Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
«Ανεξάντλητη» η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Αθήνα, επισφραγίζοντας το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο Ρ. Μενέντεζ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το βράδυ της Πέμπτης μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφτηκε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, ο Ρ. Μενέντεζ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας για την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή», δηλαδή πυλώνα των σχεδιασμών τους και με ρόλο στην προώθησή τους στην περιοχή.

Απ' την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας, ο οποίος προανήγγειλε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη, επικρότησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τον «East Med Act» του 2019 και το νομοσχέδιο «περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», που προβλέπει αναβάθμιση των σχημάτων με Ισραήλ και Κύπρο και κινήσεις για την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν την πατρότητα, όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο» του Ρ. Μενέντεζ.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός γερουσιαστής σε ομιλία του σε εκδήλωση απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τον «ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», επιχαίροντας επί της ουσίας για τον ρόλο «σημαιοφόρου» προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην περιοχή.

Εξαπέλυσε πυρά σε Ρωσία και Κίνα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας πως «βλέπουμε την Κίνα η οποία με αυξανόμενο θράσος είναι αποφασισμένη να ξαναγράψει τους κανόνες υπέρ αυτής. Μια ρεβανσιστική Ρωσία, που απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της».

Οσον αφορά την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα πολυεπίπεδα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του ότι θα είναι «ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος, ο οποίος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις».

Προαναγγέλλοντας τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έκανε λόγο για «ανεξάντλητες δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα», η οποία «παίζει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή», ενώ αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τόνισε πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η συνεργασία 3+1, δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ, έχει ωριμάσει και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία πέραν του Ενεργειακού, όπως το εμπόριο και η ασφάλεια, όπως άλλωστε προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο που ο ίδιος έχει προωθήσει στην αμερικανική Γερουσία.

«Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη, αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσιγκτον», σημείωσε προσθέτοντας πως περιμένει την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της κατάπτυστης συμφωνίας που βαθαίνει το αμερικανικό «αποτύπωμα» στη χώρα βάζοντάς την ακόμα παραμέσα στο επίκεντρο των ανταγωνισμών.

«Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα. Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών», είπε.

Ο Ρ. Μενέντεζ αναφέρθηκε, ακόμα, στη σημαντική προπαγανδιστική δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρονιά οι διάφορες εληνοαμερικανικές ενώσεις και οργανισμοί, όπως άλλωστε ζητούσε το πρόγραμμα για την άμβλυνση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, του ξεπλύματος δηλαδή των ιμπεριαλιστικών πολιτικών των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ