση στοχοποιούν το προσωπικό τους για την εξάπλωση του ιού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης επιχείρησης που στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας των εταιρειών μας» απαιτεί από όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα PCR τεστ. Επίσης τους ανακοινώνει ότι «απαγορεύεται η παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους», ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω «οι εταιρείες δεν θα κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας αυτών των εργαζομένων και για το λόγο αυτόν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών».

Αλλη εταιρεία απογειώνει την πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν και ανακοινώνει ότι θα τους πηγαίνει στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη», ενώ «θα απολύονται χωρίς αποζημίωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ