ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ
Να υπάρξει ολοκληρωμένο και επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο προστασίας

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μόνο ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της περιοχής, συνολικά στον λαό της Αττικής, οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σχετικά με την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Το Πάρκο αποτελεί ένα οικοσύστημα πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής και μία από τις λιγοστές παραλίες της Αττικής που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για μία μικρή ανάσα.

Ο Γ. Γκιόκας επεσήμανε ότι το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει αφεθεί στην τύχη του. «Δεν γίνονται οι απαραίτητες δασοκομικές εργασίες όλο τον χρόνο που θα έπρεπε να γίνονται, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και οικολογικής ανόρθωσης του Πάρκου, δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ξέρετε, το σύστημα δασοπυρόσβεσης που φτιάχτηκε εδώ και πόσα χρόνια με χρήματα του ελληνικού λαού, και δεν υπάρχει και μια μελέτη για το αν αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης, δεν προστατεύεται ο υδροβιότοπος», ο οποίος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ συνέχεια καταγράφονται τραυματισμοί και θάνατοι πτηνών.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το μόνο ...μέτρο που έχει ληφθεί είναι αστυνομικές δυνάμεις να απαγορεύουν πλέον την πρόσβαση του λαϊκού κόσμου στο Πάρκο, σε σημείο που ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι για να πάνε στα σπίτια τους πρέπει να δείχνουν το Ε9. Ενώ ορισμένες παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας είναι αμφιλεγόμενες, «με μηχανήματα καταστροφής, οι οποίες μάλιστα έγιναν και ερήμην, καθόσον γνωρίζουμε, του οικείου Δασαρχείου, και κυρίως πέρα και έξω από κάθε ολοκληρωμένο και επιστημονικό σχεδιασμό προστασίας».

«Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική μάς δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι δεν είναι αθώα. Δεν ξέρω τι σχέδια υπάρχουν. Ομως η υποβάθμιση από τη μια μεριά της προστασίας του Πάρκου εδώ και χρόνια - δεν το αποδίδω μόνο σε εσάς - σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του λαού από το Πάρκο παραπέμπει σε σχέδια που είτε υπάρχουν είτε στρώνετε το έδαφος για να υπάρξουν, επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου χώρου», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ο ένας μετά τον άλλο ιδιωτικοποίησαν τις παραλίες της Αττικής, έχει ως κύριο στόχο την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Κάλεσε τον υφυπουργό να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο προστασίας του Σχινιά - κάτι που απαιτείται για όλους τους δρυμούς της χώρας - από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το σύστημα δασοπυρόσβεσης, με εργασίες που θα σέβονται το περιβάλλον - ενδεχομένως υποδομές που θα κριθούν αναγκαίες - και θα καθιστούν το Πάρκο προσβάσιμο στον λαό. Μέτρα που προϋποθέτουν βέβαια και ενίσχυση των αρμόδιων φορέων, όπως το Δασαρχείο, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και μέσα.

Η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο Ν. Χαρδαλιάς ήταν η χρηματοδότηση του δήμου Μαραθώνα για να απαγορεύει στον λαό την πρόσβαση στο δάσος, ειδικά τους θερινούς μήνες, για να ...αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ αναφέρθηκε στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών που ευθύνονται για πυρκαγιές. Μετακύλησε τις κυβερνητικές ευθύνες στους αρμόδιους αλλά αποψιλωμένους φορείς για την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ενώ παραδέχτηκε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο αν υπάρχουν ή όχι σχέδια για την επιχειρηματική εκμετάλλευση του Πάρκου.

Βέβαια, το πόσο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προστατεύσει από τις πυρκαγιές τα δάση, όπως και αυτό του Πάρκου Σχινιά, φάνηκε όταν ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε στον Σχινιά αντικατάσταση του δικτύου των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ. Και αντί να υπογειοποιηθούν, κάτι που άλλωστε ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού για όλα τα δάση της χώρας, τοποθετήθηκαν όπως ήταν πριν, κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι πολλές πυρκαγιές οφείλονται στο δίκτυο του ρεύματος. Επεσήμανε ακόμα ο Γ. Γκιόκας ότι η λογική που ανέπτυξε με τις απαντήσεις του ο υφυπουργός είναι «η ίδια λογική που βλέπουμε και στην πανδημία: Ενα πρόβλημα του κράτους, έλλειψης σχεδίου του κράτους, μεταφέρεται ως ατομική ευθύνη και ως ατομική υποχρέωση στον κόσμο».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβλήματα από τη διάθεση στελεχών του Λιμενικού στα λιμάνια για ελέγχους στους ταξιδιώτες

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα προβλήματα από τη διάθεση στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στα λιμάνια κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

«Κάθε μέρα που περνάει, διαπιστώνεται ότι οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα επιβαρύνονται με καθήκοντα που δεν είναι στην αποστολή τους και τα οποία τους αναθέτει η κυβέρνηση στα πλαίσια της αναποτελεσματικής και εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί, προκειμένου να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και να μετριάσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά με τα πλοία, και την ταλαιπωρία που υφίστανται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει διαθέσει την πλειοψηφία των στελεχών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. σε ελέγχους στα λιμάνια και σε πλοία (εν πλω).

Στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας καλούνται να μεταβούν για μέτρα τάξης και ελέγχου τόσο επί των πλοίων όσο και σε λιμάνια της Αττικής και κοντινών νησιών, προς ενίσχυση της τοπικής δύναμης με αυθημερόν επιστροφή τους. Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τίποτα και αντιμετωπίζει τα στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ως μηχανές. Οπως καταγγέλλουν τα ίδια τα στελέχη, η Υπηρεσία δεν φροντίζει ακόμη και για τα αυτονόητα. Ενώ διατάσσονται να μεταβούν στα λιμάνια, ακόμη και αυθημερόν, η Υπηρεσία δεν έχει φροντίσει να τους εξασφαλίσει τα εισιτήριά τους, με αποτέλεσμα τα ίδια τα στελέχη να τρέχουν ώστε να εξασφαλίσουν μία θέση στα πλοία, η οποία είναι δυσεύρετη λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αφού τα πλοία "κλείνουν νωρίς" με τον αριθμό επιβατών που δικαιούνται να μεταφέρουν. Επιπλέον, τα στελέχη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. καταγγέλλουν ότι η επί πολλών ωρών εκτέλεση της υπηρεσίας τους (έλεγχοι επιβατών και μέτρα τάξης) στα λιμάνια γίνεται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης από τον ήλιο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "ακόμη και ένα μπουκαλάκι νερό δεν φροντίζει η Υπηρεσία να μας προσφέρει ούτε ένα σάντουιτς, τίποτα".

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποιος είναι ο αριθμός της οργανικής δύναμης των στελεχών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που προβλέπεται να υπηρετούν στις λιμενικές αρχές ανά την Επικράτεια, ιδίως δε των νησιών, και ποιος ο πραγματικός αριθμός που υπηρετεί σήμερα;

2. Πόσα στελέχη έχουν διαταχθεί να μεταβούν για μέτρα τάξης και ελέγχους από τις κεντρικές υπηρεσίες του Πειραιά, προς άλλες λιμενικές αρχές, το τελευταίο δίμηνο και πόσα από τη 15-7-2021 μέχρι και σήμερα;

3. Γιατί δεν χορηγεί η Υπηρεσία, μαζί με το φύλλο πορείας των ως άνω στελεχών, και τα εισιτήρια της διατεταγμένης μετάβασής τους και επιστροφής τους;

4. Πόσο είναι το ποσό των οδοιπορικών εξόδων που καταβάλλει η Υπηρεσία στα μετακινούμενα στελέχη και τι άλλο τους προσφέρει κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, επί πολλές ώρες και κάτω από τον ήλιο;».

Αυθαίρετη η Υπουργική Απόφαση για «ασφαλή» Τουρκία

Αβάσιμη, νομικά προβληματική και αντίθετη με το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο είναι η ΚΥΑ 42799/2021, που βαφτίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για ξεριζωμένους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό μέτρο προκειμένου να στερηθεί η πλειονότητα των ξεριζωμένων στη χώρα μας τη δυνατότητα να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο στην Ελλάδα και να απελαθούν στην Τουρκία.

Στο συμπέρασμα αυτό φέρεται να καταλήγουν οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders, οι οποίες κατάφεραν να γίνει δημόσια με εισαγγελική παραγγελία η, μέχρι σήμερα, μη προσβάσιμη εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, στην οποία βασίζεται η σχετική ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εισήγηση περιέχει στοιχεία που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τις πέντε εθνικότητες, και ζητούν την ανάκλησή της.

Υπενθυμίζεται πως η ΚΥΑ αποτελεί άλλο ένα επικίνδυνο βήμα που καταπατά τη Συνθήκη της Γενεύης και τη δυνατότητα εξατομικευμένης εξέτασης της αίτησης ασύλου, ενώ φαλκιδεύεται και η δυνατότητα να υποβάλλουν οι ξεριζωμένοι μεταγενέστερο αίτημα στο οποίο μπορούν να επικαλούνται και νέους λόγους για τους οποίους κάνουν τη σχετική αίτηση ασύλου.

Ανεξαρτητοποιήθηκε βουλευτής του ΜέΡΑ25

Την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε η βουλευτής του, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Σε δήλωσή της η Κ. Αδάμου καταγγέλλει ότι «2 χρόνια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών που λάμβαναν χώρα τόσο προς εμένα, όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους μου». Προσθέτει πως «προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ενα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Σημειωτέον, σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Μετά την εισήγησή μου να παραπεμφθεί η βουλεύτρια Κωνσταντίνα Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, πληροφορήθηκα ότι ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα της εισήγησής μου. Της εύχομαι καλή τύχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ