ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Αντώνη Σκυλλάκο

Eurokinissi

Σε ηλικία 72 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή, την Κυριακή 22/8, ο σύντροφος Αντώνης Σκυλλάκος, για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Η κηδεία του ήταν πολιτική και έγινε σε κλίμα συγκίνησης την περασμένη Τρίτη, στο Λόφο Μεζούρλου στη Λάρισα, τόπο εκτελέσεων εκατοντάδων αγωνιστών και κομμουνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε για τον Αντ. Σκυλλάκο ότι σε «όλη την οργανωμένη του ζωή, για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, διακρίθηκε για τη συνέπεια και ανιδιοτέλειά του στην υπεράσπιση των θέσεων, των σκοπών και των αξιών του ΚΚΕ».

Τον Αντ. Σκυλλάκο αποχαιρέτησαν συγγενείς, δεκάδες σύντροφοι από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία, άνθρωποι που τον γνώρισαν ως στέλεχος και βουλευτή του Κόμματος. Στην πολιτική κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1949, από γονείς προοδευτικούς επιστήμονες, νομικούς. Ο πατέρας του, Ηλίας, υπήρξε βουλευτής με την ΕΔΑ και η μητέρα του, Μαρία, ΕΑΜίτισσα, με σημαντική συμμετοχή στο γυναικείο κίνημα και την Τοπική Διοίκηση, συμπορευόμενη με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ.

Τελείωσε το σχολείο στη Λάρισα και πέρασε στη Νομική Αθηνών, το 1967, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Ως φοιτητής ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση. Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας και με την απόλυσή του από τον στρατό, το 1974, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος στην Οργάνωση της Λάρισας.

Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με μαχητικότητα, από πολλές υπεύθυνες θέσεις, έως το τέλος της ζωής του. Το 1982, στο 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 12ο Συνέδριο εκλέγεται τακτικό μέλος της ΚΕ.

Την περίοδο '90 - '91 πρωτοστάτησε στη μάχη ενάντια στις οπορτουνιστικές δυνάμεις, που επιδίωκαν τη διάλυση του ΚΚΕ, υπερασπιζόμενος αποφασιστικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του. Επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής έως και το 17ο Συνέδριο. Υπήρξε βουλευτής του Κόμματος στις Περιφέρειες Λάρισας και Β' Αθηνών, από το 1989 έως το 1996 και από το 2000 έως και το 2012, αλλά και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος από το 1996 έως το 2000.

Τα δυο παιδιά του, Ηλίας και Χρήστος, εκ μέρους και της μητέρας τους Κικής, είπαν τα τελευταία λόγια του αποχαιρετισμού στη λιτή πολιτική τελετή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
«Ανεξάντλητη» η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Αθήνα, επισφραγίζοντας το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο Ρ. Μενέντεζ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το βράδυ της Πέμπτης μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφτηκε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, ο Ρ. Μενέντεζ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας για την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή», δηλαδή πυλώνα των σχεδιασμών τους και με ρόλο στην προώθησή τους στην περιοχή.

Απ' την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας, ο οποίος προανήγγειλε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη, επικρότησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τον «East Med Act» του 2019 και το νομοσχέδιο «περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», που προβλέπει αναβάθμιση των σχημάτων με Ισραήλ και Κύπρο και κινήσεις για την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν την πατρότητα, όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο» του Ρ. Μενέντεζ.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός γερουσιαστής σε ομιλία του σε εκδήλωση απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τον «ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», επιχαίροντας επί της ουσίας για τον ρόλο «σημαιοφόρου» προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην περιοχή.

Εξαπέλυσε πυρά σε Ρωσία και Κίνα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας πως «βλέπουμε την Κίνα η οποία με αυξανόμενο θράσος είναι αποφασισμένη να ξαναγράψει τους κανόνες υπέρ αυτής. Μια ρεβανσιστική Ρωσία, που απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της».

Οσον αφορά την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα πολυεπίπεδα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του ότι θα είναι «ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος, ο οποίος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις».

Προαναγγέλλοντας τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έκανε λόγο για «ανεξάντλητες δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα», η οποία «παίζει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή», ενώ αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τόνισε πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η συνεργασία 3+1, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ, έχει ωριμάσει και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία πέραν του Ενεργειακού, όπως το εμπόριο και η ασφάλεια, όπως άλλωστε προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο που ο ίδιος έχει προωθήσει στην αμερικανική Γερουσία.

«Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη, αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσιγκτον», σημείωσε προσθέτοντας πως περιμένει την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της κατάπτυστης συμφωνίας που βαθαίνει το αμερικανικό «αποτύπωμα» στη χώρα βάζοντάς την ακόμα παραμέσα στο επίκεντρο των ανταγωνισμών.

«Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα. Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών», είπε.

Ο Ρ. Μενέντεζ αναφέρθηκε, ακόμα, στη σημαντική προπαγανδιστική δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρονιά οι διάφορες εληνοαμερικανικές ενώσεις και οργανισμοί, όπως άλλωστε ζητούσε το πρόγραμμα για την άμβλυνση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, του ξεπλύματος δηλαδή των ιμπεριαλιστικών πολιτικών των ΗΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση υλοποιεί το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τις διαδικασίες απέλασης, επιστροφών και αδειών παραμονής συζητήθηκε την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Οπως επισήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, το εν λόγω νομοσχέδιο υλοποιεί τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών, δηλαδή το ολοένα και πιο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ στα ζητήματα διεθνούς προστασίας και μετανάστευσης.

Επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο «που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο της ΕΕ, εκφράζοντας σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ενώ εντείνονται τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εργαλειοποιώντας για άλλη μια φορά τους κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες (...) Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν ανοίξει ξανά με ένταση τη συζήτηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών, φανερώνοντας ακόμα μια φορά τις αντιθέσεις στην ΕΕ και τα αδιέξοδα της πολιτικής της - τα αδιέξοδα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά πόλεμο, προσφυγιά, εξαθλίωση».

Τόνισε ακόμα ότι «οι όποιες αλλαγές που επήλθαν σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο, που είχε τεθεί στη διαβούλευση, επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, π.χ. αύξηση παραβόλου για τη νέα αίτηση διεθνούς προστασίας (από 50 στα 100 ευρώ) σε βάρος των προσφύγων και μείωση παραβόλου για τους φτωχούς "ψηφιακούς νομάδες" (από 300 στα 75 ευρώ), προσαρμόζονται στις εξελίξεις και την επικαιρότητα, όπως το νέο άρθρο 40 για τη δραστηριότητα των ΜΚΟ στη ναυτική διάσωση».

Επίσης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι παραμένει η σύγχυση ανάμεσα στο καθεστώς της απέλασης και της επιστροφής, με συνεχείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων, παράνομες επαναπροωθήσεις, προβληματικές διαδικασίες επιστροφών, όπως και ότι θα συνεχιστεί ο εγκλωβισμός στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ανθρώπων ξεριζωμένων στις νέες και υπό κατασκευή Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, δηλαδή τις νέες φυλακές της ΕΕ για τα βασανισμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Και κατέληξε ότι «το ΚΚΕ θα ψηφίσει ορισμένες θετικές διατάξεις όπως για τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο τεράστιο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θετικές διατάξεις που δεν αναιρούν τον συνολικά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που καταψηφίζει».

ΚΟ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάθεση στεφάνων σε ηρωικά χωριά

Κατάθεση στεφάνων στα ηρωικά χωριά Δομβραίνα, Θίσβη και Χώστια που κάηκαν ολοσχερώς από τους φασίστες και ναζί κατακτητές τον Αύγουστο του 1943, λόγω της αντιστασιακής δράσης των κατοίκων τους, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 28 Αυγούστου, στις 11 π.μ., η ΚΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ.

Συσκέψεις - συζητήσεις σε Αδάμες και Κρυονέρι

-- Την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 19.00, στις Αδάμες, στην πλατεία (Πελοποννήσου και Φυγαλείας), η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με ομιλητή τον Κώστα Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέα του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.

-- Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 19.30, στο Κρυονέρι στο γήπεδο μπάσκετ (τέρμα αστικού λεωφορείου), η ΚΟΒ Διονύσου και Βόρειων Χωριών του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Πέθανε ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Πέθανε την Παρασκευή 27/8 ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ηλικία 82 ετών. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Διατέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι και το 2004. Το 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Αμυνας και στις 7 Οκτώβρη 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιούλη 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ