Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ
Κοκορομαχίες για να συγκαλύψουν το πραγματικό σκάνδαλο

Την επικύρωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά σε σχέση με την υπόθεση «Καλογρίτσα», το οποίο προβλέπει την παραπομπή του τελικά μόνο για παράβαση καθήκοντος (είχε κατηγορηθεί και για το αδίκημα της δωροληψίας) αποφάσισε χτες το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης. Για την επικύρωση του πορίσματος όπου απαιτούνταν η υπερψήφιση από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 178, κατά 86 και 12 «παρών». Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 απείχαν.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», καθώς όπως επισημάνθηκε από τους βουλευτές του, αναδείχθηκαν οι πολιτικές ευθύνες του Ν. Παππά αλλά δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Η Προανακριτική συγκροτήθηκε μετά από πρόταση της ΝΔ και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αξιοποίησαν αναλόγως όλη τη διαδικασία από την αρχή έως τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να συντηρήσουν την αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση, αφήνοντας εκτός κάδρου τη «ρίζα του κακού», ότι τα ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους, τη σχέση που έχουν οι κυβερνήσεις με τους ομίλους αυτούς, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα συνολικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, στο έδαφος του οποίου φύονται τα σκάνδαλα και η διαφθορά.

Ηταν χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Ν. Παππάς χτες ανέφερε από τη Βουλή ότι «η δικαίωσή του είναι διπλή», γιατί δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία εναντίον του, αλλά και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι ο νόμος που εφαρμόζεται και σήμερα με κάποιες αποκλίσεις»...

Ενώ ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αφού έκανε λόγο για «φιάσκο», για στημένη προανακριτική χωρίς στοιχεία και υπερασπίστηκε τις επιλογές της δικής του κυβέρνησης για ξαναμοίρασμα της πίτας στο τηλεοπτικό τοπίο, στο διά ταύτα χρέωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν λαμβάνει υπόψη του την «κρισιμότητα των στιγμών», όπου «η κοινωνία και η χώρα χρειάζονται υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και κυρίως ενότητα», κατηγορώντας τον για «διχαστικό λόγο», παρότι «διαρκώς τον καλούμε σε συνεννόηση για τα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας - διαρκώς καλώ σε ενότητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στον Αλ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, λέγοντας πως «πρέπει όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να αντιληφθούμε ότι το δημόσιο καθήκον δεν είναι ευχολόγιο»... με άλλα λόγια ότι απαιτούνται και πράξεις συναίνεσης.

Αναμφισβήτητες οι πολιτικές ευθύνες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιπαραθέσεις στην Προανακριτική επιδίωξαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους «για την άθλια πραγματικότητα στα ΜΜΕ», πως συμφωνούν τα ΜΜΕ να είναι στα χέρια των ομίλων. Ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του επιχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση και να αναδιανείμει την πίτα σε παλιά και νέα τζάκια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διακυβέρνησή του. Υπενθύμισε την πρόταση του ΚΚΕ, που δεν έγινε δεκτή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξονυχιστική διεύρυνση όλων των πτυχών και των ευθυνών που απορρέουν για πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «βολική παράσταση» την όλη αντιπαράθεση, υπενθυμίζοντας ότι κάθε τέτοια Προανακριτική οδηγεί τελικά στο κουκούλωμα και τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών και υπευθύνων και πως αν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ήθελαν την πραγματική απόδοση ευθυνών, θα είχαν κάνει αποδεκτή έστω την πρόταση του ΚΚΕ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Επισήμανε ότι με την αντιπαράθεση αυτή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξαν να συγκαλύψουν μια σειρά ζητήματα, όπως τα αντιλαϊκά μέτρα, τη στρατηγική τους ταύτιση στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τη συμφωνία τους τα ΜΜΕ να βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, φιλτράροντας την ενημέρωση ανάλογα με τα συμφέροντά τους και χειραγωγώντας λαϊκές συνειδήσεις. Γι' αυτό και, όπως σημείωσε, η τηλεοπτική προβολή του ΚΚΕ είναι πολύ μικρότερη από το εκλογικό του ποσοστό, ψαλίδα που μεγάλωσε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ