Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ
Οι ευθύνες δεν κρύβονται, οργανωμένα ο λαός να πάρει την πρωτοβουλία

Μαζική συμμετοχή και αγανάκτηση από τους κατοίκους της περιοχής

«Απέναντι στο έγκλημα δεν θα μείνουμε απαθείς! Ο λαός πρέπει να απαντήσει, ο λαός θα σώσει τον λαό». Αυτό το μήνυμα έστειλε το ΚΚΕ με τη χτεσινή σύσκεψη στον Αγιο Στέφανο με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι δεν μπορούν να κρυφτούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές, αφού πρόκειται για κόμματα που ενδιαφέρονται για τα επιχειρηματικά κέρδη και αντιμετωπίζουν τη γη ως εμπόρευμα. Γι' αυτό μεγάλες δασικές εκτάσεις μετατρέπονται χρόνο με το χρόνο σε οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές.

Οπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει την πρόληψη και την πυρόσβεση, αντίθετα, εδώ και 17 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα Δασαρχεία, ενώ από τα 17,7 εκατ. που ζητούσαν για αντιπυρική θωράκιση το 2021, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ., δηλαδή τους έκοψαν το 90% των απαραίτητων κονδυλίων για πρόληψη και μάλιστα μετά από έναν χειμώνα με μεγάλες πλημμύρες! Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Την ίδια στιγμή είναι απλόχεροι όταν πρόκειται να δώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Εξάλλου, συνέχισε, δεν είναι τυχαίο ότι η δασοπροστασία δόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, διέλυσαν τα Δασαρχεία, με τους πυροσβέστες να μην είναι εκπαιδευμένοι για να σβήνουν φωτιές σε δάση, να μη γνωρίζουν το ανάγλυφο του εδάφους, τα μονοπάτια κ.λπ.

«Ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει με πολλαπλούς τρόπους, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να μην πιστέψουμε στα ψέματά τους αλλά να απαιτήσουμε να αρχίσει τώρα η καταγραφή όλων των ζημιών, να αποζημιωθούν οι πληγέντες 100% για όσο χρόνο χρειαστεί και να τους εξασφαλιστούν στέγη και τροφή μέχρι την αποκατάσταση του σπιτιού τους», κάλεσε η Δ. Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια έκαναν οι κυβερνήσεις και σε άλλες περιοχές που κάηκαν ή πλημμύρισαν, τους ξέχασαν μετά από λίγο καιρό.

Μάλιστα, πρόσθεσε, το ΚΚΕ απαιτεί όλες οι αποζημιώσεις, τα αναγκαία έργα υποδομής, οι αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που υποτίθεται διαθέτει πόρους για την «πράσινη ανάπτυξη».

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται για το τώρα και το αύριο. Συντονιζόμαστε όπου μπορούμε για να διεκδικήσουμε ό,τι μας αρπάζουν», κατέληξε.

Καταγγελίες - γροθιά

Στη συνέχεια, παρευρισκόμενοι πήραν τον λόγο. Ο Βασίλης, κάτοικος Αγίου Στεφάνου, κατήγγειλε πως οι κάτοικοι είχαν αφεθεί μόνοι τους από τη δημοτική αρχή και την αστυνομία, ενώ οι φλόγες πλησίαζαν ή ήταν μέσα στα σπίτια τους. Ο Δημήτρης, κάτοικος Κρυονερίου, δήλωσε πως δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά μέσα και μόνοι τους οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους.

Στο «μπάχαλο» των ...«σχεδίων» εκκένωσης αναφέρθηκε ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα (δήμος Μαραθώνα) λέγοντας πως οι άνθρωποι κοιμούνταν στους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς πρόβλεψη για τη μεταφορά τους και τη διανυκτέρευσή τους. «Οι ντόπιοι θα πρέπει να περιφρουρούμε και να προστατεύουμε τον τόπο μας μόνοι μας», κατέληξε.

Στο μεταξύ, πολλές ήταν οι καταγγελίες ότι οι κορμοί, τα κλαδιά και τα σκουπίδια που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες «Μήδεια» δεν καθαρίστηκαν ποτέ και αποτελούν εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές.

Ο Μιχάλης Χασιώτης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Ωρωπό, χαρακτήρισε αδίστακτη την πολιτική των κυβερνήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να καίγεται ξανά και ξανά. Φέτος τον χειμώνα, το παραλιακό μέτωπο Ωρωπού έγινε «ένα» με τα ρέματα. «Φανταστείτε φέτος τι έχει να γίνει», σημείωσε.

Ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Στεφάνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατήγγειλε την πολιτική «που δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, καθώς ό,τι δεν μπορεί να αποφέρει κέρδος, δεν γίνεται», ενώ «οι πλημμύρες θα είναι η ολοκλήρωση του δράματος».

Μάλιστα, συνέχισε, από τη «Μήδεια» μέχρι σήμερα - 6 μήνες μετά - δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών και κάλεσε την Επιτροπή Αγώνα των πλημμυροπαθών να ανασυνταχτεί και να μπει μπροστά μετά τις σημερινές καταστροφικές πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ