Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ
Δεν ξεχνούν τον περσινό εφιάλτη της έκρηξης

Χιλιάδες οικογένειες είναι αφημένες στην τύχη τους σε μια χώρα με θεσμική και οικονομική κρίση διαρκείας...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Βαριές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει αφήσει ο εφιάλτης της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού που σημειώθηκε το 2020 σαν σήμερα, 4 Αυγούστου, γύρω στις 6 το απόγευμα, προκαλώντας τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 6.500 άλλων.

Στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ αναφέρουν πως μία οικογένεια στις τρεις στον Λίβανο έχει παιδιά που παρουσιάζουν ακόμη ενδείξεις ψυχολογικού τραύματος. Επιπλέον, μεταξύ των ενηλίκων το ποσοστό φτάνει σχεδόν τον έναν στους δύο (45,6%).

Η Γιούκιε Μόκουο, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στον Λίβανο, επισήμανε με αφορμή την πρώτη μαύρη επέτειο πως χιλιάδες οικογένειες στη Βηρυτό δυσκολεύονται, και λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της έκρηξης που σημειώθηκε τη χειρότερη στιγμή, εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης και μιας πανδημίας.

Τον Ιούλη η ίδια υπηρεσία είχε επισημάνει ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες του Λιβάνου που ζήτησαν βοήθεια μετά την έκρηξη εξακολουθούν να έχουν ανάγκη στήριξης, κυρίως σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της έκρηξης παραμένουν άνεργοι, καθώς ο Λίβανος εξακολουθεί (τουλάχιστον από το 2019 και έπειτα) να βυθίζεται στη φτώχεια, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και ελλείψεις παντός είδους και βασικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα χτες και η αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχετική έκθεση για την περσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είχε διαπιστώσει πως ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν τους θανάσιμους κινδύνους από τη νιτρική αμμωνία που είχε αποθηκευθεί στο λιμάνι της Βηρυτού αλλά δίστασαν να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα. Διέκρινε επίσης «εγκληματική αμέλεια» σε βάρος Λιβανέζων αξιωματούχων και ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη να διενεργήσει έρευνα για την έκρηξη καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να επιβάλει κυρώσεις σε αρμόδιους αξιωματούχους του Λιβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ