ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Απειλές ενόψει νέας προεδρίας στο Ιράν

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Ε. Ραϊσί, δεξιά, παραλαμβάνει την έγκριση από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ

Office of the Iranian Supreme

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Ε. Ραϊσί, δεξιά, παραλαμβάνει την έγκριση από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο σκηνικό έντασης φάνηκε να στήνεται για μία ακόμη φορά, αργά χτες βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού από Βρετανία και Ισραήλ που εξέφρασαν «υποψίες» για την πιθανότητα πειρατείας σε έξι εμπορικά σκάφη που αναφέρθηκε πως έπλεαν «δίχως τον έλεγχο πλοήγησης» ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ιράν αντέδρασε άμεσα. Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν ότι οι ιρανικές δυνάμεις ή σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε συμβάντα εναντίον οποιουδήποτε πλοίου στα ανοιχτά των ΗΑΕ, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι ένα πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον του Ιράν. Στην ανακοίνωσή τους, το συμβάν επισημαίνεται ως «ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο (...) να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για (ανάληψη) εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Η εξέλιξη καταγράφηκε πολλές ώρες μετά την επικύρωση, χτες, της εκλογής του νέου Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, από τον ανώτατο σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βάσει του άρθρου 110 του Συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του αύριο, Πέμπτη. Ο ίδιος ο Ραϊσί έδωσε έμφαση στις προσπάθειες για άρση των «καταπιεστικών κυρώσεων» σε βάρος της χώρας του, τονίζοντας πως δεν θα συνδεθούν οι συνθήκες διαβίωσης του έθνους «με την επιθυμία των ξένων».

Με τον τρόπο αυτό ο Ραϊσί έσπευσε να δείξει ποια θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του: Η οικονομία και η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του. Αυτό ωστόσο μπορεί να «ερμηνευτεί» διττά καθώς μπορεί να σημαίνει επίσπευση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν που έχουν σταματήσει από τις 20 Ιούνη ή περαιτέρω απομάκρυνση από τη Δύση και σύναψη ακόμη στενότερων σχέσεων με την Κίνα, τη Ρωσία και χώρες της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από το αμερικανικό εμπάργκο και να αποκατασταθεί η δημοσιονομική «ομαλότητα» που έχει γονατίσει από τις αφόρητες κυρώσεις των ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Μερικές ώρες πάντως μετά την επικύρωση της εκλογής του Ραϊσί, Ιρανοί αξιωματούχοι φάνηκε να σκληραίνουν τη στάση τους δηλώνοντας πως πλέον δεν θα είναι ζήτημα της ατζέντας μελλοντικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ το θέμα ανταλλαγής κρατουμένων...

Συντονισμένες απειλές από Ισραήλ και ΗΠΑ

Νωρίτερα, ΗΠΑ και Ισραήλ φάνηκε να συντονίζουν τις πιέσεις τους έναντι του Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, μιλώντας αργά προχτές βράδυ στην Κνέσετ (Βουλή) κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει άμεσα δράση κατά του Ιράν κατηγορώντας το ως άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση με drone που δέχθηκε το τάνκερ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ την περασμένη Πέμπτη, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βρετανού σεκιουριτά και του Ρουμάνου καπετάνιου.

Ισχυρίστηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι παρόμοια με άλλες επιθέσεις και κατηγόρησε την Τεχεράνη πως το 2020 πραγματοποίησε «πέντε επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας». Κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη πως επισπεύδει τις προσπάθειες για απόκτηση πυρηνικών όπλων και πως είναι υπεύθυνη για την έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών και περιφερειακής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας πως δίνει «εκατοντάδες τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη» (drones) σε διάφορες οργανώσεις σε Υεμένη, Ιράκ και αλλού για βομβιστικές επιθέσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε «πεπεισμένος» πως το Ιράν είναι πίσω από την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ «Mercier Street», μολονότι ούτε εκείνος παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε πως η χώρα του μαζί με το Ισραήλ, τη Ρουμανία και τη Βρετανία πρόκειται να αναλάβουν «συλλογική δράση» έναντι του Ιράν αποφεύγοντας άλλες λεπτομέρειες...

Τέλος, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ (που διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με το Ιράν λόγω αμοιβαίων ενεργειακών συμφερόντων) καταδίκασε αφενός την επίθεση εναντίον του ισραηλινού τάνκερ, από την άλλη, όμως, κάλεσε χώρες που έχουν εκτοξεύσει απειλές σε βάρος της Τεχεράνης να καταφύγουν σε όσα μέσα τους προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε ένα 24ωρο

Σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Λάσκαρ Γα

Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν και 118 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων στην πόλη Λάσκαρ Γα, ανακοίνωσε χτες η αποστολή του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα (UNAMA).

Χτες ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Λάσκαρ Γα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, όπου εδώ και μέρες μαίνονται μάχες, να την εγκαταλείψουν, προκειμένου να εξαπολύσει ευρεία επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν.

Εκτός από τη Λάσκαρ Γα (με 200.000 κατοίκους), οι Ταλιμπάν συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό και σε προάστια της Κανταχάρ και της Χεράτ, δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, με 650.000 και 600.000 κατοίκους αντίστοιχα.

«Ο πληθυσμός ζει μέσα στον φόβο. Η χερσαία επιχείρηση των Ταλιμπάν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του αφγανικού στρατού επιδεινώνουν την κατάσταση», επεσήμανε η UNAMA, αναφέροντας «τυφλές επιθέσεις, κατάληψη κλινικών και κατοικιών και υλικές ζημιές».

Χτες ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών στη Λάσκαρ Γα, όπου οι Ταλιμπάν ανάγκασαν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να σταματήσουν να εκπέμπουν. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του αφγανικού υπουργείου Αμυνας και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Δευτέρα αεροπορικά πλήγματα από αμερικανικά αεροσκάφη στη Λάσκαρ Γα σε «θέσεις των Ταλιμπάν», με τον αμερικανικό στρατό να αρνείται να σχολιάσει.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού στο Αφγανιστάν θα διαρκέσουν πολύ και «η ειρήνη δεν θα έρθει αμέσως», εκτίμησε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, προσθέτοντας ότι η διευρυμένη τρόικα (Ρωσία, ΗΠΑ, Πακιστάν και Κίνα) - που θα συνέλθει στην Ντόχα στις 11 Αυγούστου - επιδιώκει να ασκήσει επιρροή στις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συμφωνίες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, οι Ταλιμπάν έχουν αποδείξει τη στρατιωτική τους υπεροχή, γεγονός που «πρέπει να ληφθεί υπόψη» για «την έναρξη ουσιαστικών και παραγωγικών ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων για μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση». Κατά τη γνώμη του «τα 2/3 των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας τους, έχουν τη διάθεση να διευθετήσουν την αφγανική κρίση με πολιτικά μέσα». Τη συμμετοχή των Ταλιμπάν σε κυβέρνηση υποστηρίζει και η Ουάσιγκτον, που τα προηγούμενα χρόνια διαπραγματεύτηκε απευθείας μαζί τους.

Οι Ταλιμπάν ζητούν «τη μερίδα του λέοντος της εξουσίας» σε ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την αφγανική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υποστήριξε χθες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφγανό πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, σημειώνοντας και οι δυο την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εντείνεται η πίεση από τη Δύση

Συντηρείται σταθερά η πίεση της Δύσης απέναντι στην κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για την «πορεία» της Λευκορωσίας.

Χτες η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κάλεσε ξανά τα κράτη της Δύσης να εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, μιλώντας στους «Financial Times» με αφορμή την επίσκεψή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μέρα αφότου η Λευκορωσίδα σπρίντερ, Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, ζήτησε άσυλο στην Πολωνία κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που έχει μεγάλη στήριξη από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, θα ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την άρση των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις, οι οποίες εξαιρέσεις - όπως είπε - έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών. Νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει 15ήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που εδρεύει στην Ουκρανία και στηρίζει αυτοεξόριστους Λευκορώσους, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα, βρέθηκε χτες απαγχονισμένος σε πάρκο του Κιέβου.

Πρόκειται για τον 26χρονο Βιτάλι Σίσοφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία» (BDU), η οποία βοηθάει Λευκορώσους να βρουν στέγη, δουλειά και τους παρέχει νομικές συμβουλές. Ο ίδιος είχε διαφύγει στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2020, εξαιτίας της ενεργού συμμετοχής του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία. Η ΜΚΟ καταγγέλλει «σχεδιασμένη επιχείρηση για την εξόντωση ενός πραγματικά επικίνδυνου για το λευκορωσικό καθεστώς ανθρώπου».

Ουκρανία, Πολωνία και Λιθουανία δέχονται πολλούς αυτοεξόριστους Λευκορώσους και πρωτοστατούν στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Ανεξαρτήτως ποιοι βρίσκονται πίσω από το νέο περιστατικό, αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί στον γεωπολιτικό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό της Δύσης κυρίως με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέο «επεισόδιο» για τις διπλωματικές αποστολές

Συνεχίζεται ο «διπλωματικός πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας, με τα δύο κράτη να μειώνουν τον αριθμό των διπλωματικών τους αποστολών περίπου ένα μήνα μετά την απόφαση των δύο ηγετών, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποκατασταθούν οι διπλωματικές τους σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από 24 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη, αφού έληξαν οι βίζες τους, ανακοίνωσε χτες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. «Σχεδόν όλοι τους θα φύγουν χωρίς να αντικατασταθούν, επειδή η Ουάσιγκτον αυστηροποίησε αιφνιδιαστικά τις διαδικασίες έκδοσης βίζας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Μόσχα απαγόρευσε πρόσφατα στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Ρωσία να προσλαμβάνουν Ρώσους πολίτες ή προσωπικό από τρίτες χώρες, ενώ καλεί τις ΗΠΑ να συμπληρώσουν τον αριθμό των 455 διπλωματών που τους αναλογούν με Αμερικανούς πολίτες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οργή και αγανάκτηση από τους πλημμυροπαθείς

Την οργή και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν προχτές στον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου και υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Αρμιν Λάσετ, οι πληγέντες από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία με εκατοντάδες νεκρούς.

«Πού ήταν η προειδοποίηση; Πού ήταν οι σειρήνες;», «Ακόμη περιμένουμε την κρατιδιακή κυβέρνηση», «Θα το δείτε στην κάλπη» ήταν μερικές από τις φραστικές επιθέσεις κατά του Λάσετ στην περιοχή Σβίσταλ - Χάιμερτσχαϊμ, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.

Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα κυρίως για το ότι η περισσότερη βοήθεια προήλθε από οργανώσεις εθελοντών, όχι από τις υπηρεσίες του κρατιδίου, καθώς και για τις καθυστερήσεις στην οικονομική και τεχνική βοήθεια.

«Η κρατιδιακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την ανοικοδόμηση», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Η δημοτικότητα του Λάσετ έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτέμβρη, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται η CDU/CSU, στη δεύτερη θέση να βρίσκονται οι Πράσινοι και να ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ