Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε ένα 24ωρο

Σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Λάσκαρ Γα

Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν και 118 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων στην πόλη Λάσκαρ Γα, ανακοίνωσε χτες η αποστολή του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα (UNAMA).

Χτες ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός κάλεσε τους κατοίκους της Λάσκαρ Γα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, όπου εδώ και μέρες μαίνονται μάχες, να την εγκαταλείψουν, προκειμένου να εξαπολύσει ευρεία επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν.

Εκτός από τη Λάσκαρ Γα (με 200.000 κατοίκους), οι Ταλιμπάν συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό και σε προάστια της Κανταχάρ και της Χεράτ, δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, με 650.000 και 600.000 κατοίκους αντίστοιχα.

«Ο πληθυσμός ζει μέσα στον φόβο. Η χερσαία επιχείρηση των Ταλιμπάν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του αφγανικού στρατού επιδεινώνουν την κατάσταση», επεσήμανε η UNAMA, αναφέροντας «τυφλές επιθέσεις, κατάληψη κλινικών και κατοικιών και υλικές ζημιές».

Χτες ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών στη Λάσκαρ Γα, όπου οι Ταλιμπάν ανάγκασαν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να σταματήσουν να εκπέμπουν. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του αφγανικού υπουργείου Αμυνας και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Δευτέρα αεροπορικά πλήγματα από αμερικανικά αεροσκάφη στη Λάσκαρ Γα σε «θέσεις των Ταλιμπάν», με τον αμερικανικό στρατό να αρνείται να σχολιάσει.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού στο Αφγανιστάν θα διαρκέσουν πολύ και «η ειρήνη δεν θα έρθει αμέσως», εκτίμησε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, προσθέτοντας ότι η διευρυμένη τρόικα (Ρωσία, ΗΠΑ, Πακιστάν και Κίνα) - που θα συνέλθει στην Ντόχα στις 11 Αυγούστου - επιδιώκει να ασκήσει επιρροή στις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συμφωνίες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, οι Ταλιμπάν έχουν αποδείξει τη στρατιωτική τους υπεροχή, γεγονός που «πρέπει να ληφθεί υπόψη» για «την έναρξη ουσιαστικών και παραγωγικών ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων για μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση». Κατά τη γνώμη του «τα 2/3 των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας τους, έχουν τη διάθεση να διευθετήσουν την αφγανική κρίση με πολιτικά μέσα». Τη συμμετοχή των Ταλιμπάν σε κυβέρνηση υποστηρίζει και η Ουάσιγκτον, που τα προηγούμενα χρόνια διαπραγματεύτηκε απευθείας μαζί τους.

Οι Ταλιμπάν ζητούν «τη μερίδα του λέοντος της εξουσίας» σε ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την αφγανική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υποστήριξε χθες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφγανό πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, σημειώνοντας και οι δυο την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ