Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση υλοποιεί το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τις διαδικασίες απέλασης, επιστροφών και αδειών παραμονής συζητήθηκε την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Οπως επισήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, το εν λόγω νομοσχέδιο υλοποιεί τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών, δηλαδή το ολοένα και πιο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ στα ζητήματα διεθνούς προστασίας και μετανάστευσης.

Επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο «που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο της ΕΕ, εκφράζοντας σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ενώ εντείνονται τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εργαλειοποιώντας για άλλη μια φορά τους κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες (...) Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν ανοίξει ξανά με ένταση τη συζήτηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών, φανερώνοντας ακόμα μια φορά τις αντιθέσεις στην ΕΕ και τα αδιέξοδα της πολιτικής της - τα αδιέξοδα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά πόλεμο, προσφυγιά, εξαθλίωση».

Τόνισε ακόμα ότι «οι όποιες αλλαγές που επήλθαν σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο, που είχε τεθεί στη διαβούλευση, επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, π.χ. αύξηση παραβόλου για τη νέα αίτηση διεθνούς προστασίας (από 50 στα 100 ευρώ) σε βάρος των προσφύγων και μείωση παραβόλου για τους φτωχούς "ψηφιακούς νομάδες" (από 300 στα 75 ευρώ), προσαρμόζονται στις εξελίξεις και την επικαιρότητα, όπως το νέο άρθρο 40 για τη δραστηριότητα των ΜΚΟ στη ναυτική διάσωση».

Επίσης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι παραμένει η σύγχυση ανάμεσα στο καθεστώς της απέλασης και της επιστροφής, με συνεχείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και των δικαιωμάτων των προσφύγων, παράνομες επαναπροωθήσεις, προβληματικές διαδικασίες επιστροφών, όπως και ότι θα συνεχιστεί ο εγκλωβισμός στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ανθρώπων ξεριζωμένων στις νέες και υπό κατασκευή Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, δηλαδή τις νέες φυλακές της ΕΕ για τα βασανισμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Και κατέληξε ότι «το ΚΚΕ θα ψηφίσει ορισμένες θετικές διατάξεις όπως για τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο τεράστιο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θετικές διατάξεις που δεν αναιρούν τον συνολικά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που καταψηφίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ