Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Νέος γύρος» γεωπολιτικών ανταγωνισμών για τα εμβόλια, ενώ επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων

Με την πανδημία να συνεχίζει την εξάπλωσή της, με επιτάχυνση στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να εντείνονται και οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια, σε βάρος της ανάγκης για εξασφάλιση έγκαιρου εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τη βδομάδα 5 - 11 Ιούλη καταγράφηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με τα νέα κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας.

Στο ίδιο διάστημα μάλιστα, αυξήθηκαν και οι νέοι θάνατοι από Covid-19 κατά 3% (καταγράφηκαν σχεδόν 56.000 νέοι θάνατοι), μετά από μία σταθερή μείωση για 9 συνεχόμενες βδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει για άλλη μια βδομάδα σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα (+20%), ενώ συγκριτικά τη μεγαλύτερη αύξηση σε καταγεγραμμένους θανάτους εμφανίζει η Αφρική (+50%). Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΠΟΥ στη μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (+25%).

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» που ωθεί αυτή τη νέα έξαρση της πανδημίας καταγράφεται πλέον σε 111 χώρες διεθνώς.

Στην ΕΕ μάλιστα, όπως εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι το τέλος Αυγούστου τα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής θα αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των κρουσμάτων.

Με αυτό το δεδομένο, ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει ότι για επαρκή προστασία από την παραλλαγή «Δέλτα» απαιτείται ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις για τα εμβόλια δύο δόσεων). Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 50% του ενήλικου πληθυσμού, πολύ μακριά από το 70% τουλάχιστον του συνόλου του πληθυσμού που εκτιμάται ότι απαιτείται για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας...

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η επισήμανση του ΕΜΑ ότι σε 10 χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) το 30% ή και παραπάνω των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών εξακολουθεί να είναι ανεμβολίαστο.

Δυτικά δημοσιεύματα και αντιπαράθεση για τα ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Οπως είναι αναμενόμενο, βέβαια, οι επισημάνσεις των διαφόρων διεθνών και ευρωενωσιακών οργανισμών δεν αναδεικνύουν τους λόγους για τη μεγάλη καθυστέρηση στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, πίσω από την οποία βρίσκονται η υποταγή των εμβολίων στο κέρδος κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας και σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η εμπορευματοποίηση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικός είναι ο νέος γύρος ενδοκαπιταλιστικής αντιπαράθεσης γύρω από τα διαφορετικά εμβόλια, με αυξανόμενα δημοσιεύματα στον διεθνή δυτικό Τύπο και «ανώνυμες πηγές» που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών και των κινεζικών εμβολίων κατά του κορονοϊού, προκαλώντας αντίστοιχες αντιδράσεις και διαψεύσεις από την άλλη πλευρά.

Το πρακτορείο «Reuters» (που είχε δημοσιεύσει αντίστοιχο θέμα και τον Ιούνη), επικαλούμενο «πέντε πηγές» τις οποίες όμως δεν κατονομάζει, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» απέτυχε κατ' επανάληψη να παράσχει δεδομένα τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για την έγκρισή του από τον ΕΜΑ (υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει αξιολόγηση του εμβολίου από τον Μάρτη του 2021, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ωστόσο κάποια πρόοδος). Το Reuters κάνει λόγο για ελλιπή κλινικά δεδομένα από τις δοκιμές, την καταγραφή παρενεργειών κ.ο.κ., καθώς και για απουσία δεδομένων για τη διαδικασία παραγωγής, ενώ ισχυρίζεται επίσης ότι γαλλική αντιπροσωπεία επιστημόνων διαπίστωσε απουσία «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» για την αποφυγή επιμόλυνσης στην αποκαλούμενη κύρια τράπεζα κυττάρων για την παρασκευή του ρωσικού εμβολίου.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το δημοσίευμα του Reuters «βασίζεται σε ψευδή σχόλια ανώνυμων πηγών και αποτελεί παράδειγμα fake news και εκστρατείας παραπληροφόρησης εναντίον του ρωσικού εμβολίου, που διοργανώθηκε από ταφαρμακευτικά λόμπι της Δύσης», ενώ προσθέτει ότι «αναμένει ότι η έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ ενδέχεται να γίνει τους προσεχείς μήνες».

Το RDIF ανακοίνωσε ότι ζήτησαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο να διορθώσει «τα πολυάριθμα ανακριβή στοιχεία που περιέχει το άρθρο», καθώς και «να πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα στο γραφείο του Reuters στο Παρίσι και να λάβει μέτρα κατά των συνεργατών του πρακτορείου, που μεταδίδουν ψευδείς και λαθεμένες πληροφορίες».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Αναφέρει ότι «το εμβόλιο "Sputnik-V" την παρούσα περίοδο περνάει την ενδεδειγμένη πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα συνεχισθεί έως ότου υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την υποβολή αίτησης για την άδεια πιστοποίησης» και προσθέτει ότι δεν έχει λάβει τέτοια αίτηση.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς... «ανώνυμες πηγές», δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC που αναπαράγεται στον διεθνή Τύπο, αναφέρεται σε «αυξανόμενες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα» των κινεζικών εμβολίων, ιδιαίτερα έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», επικαλούμενο τον μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων σε 5 χώρες που έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμών με τα εν λόγω εμβόλια (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϊχέλες, Μογγολία, Ουρουγουάη και Χιλή). «Προσπερνάει» βέβαια χωρίς κανέναν σχολιασμό - παρότι το καταγράφει - ότι αντίστοιχη μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων υπάρχει και στη Βρετανία, η οποία έχει επίσης υψηλό ποσοστό εμβολιασμών αλλά με τα δυτικά εμβόλια.

Προς επιβολή «ορίων» στις εξαγωγές εμβολίων και η Ταϊλάνδη

Στο μεταξύ, πρόσθετα στους αλλεπάλληλους φραγμούς στις εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών για την παρασκευή τους που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ινδία κ.ά., επιβολή «ορίων» στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού εξετάζει και η Ταϊλάνδη, προκειμένου να δοθεί έμφαση στον εγχώριο εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα. Οπως ανέφερε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για μια τέτοια απόφαση, χωρίς ακόμα αυτή να έχει εκδοθεί.

Στην Ταϊλάνδη παράγονται εμβόλια της «AstraZeneca» και οποιοσδήποτε περιορισμός στην εξαγωγή τους θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τις παραδόσεις εμβολίων σε Μαλαισία, Βιετνάμ και Ινδονησία, χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν πανδημική έξαρση, ενώ έχουν πληγεί και από το προηγούμενο «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων από την Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ