Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις για τις αλλαγές στο κλίμα

Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στο κλίμα από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου απηύθυναν, χτες, επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση (μετά από 7 χρόνια) που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες.

Τα δεδομένα που καταγράφει μια ακόμα έκθεση για τις αλλαγές στο κλίμα, όπου επιδρά καθοριστικά η καπιταλιστική παραγωγή με σκοπό το κέρδος, δεν αξιοποιούνται μόνο ως άλλοθι από τα αστικά κράτη για τις εγκληματικές ευθύνες τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην έκθεση του λαού στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών.

Επιστρατεύονται και ως προκάλυμμα για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που «κουμπώνει» με την επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων για ένα νέο κύκλο κερδοφορίας, η οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να σώσει το περιβάλλον αλλά διαμορφώνει προϋποθέσεις για νέες εστίες επιβάρυνσης και καταστροφής του, παράλληλα με τη γενικευμένη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτήν την έκθεση, η επιτροπή εξέτασε 5 βασικά σενάρια για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το πιο αισιόδοξο μέχρι το χειρότερο. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πλανήτης αναμένεται να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Διακυβερνητικής, το 2018.

Προβλέπουν ότι καμία περιοχή του πλανήτη δεν θα αποφύγει καταστροφές εξαιτίας αυτών των αλλαγών στο κλίμα. Αναμένουν ότι καύσωνες, που εμφανίζονταν μία φορά κάθε 50 χρόνια, θα εμφανίζονται μία φορά τουλάχιστον ανά δεκαετία ή δύο φορές ανά επτά χρόνια. Προβλέπουν επίσης ότι οι τροπικοί κυκλώνες θα είναι πιο ισχυροί και υγροί, πιο γρήγορη τήξη πάγων στην Αρκτική και αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 15 με 30 εκ. έως το 2050.

Εκτιμούν ακόμα ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα, ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3,3 βαθμούς Κελσίου και επισημαίνουν πως τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε τη μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη των τελευταίων 2.000 ετών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι «ανθρωπογενής» και, όπως αναφέρεται, οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Η έκθεση εμφανίζεται λίγους μήνες πριν από τη λεγόμενη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκόβη (31 Οκτώβρη έως 12 Νοέμβρη 2021).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ