ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης

Λακωνία
Λακωνία
Στο πλευρό των πληγέντων βρίσκονται τα μέλη και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ με συνεχείς, μαζικές και καθημερινές επισκέψεις και περιοδείες στις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του Κόμματος στους ανθρώπους που κινδύνευσαν, που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Κοινή ομολογία από τους πληγέντες το γεγονός ότι βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας, αφού ο κρατικός μηχανισμός - όπως αποδείχθηκε - δεν είχε καμία προετοιμασία και κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Αποδυναμωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία με τραγικές ελλείψεις, ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών, ακαθάριστα δάση και εκτάσεις, απουσία αντιπυρικών ζωνών, που ανοίγονταν στο «και πέντε» της φωτιάς.

Στελέχη και μέλη του Κόμματος, πληγέντες και οι ίδιοι στις περιοχές όπου μαίνονταν οι φωτιές, κάλεσαν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, μέσω των μαζικών τους φορέων και των εργατικών σωματείων, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, να οργανώσουν ομάδες πυροπροστασίας. Και, βέβαια, από την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς να χαθεί καιρός και χωρίς καμία επανάπαυση απέναντι σε όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, να οργανώσουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση για πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, να απαιτήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Θρακομακεδόνες
Θρακομακεδόνες
Στην Εύβοια, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης απουσίαζε κάθε μέτρο πρόληψης και ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η εγκατάλειψη των κατοίκων την ώρα της καταστροφής, μετέβη την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου βρέθηκαν οι Κομματικές Οργανώσεις στο νησί, ενώ συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις του Γιώργου Μαρίνου, βουλευτή και μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όλες τις προηγούμενες μέρες (βλέπε αναλυτικότερα και σελ. 10 - 11), ο οποίος βρέθηκε σε όλα τα σημεία του πύρινου μετώπου απαιτώντας άμεσα μέτρα για την κατάσβεση, ενίσχυση των δυνάμεων, μέτρα ανακούφισης και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες.

Επιπλέον, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκίδας, με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο Γρ. Τσιβίκα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Χαλκιά - Αναστασιάδη, όπου φιλοξενούνται πυρόπληκτοι από τα χωριά της βόρειας Εύβοιας.

ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Ολοι και όλες στη μάχη!

Στην Αττική, τη Μαλακάσα και τους Θρακομακεδόνες επισκέφτηκε το Σάββατο κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και τον Πέτρο Καράμπελα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος.

Ηλεία
Ηλεία
Στις συζητήσεις τους με τους κατοίκους αναδείχθηκε η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Επίσης, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, το μέτρο της εκκένωσης λειτουργούσε στο να φεύγει ο κόσμος και τα σπίτια να μένουν απροστάτευτα από τις φλόγες.

Στη συνέχεια ο Γ. Γκιόκας επισκέφτηκε τη Μαλακάσα, συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής, και τα στελέχη της ΚΟΒ Ωρωπού Νίκο Γκοντζιά και Χρυσαυγή Καραούλα. Το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με κατοίκους της περιοχής. Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή.

Στον Αγ. Στέφανο βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η οποία χτες μίλησε και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι ΚΟΒ Διονύσου και Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ (βλέπε σχετικό θέμα).

Παράλληλα, η ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ κάλεσε σε περιφρούρηση του Αλσους Νέας Φιλαδέλφειας, συγκροτώντας σχετικές ομάδες.

Το «παρών» στο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στο Ποικίλο Ορος έδωσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πετρούπολης, προκειμένου να συνδράμουν τις παλικαρίσιες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών διασωστών, της πυρασφάλειας αλλά και άλλων εργαζόμενων του δήμου.

Εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής στον Πειραιά
Εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής στον Πειραιά
Εξορμήσεις με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές πραγματοποιήθηκαν από τις Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών για τα νησιά, από την ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής στο λιμάνι της Ραφήνας, και σε μια σειρά γειτονιές στην Αττική.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής καλούσε τον λαό του Λεκανοπεδίου «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα τις επόμενες δύσκολες ώρες» και «μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες να μπει μπροστά για την περιφρούρηση και προστασία της ανθρώπινης ζωής, των λαϊκών περιουσιών, του φυσικού πλούτου (...) να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Ολοι και όλες στη μάχη!».

Σε όλη την Ελλάδα

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Πύργου Ηλείας, όπου περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναδείχθηκε η ανάγκη για γρήγορες αποζημιώσεις στις κατεστραμμένες καλλιέργειες και για αντιπλημμυρικά έργα, καθώς τον χειμώνα, με τις βροχές, η αποψίλωση των δασών μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Επίσης, κλιμάκιο της ΤΕ Ηλείας και της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος βρέθηκε καθημερινά στα καμένα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου η καταστροφή στις καλλιέργειες, στα περιβόλια και στα κτήματα είναι καθολική.

Το πρωί του Σαββάτου ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, περιόδευσε στις καμένες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου οι καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, είναι μεγάλες και αφορούν τουλάχιστον 80.000 ρίζες ελαιόδεντρα καμένα, καθώς και δεκάδες καμένα σπίτια, στάβλους και αποθήκες με ζωοτροφές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Ανατ. Μάνης στη Λακωνία κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Ν. Καραθανασόπουλο, Γ. Κελάρη, περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δ. Αναστασάκο, δημοτικό σύμβουλο Ανατ. Μάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και στελέχη της ΤΕ Λακωνίας του Κόμματος.

Τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υποδομές, βοσκοτόπια, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, που επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις της Ερατεινής και της Τολοφώνας στη Φωκίδα.

Στα χωριά της Δωρίδας επίσης βρέθηκε κλιμάκιο του Κόμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης στέγασης των κατοίκων που κάηκαν τα σπίτια τους, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση στον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δελφών, Στάθης Λεοντίου.

Στη Φθιώτιδα, ενώ οι πύρινες εστίες βρίσκονταν στον Αγιο Ανδρέα, στο Μοναστήρι του Αη Γιώργη και στον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ στον Θεολόγο, που εκκενώθηκε, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Αυγούστου και η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και ήρθε σε επαφή με τις περισσότερες δημοτικές αρχές, αντίστοιχα και με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Στα Γρεβενά, κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τους κατοίκους των χωριών των Βεντζίων, που με τα μηχανήματά τους υπερασπίστηκαν τα σπίτια τους, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες.

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη αναφορικά με την ετοιμότητα των μέσων πυροπροστασίας του δήμου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στα Χανιά, τέλος, κλιμάκιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μπάμπη Λουτσέτη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και δημοτικό σύμβουλο Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Νίκο Αποστολίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ
Οι ευθύνες δεν κρύβονται, οργανωμένα ο λαός να πάρει την πρωτοβουλία

Μαζική συμμετοχή και αγανάκτηση από τους κατοίκους της περιοχής

«Απέναντι στο έγκλημα δεν θα μείνουμε απαθείς! Ο λαός πρέπει να απαντήσει, ο λαός θα σώσει τον λαό». Αυτό το μήνυμα έστειλε το ΚΚΕ με τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Στέφανο με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι δεν μπορούν να κρυφτούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές, αφού πρόκειται για κόμματα που ενδιαφέρονται για τα επιχειρηματικά κέρδη και αντιμετωπίζουν τη γη ως εμπόρευμα. Γι' αυτό μεγάλες δασικές εκτάσεις μετατρέπονται χρόνο με το χρόνο σε οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές.

Οπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει την πρόληψη και την πυρόσβεση, αντίθετα, εδώ και 17 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα Δασαρχεία, ενώ από τα 17,7 εκατ. που ζητούσαν για αντιπυρική θωράκιση το 2021, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ., δηλαδή τους έκοψαν το 90% των απαραίτητων κονδυλίων για πρόληψη και μάλιστα μετά από έναν χειμώνα με μεγάλες πλημμύρες! Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Την ίδια στιγμή είναι απλόχεροι όταν πρόκειται να δώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Εξάλλου, συνέχισε, δεν είναι τυχαίο ότι η δασοπροστασία δόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, διέλυσαν τα Δασαρχεία, με τους πυροσβέστες να μην είναι εκπαιδευμένοι για να σβήνουν φωτιές σε δάση, να μη γνωρίζουν το ανάγλυφο του εδάφους, τα μονοπάτια κ.λπ.

«Ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει με πολλαπλούς τρόπους, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να μην πιστέψουμε στα ψέματά τους αλλά να απαιτήσουμε να αρχίσει τώρα η καταγραφή όλων των ζημιών, να αποζημιωθούν οι πληγέντες 100% για όσο χρόνο χρειαστεί και να τους εξασφαλιστούν στέγη και τροφή μέχρι την αποκατάσταση του σπιτιού τους», κάλεσε η Δ. Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια έκαναν οι κυβερνήσεις και σε άλλες περιοχές που κάηκαν ή πλημμύρισαν, τους ξέχασαν μετά από λίγο καιρό.

Μάλιστα, πρόσθεσε, το ΚΚΕ απαιτεί όλες οι αποζημιώσεις, τα αναγκαία έργα υποδομής, οι αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που υποτίθεται διαθέτει πόρους για την «πράσινη ανάπτυξη».

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται για το τώρα και το αύριο. Συντονιζόμαστε όπου μπορούμε για να διεκδικήσουμε ό,τι μας αρπάζουν», κατέληξε.

Καταγγελίες - γροθιά

Στη συνέχεια, παρευρισκόμενοι πήραν τον λόγο. Ο Βασίλης, κάτοικος Αγίου Στεφάνου, κατήγγειλε πως οι κάτοικοι είχαν αφεθεί μόνοι τους από τη δημοτική αρχή και την αστυνομία, ενώ οι φλόγες πλησίαζαν ή ήταν μέσα στα σπίτια τους. Ο Δημήτρης, κάτοικος Κρυονερίου, δήλωσε πως δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά μέσα και μόνοι τους οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Στο «μπάχαλο» των ...«σχεδίων» εκκένωσης αναφέρθηκε ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα (δήμος Μαραθώνα) λέγοντας πως οι άνθρωποι κοιμούνταν στους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς πρόβλεψη για τη μεταφορά τους και τη διανυκτέρευσή τους. «Οι ντόπιοι θα πρέπει να περιφρουρούμε και να προστατεύουμε τον τόπο μας μόνοι μας», κατέληξε.

Στο μεταξύ, πολλές ήταν οι καταγγελίες ότι οι κορμοί, τα κλαδιά και τα σκουπίδια που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες «Μήδεια» δεν καθαρίστηκαν ποτέ και αποτελούν εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές.

Ο Μιχάλης Χασιώτης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Ωρωπό, χαρακτήρισε αδίστακτη την πολιτική των κυβερνήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να καίγεται ξανά και ξανά. Φέτος τον χειμώνα, το παραλιακό μέτωπο Ωρωπού έγινε «ένα» με τα ρέματα. «Φανταστείτε φέτος τι έχει να γίνει», σημείωσε.

Ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Στεφάνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατήγγειλε την πολιτική «που δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, καθώς ό,τι δεν μπορεί να αποφέρει κέρδος, δεν γίνεται», ενώ «οι πλημμύρες θα είναι η ολοκλήρωση του δράματος».

Μάλιστα, συνέχισε, από τη «Μήδεια» μέχρι σήμερα - 6 μήνες μετά - δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και κάλεσε την Επιτροπή Αγώνα των πλημμυροπαθών να ανασυνταχτεί και να μπει μπροστά μετά τις σημερινές καταστροφικές πυρκαγιές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον «ένοχο» του κατά συρροή εγκλήματος

Τον πραγματικό «ένοχο» αποκαλύπτει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο Twitter (στη διεύθυνση https://twitter.com/gt_kke) που περιέχουν αποκαλυπτικά στοιχεία, σημειώνοντας πως είναι «γνωστοί οι υπεύθυνοι και η αιτία για το κατά συρροή έγκλημα», και τονίζοντας πως «η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

Μια από αυτές τις αναρτήσεις συνοδεύεται από γραφικό με στοιχεία για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αντιπαραβάλλοντας τα ψίχουλα της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, με τα 6,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται μόνο το 2021 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τα 120 εκατ. χάρισμα στην AEGEAN, τα 30 εκατ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αλλο αποκαλυπτικό γράφημα συγκρίνει τα ποσά που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και για έργα αντιπυρικής θωράκισης, αναδεικνύοντας τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες προτεραιότητες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αναδεικνύεται επίσης η διαχρονική υποχρηματοδότηση των έργων αντιπυρικής θωράκισης, σημειώνοντας πως μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για την προστασία του 65% των εδαφών της χώρας που είναι δάση! Τέλος, παρουσιάζονται οι προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία, που απέρριψαν όλες οι κυβερνήσεις.

Για το τώρα και για το αύριο

Και τι δεν έχουν καταλογίσει στο ΚΚΕ... Οτι δεν έχει γραμμή συσπείρωσης δυνάμεων, ότι δε νοιάζεται για το κίνημα, αλλά για την εκλογική του ενδυνάμωση, ότι φτιάχνει εκλογικά μαγαζάκια κ.λπ. Ο λόγος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις, που με αφορμή τις πυρκαγιές επέλεξαν να διοργανώσουν χτες μια κομματική συγκέντρωση στην Αθήνα. Σίγουρα είμαστε οι τελευταίοι που θα κάνουμε κριτική στην επιλογή της αυτοτελούς πολιτικής παρέμβασης. Δεν είμαστε αυτοί που φώναζαν «έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα» μαζί με διάφορους άλλους τύπους στις πλατείες το 2011. Οι ίδιοι ήταν. Είναι όμως υποκρισία όσων κατά τ' άλλα αποθεώνουν το κίνημα και το αυθόρμητό του.

Το ΚΚΕ απέδειξε ότι μπορεί και πολιτικές παρεμβάσεις αυτοτελώς να πραγματοποιεί, αναδεικνύοντας την πολιτική ουσία των εξελίξεων, τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους για τις πυρκαγιές, το ποια είναι η διέξοδος για τον λαό, και ταυτόχρονα να πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης, σε κάθε βήμα. Αυτή είναι η γραμμή που έχει σήμερα ανάγκη ο λαός σε όλα τα ζητήματα. Σε τέτοιες στιγμές κρίνεται η γραμμή του καθενός και ποια πραγματικά υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Το σύνθημα «Ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό» δεν είναι μονάχα άμεσο σύνθημα αλληλεγγύης, κινητοποίησης, έμπρακτης συμμετοχής στην προσπάθεια πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι και σύνθημα προοπτικής, αφού καμιά κυβέρνηση και καμιά εκδοχή της εξουσίας του κεφαλαίου δεν μπορεί να προστατέψει τη ζωή και το βιος του λαού από τις συνέπειες μιας στρατηγικής που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των ομίλων.

Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό παίρνοντας πάνω του όχι μόνο την ευθύνη να προστατεύσει τα χωριά του, τα σπίτια του και τα δάση, αλλά παίρνοντας στα χέρια του την ίδια την εξουσία από έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί ρολόι για τα κέρδη των λίγων και γι' αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματικός. Αλλά και τον πλούτο που παράγει, για να τον βάλει στην υπηρεσία των αναγκών του. Αυτό είναι το νόημα του συνθήματος κι αυτό υπηρετείται μέσα από την προσπάθεια των κομμουνιστών να δώσουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες αυτοπεποίθηση, κουράγιο, να δείξουν τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης. Να προσανατολίσουν στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο και όχι με εκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» για να έρθει η κυβέρνηση Τσίπρα. Να διαλέγουμε δηλαδή ανάμεσα σε Μάτι και Κινέτα από τη μια, σε Τατόι και Εύβοια από την άλλη...


Ρ.

Σοβαρά ερωτήματα

Την ώρα που με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται εδώ και μία βδομάδα η γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι από τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα, που εδώ και χρόνια είναι σε καθεστώς ομηρίας, μένουν καθηλωμένοι στους πυροσβεστικούς σταθμούς, επειδή έχουν από καιρό συμπληρώσει τις ώρες και τα εκτός έδρας που προβλέπονται στις συμβάσεις τους! Η κυβέρνηση, στα βήματα όλων των προηγούμενων, εξακολουθεί να μη νομιμοποιεί τους χιλιάδες εποχικούς, την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις και οι ελλείψεις σε πάγιες ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Το αντιλαϊκό κράτος, που τα υπολογίζει όλα με το ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, δείχνει για μια ακόμα φορά τον εγκληματικό του χαρακτήρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ