Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Το έγκλημα συνεχίζεται για όγδοη μέρα

Αβοήθητοι εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη οι κάτοικοι μαζί με τους λιγοστούς πυροσβέστες που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες

Eurokinissi

Επί οχτώ μέρες η βόρεια Εύβοια καίγεται. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής βιώνουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος. Μόνοι τους, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό μάχονται με τις φλόγες που «καταπίνουν» ανεξέλεγκτα ό,τι βρουν στο διάβα τους. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών καμένα, χιλιάδες σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις κατεστραμμένα, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές δίχως αύριο.

Η φωτιά, που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 3 Αυγούστου, πριν από 8 ολόκληρες μέρες, στη βόρεια Εύβοια, συνέχιζε να καίει μέχρι αργά χτες το βράδυ, χωρίς προοπτική να σβήσει. Ανεξέλεγκτα, με συνθήκες άπνοιας τις περισσότερες μέρες, έφτασε από τον Ευβοϊκό Κόλπο στο Αιγαίο, από τη Λίμνη και το Προκόπι μέχρι τις βορειότερες ακτές, μετατρέποντας μια καταπράσινη περιοχή σε ένα γκρίζο και μαύρο απόκοσμο τοπίο.

Πέρασε μέσα από χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού και σταματούσε μόνο όταν έφτανε στη θάλασσα. Μοναδικό εμπόδιο που έβρισκε και συνεχίζει να βρίσκει στο διάβα της είναι οι ηρωικές και απέλπιδες προσπάθειες των κατοίκων, των εθελοντών και των λιγοστών πυροσβεστών που με αυτοθυσία και κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους προσπαθούν, μόνοι τους, να σώσουν τα χωριά και τα σπίτια τους.


Eurokinissi

Ακόμη και εκεί που η φωτιά φαινόταν να καταλαγιάζει σημειώνονταν νέες αναζωπυρώσεις, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο. Νέα μέτωπα αναπτύσσονταν προς κάθε κατεύθυνση, είτε προς τις βόρειες ακτές είτε προς την κεντρική Εύβοια.

Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια έκαιγε ανεξέλεγκτα μέχρι αργά χτες το βράδυ σε δύο κύρια μέτωπα. Το βόρειο μέτωπο κινούνταν προς την Ιστιαία, ενώ το νότιο μέτωπο έκαιγε στο όρος Καντήλι.

Και στις δύο περιπτώσεις κάτοικοι των χωριών της γύρω περιοχής, μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθούσαν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τη χτεσινή μέρα η παρουσία εναέριων μέσων ήταν ανεπαρκής.

Το βόρειο μέτωπο συνέχιζε να καίει ανάμεσα στους οικισμούς Γαλατσώνα, Καματριάδες και Αβγαριά. Στο σημείο υπήρχε δύναμη της Πυροσβεστικής που μαζί με κατοίκους έστησαν αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα και τρακτέρ εφοδιασμένα με μικρές δεξαμενές για να ανακόψουν το μέτωπο και να το αποτρέψουν να κινηθεί προς Ιστιαία.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η φωτιά είναι ακόμη ανυπολόγιστο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εκτός από τα 450.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών που έχουν μετατραπεί σε στάχτη (βλέπε και σελίδα 12), πάνω από 1.000 σπίτια στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και εκατοντάδες ακόμη στο δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν μικρές ή μεγάλες ζημιές.

Κατεστραμμένο σπίτι στις Γούβες της βόρειας Εύβοιας

Eurokinissi

Κατεστραμμένο σπίτι στις Γούβες της βόρειας Εύβοιας
Μεγάλος αριθμός των παραπάνω σπιτιών αποτελεί πρώτη κατοικία. Ολόκληροι οικισμοί σβήστηκαν από τον χάρτη. Μικρά χωριά, ακόμη και παραθαλάσσια, αλλά και μεγαλύτερες κωμοπόλεις, όπως η Λίμνη, υπέστησαν μεγάλη καταστροφή και σώθηκαν από την αυτοθυσία των κατοίκων που δεν πειθάρχησαν στις κυβερνητικές εντολές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Που δεν αποδέχθηκαν ότι στον 21ο αιώνα το μόνο μέτρο προστασίας από τη φωτιά είναι το αρχέγονο ένστικτο της φυγής, έξω από κάθε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, εκατοντάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης παραδόθηκαν στις φλόγες. Κοπάδια ζώων και σμήνη μελισσών κάηκαν. Ελαιοπερίβολα, περιβόλια με άλλα οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες με κηπευτικά καταστράφηκαν, αφήνοντας εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς μεροκάματο.

Χωρίς στέγη, ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και νερό!

Ταυτόχρονα με τον αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, ο λαός της βόρειας Εύβοιας αντιμετωπίζει και την έλλειψη βασικών αγαθών. Το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει προκαλέσει ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ, αφήνοντας ολόκληρες περιοχές χωρίς ρεύμα και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς νερό. Πρόκειται για βασικές ανάγκες που η παροχή τους θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί άλλες βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία κορμοί δέντρων έχουν πέσει μέσα στους δρόμους οι οποίοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι.

Ακόμα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πάνω από 300 οικογένειες έχουν μείνει χωρίς στέγη, καθώς κάηκε η μοναδική τους κατοικία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των καμένων σπιτιών, αλλά και όσο συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά.

Καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών που η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν 7.000 κάτοικοι των χωριών της περιοχής και παραθεριστές απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν είτε σε προσωρινές δομές φιλοξενίας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Προσωρινές πρόχειρες δομές φιλοξενίας στήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Χαλκίδας, στο κλειστό γυμναστήριο Σχηματαρίου και στο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης. Τη δομή της Χαλκίδας, που τις πρώτες μέρες ο αριθμός των πυρόπληκτων οι οποίοι φιλοξενήθηκαν εκεί έφτασε τους 140, επισκέφτηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκιδέων, απαιτώντας μεταξύ άλλων τη μεταφορά τους σε δωμάτια ξενοδοχείων και άλλα καταλύματα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής εξαιτίας του συνωστισμού δεκάδων ατόμων διαφόρων ηλικιών, αλλά και των συνθηκών διαμονής.

Παράλληλα και παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για τη φιλοξενία των πυρόπληκτων και όσων απομακρύνονται από τα σπίτια τους, κάτοικοι από χωριά της βόρειας Εύβοιας, όπως το χωριό Ελληνικά, αναγκάστηκαν να παραμείνουν ακόμη και για ολόκληρα 24ωρα πάνω σε φέρι μποτ και σε πλαστικές καρέκλες, βιώνοντας τεράστια ταλαιπωρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ