Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στη Γερουσία το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό υποδομών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προωθείται για συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία το διακομματικό νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού βασικών υποδομών των ΗΠΑ, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για διατήρηση της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και άλλων ανταγωνιστικών χωρών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μία τεράστια «πίτα» τρισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία αναμένεται να διανεμηθεί μεταξύ αμερικανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Κατασκευών, της «πράσινης οικονομίας», των Τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης της οικονομίας κ.λπ.

Ειδικότερα, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις υποδομές περιλαμβάνει περίπου 550 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο από το σύνολο του ενός τρισ. δολαρίων αποτελείται από χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί σε προηγούμενες φάσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπονται 343 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό οδικών δικτύων, 150 δισ. δολάρια υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περίπου 65 δισ. δολάρια για υποδομές ευρυζωνικών δικτύων, 55 δισ. δολάρια για την αντικατάσταση σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης, 17 δισ. για αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση υδάτων από το σώμα μηχανικών του στρατού, αντικατάσταση στόλου λεωφορείων με ηλεκτρικά και υποδομές για τη φόρτιση οχημάτων ηλεκτροκίνησης, 5,6 δισ. για ανακύκλωση και αναμόρφωση βιομηχανικών περιοχών.

Διαμαρτυρίες του Τραμπ για τα φορολογικά του στοιχεία

Το ίδιο διάστημα ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί με διάφορες αφορμές να απασχολεί τα αμερικανικά ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα. Χτες ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την παράδοση των φορολογικών του στοιχείων σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρόναλντ Φισέτι, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για φορολογικές παρατυπίες, διαφωνώντας κατηγορηματικά με τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων όχι μόνο εκ μέρους του πελάτη του «αλλά και εκ μέρους των μελλοντικών Προέδρων των ΗΠΑ».

Χαρακτήρισε δε «αχρείαστη και εξωφρενική» την «πολιτική παρενόχληση του κ. Τραμπ».

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) να παραδώσει τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζοντας ότι η επιτροπή παρουσίασε «ικανοποιητικούς λόγους» για τους οποίους αιτήθηκε τα στοιχεία. Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν δηλώσει πως θέλουν τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ για να δουν αν η IRS ασκεί τον απαιτούμενο λογιστικό έλεγχο γενικώς, αναφορικά με τις επιστροφές φόρου και προκειμένου να αξιολογήσουν αν απαιτείται νέα νομοθεσία.

Πυροβολισμοί κοντά στο Πεντάγωνο

Στο μεταξύ, έληξε χτες λίγο μετά τις 20.30 ώρα Ελλάδας ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα στο Πεντάγωνο επί περίπου 90 λεπτά, λόγω ενός αδιευκρίνιστου συμβάντος με πυροβολισμούς σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, πιθανώς σε κοντινό σταθμό λεωφορείων. Το μυστήριο έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών της περιοχής ανέφεραν «πολλούς ασθενείς» στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου, χωρίς να διευκρινιστεί η αιτία της ασθένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ