ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΑΝΩ ΚΑΠΕΤΗ
Προοδευτικό για τις γυναίκες εργαζόμενες στον 21ο αιώνα η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους

Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα» παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή βιβλιοπαρουσίαση
Από τη χτεσινή βιβλιοπαρουσίαση
Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη!» συνεχίζονται τις μέρες αυτές οι εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Χτες οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα - "Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν"», στον «Κήπο των Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση της έκδοσης έκανε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία για την έκδοση και τη σημασία της μελέτης και της διάδοσής της σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ποια είναι όμως η σημασία σήμερα ενός γεγονότος που συνέβη πριν από 150 χρόνια; Ποια η σημασία για τη σημερινή εργαζόμενη, την άνεργη, την νέα γυναίκα να μάθει, να διαβάσει, να γνωρίσει την ιστορία για τη δράση των γυναικών από την αστική Γαλλική Επανάσταση το 1789 μέχρι την Παρισινή Κομμούνα το 1871;

Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία, γιατί η ιστορική πείρα και τα διδάγματα από τη συγκλονιστική διαδρομή των γυναικών του Παρισιού αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για τις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τις κομμουνίστριες, τις αγωνίστριες, την κάθε νέα που βιώνει στο πετσί της όλες εκείνες τις σύγχρονες οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές - πολιτιστικές διακρίσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Η μελέτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου μπορεί να τροφοδοτήσει δημιουργικά τη σκέψη και τη στάση μας, σε συνθήκες που πέφτει βαριά πάνω μας η "σκιά" της αντεπανάστασης και του αρνητικού συσχετισμού. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι ο τροχός της Ιστορίας της κοινωνικής εξέλιξης "σταμάτησε" στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και πως πρέπει να αποδεχτούμε τη βαρβαρότητα που ζούμε, ελπίζοντας, το πολύ πολύ, σε μια βελτιωμένη της έκδοση. (...)

Ανάμεσα στα αιτήματα της Union για την εργασία των γυναικών ήταν και η μείωση της εργάσιμης μέρας, ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος χρόνος και να μπορεί η γυναίκα να ξεκουράζεται και να ζει αξιοπρεπώς. Οι προτάσεις της Union βοήθησαν στο να οριστεί ελάχιστο ημερομίσθιο και να υλοποιηθεί το αίτημα για οχτάωρη εργασία για τις γυναίκες.

Σκεφτείτε ότι αυτά ίσχυαν πριν 150 χρόνια.

Και σήμερα παρουσιάζεται ως "πρόοδος" για τις γυναίκες εργατοϋπαλλήλους από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά., το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου. Στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", ΕΕ - κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι καταδικάζουν την εργατοϋπάλληλο σε ωράρια και δουλειά - λάστιχο, σμπαραλιάζουν την οικογενειακή, προσωπική της ζωή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μάλιστα, δίνει τα ρέστα της στην παραπλάνηση των εργαζόμενων γυναικών, προωθώντας ακόμα πιο αποφασιστικά αντιδραστικές ρυθμίσεις για την "ευελιξία" ακόμα και της άδειας τοκετού - λοχείας - μητρότητας. Πλέον θα επιδοτεί τα μονοπώλια για να φτιάχνουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης των βρεφών και των νηπίων μέσα στις επιχειρήσεις, ώστε η εργαζόμενη μητέρα να είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής εργοδοσίας.

Αντί για σύγχρονες δωρεάν κρατικές υποδομές και υπηρεσίες στήριξης των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ, διαχρονικά οι κυβερνήσεις φορτώνουν όλα τα βάρη της γονικής μέριμνας στην οικογένεια. Γιατί λογαριάζονται ως κόστος από το αστικό κράτος. Τα όποια προγράμματα για "προσβάσιμες υπηρεσίες" φροντίδας των παιδιών, ala carte των κατευθύνσεων της ΕΕ, αφορούν σε ένα υποβαθμισμένο δίκτυο υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής και φροντίδας τύπου "Νταντά της Γειτονιάς". Το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξή τους είναι το όφελος που θα έχουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις από την εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης και όχι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των παιδιών, συνολικά προστασίας της οικογένειας.

Τον 21ο αιώνα, πραγματικά προοδευτικό είναι η πάλη για ένα δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών Υγείας, Προσχολικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής, συμβουλευτικής γονέων και παιδιών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, φροντίδας των ηλικιωμένων».

Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου η Δέσποινα Κουσενίδου και η Ηλέκτρα Καζάκου απήγγειλαν αποσπάσματα του βιβλίου και ποιήματα του Χικμέτ, του Μπρεχτ, του Παλαμά και του Ρεμπό, ενώ Τραγούδια για τους αγώνες της γυναίκας τραγούδησαν η Αθανασία Κοκολάκη και η Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ.

Συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Οι ΚΟ Τύπου παρουσιάζουν την έκδοση «Οταν χτιζόταν το καράβι» σήμερα Παρασκευή, στις 19.00, στο Μουσείο Μακρονήσου (οδός Ασωμάτων, Θησείο). Την παρουσίαση θα κάνει ο Ανέστης Κανάκης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βιομηχανίας.

-- Τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Περιστερίου καλούν στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι, στην παρουσίαση της έκδοσης «Οταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ από μια απεργία». Την παρουσίαση θα κάνει ο Ανέστης Κανάκης, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου - ΜΕΤΡΟ Νίκαιας, οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ πραγματοποιούν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»: «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα», με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ετοιμάζει μεγάλη εξόρμηση για μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα

Από την Τρίτη 20 μέχρι την Παρασκευή 23 Ιούλη η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει μεγάλη εξόρμηση με την Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης στην περιοχή. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διεξάγεται σε μια περίοδο που τα ζητήματα της προστασίας της υγείας του λαού ιεραρχούνται πολύ ψηλά για το ΚΚΕ, καθώς η πανδημία έχει αναδείξει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνολικά την έλλειψη μέτρων σε αυτήν την κατεύθυνση, προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέτρων προώθησης της εμβολιαστικής διαδικασίας, με την κυβερνητική διαχείριση να εξαντλείται στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης, στις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος του λαού.

Σκοπός της μεγάλης εξόρμησης είναι να γίνει πλατιά ενημέρωση για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΚΚΕ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ανάγκη οργάνωσης της πάλης για μέτρα πρόληψης και προστασίας, για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι να ζουν με το άγχος και τον φόβο για την υγεία και τη ζωή τους.

Οπως τονίζει ο Γ. Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη»: «Παίρνουμε την πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά που αφορούν βιομηχανικά ατυχήματα ή ακόμα και άλλα άσχετα περιστατικά, μέσα όμως στον ιστό της Βιομηχανικής Περιοχής, π.χ. πυρκαγιές που μπορεί να προκαλέσουν ένα βιομηχανικό ατύχημα και το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκτούν μεγάλη συχνότητα. Αυτό όπως είναι φυσιολογικό φοβίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής, αλλά και τους κατοίκους, μαζί με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης τέτοιων ατυχημάτων, πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, συμβεί.

Απ' αυτό το πρίσμα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή και ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν τα αντίστοιχα μέτρα, και ταυτόχρονα οι Κομματικές Οργανώσεις στην περιοχή επιδιώκουμε ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, θέλοντας να γνωστοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΚΚΕ για ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα και βεβαίως την ανάγκη να υπάρξει οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής, προτού ζήσουμε τα χειρότερα».

ΓΥΑΡΟΣ
Απαράδεκτη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού από την «Αιολική Ολύμπου Εύβοιας ΑΕ» στη μαρτυρική Γυάρο «για τη μέτρηση των ανεμολογικών δεδομένων σε κατά τεκμήριο δημόσια χορτολιβαδική έκταση», στο πλαίσιο υλοποίησης έργου παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί γύρω από το θέμα από αντιστασιακές οργανώσεις, χιλιάδες λαού, ακόμα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, δίνει το «πράσινο φως» για αλλοίωση του ιστορικού τόπου, για την ιστορικότητα του οποίου μάλιστα δεν κάνει ούτε καν αναφορά στη σχετική απόφασή της. Ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για σχεδιασμούς και ενέργειες επιχειρηματικών ομίλων, με τη στήριξη και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Εδώ και χρόνια μεθοδεύονται ο αποχαρακτηρισμός του νησιού και η προώθηση επενδύσεων για αιολικά πάρκα στο νησί, καθώς εξαιτίας του αιολικού δυναμικού του και της σχετικά μικρής απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα θεωρείται «φιλέτο» από τις εταιρείες των αιολικών. Θυμίζουμε ότι πριν από 20 χρόνια η Γυάρος κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα, καθώς «αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας». Κι όμως, αυτά τα είκοσι χρόνια, με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το πώς θα προστατευτεί και θα αναδειχθεί η Ιστορία του τόπου. Αντίθετα, το 2011 με Υπουργική Απόφαση «οριοθετείται» ο ιστορικός τόπος στα κτίρια των φυλακών και στις εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στους πέντε όρμους.

Είναι σίγουρο ότι η εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στο νησί, που ζητά σήμερα η εταιρεία, και στη συνέχεια η τοποθέτηση αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών, μαζί με την κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, π.χ. διάνοιξη δρόμων, κατασκευή εγκαταστάσεων, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αποσπώντας το από την Ιστορία του. Αλλωστε έρχεται σε αντίθεση και με γνωμάτευση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που υπογραμμίζει ότι στο νησί δεν γίνεται να υπάρχει «οποιαδήποτε επιχειρηματική - οικονομική εκμετάλλευση», καθώς και ότι επιβάλλεται «αποφυγή κάθε "εξωραϊσμού" του χώρου. Διατήρηση μόνο της τοπικής πανίδας και χλωρίδας και διατήρηση της αγριότητας του τοπίου».

Σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο έχουν βασανιστεί, έχουν υποφέρει, έχουν πονέσει, έχουν ονειρευτεί, έχουν ατσαλωθεί πάνω από 25.000 αγωνιστές στις τρεις φάσεις που λειτούργησε ως τόπος φυλάκισης και εξορίας (1947 - 1952, 1955 - 1961, 1967 - 1974). Δεν είναι τόπος για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται τώρα να πραγματοποιηθούν σωστικές παρεμβάσεις, αναστήλωση κτιρίων και να δημιουργηθεί προβλήτα, ώστε να καταστεί το νησί επισκέψιμο για τις επόμενες γενιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ