ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο διεκδίκησης

Ακόμα μια φορά στον δρόμο θα βρεθούν την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους. Στο αρχικό κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έχουν ανταποκριθεί μια σειρά από σωματεία, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων στα γραφεία του ΠΜΣ για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς, όπως σημειώνει ο ΠΜΣ, «λιγότερα μαγαζιά θα ανοίξουν για λιγότερες μέρες, με πίεση για μικρότερα μεροκάματα». Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται και από ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, που οι μουσικοί, όπως αναφέρει ο ΠΜΣ, «όχι μόνο δεν βρήκαμε μετά από τόσους μήνες ανεργίας την ευκαιρία να ζήσουμε από τη δουλειά μας, αλλά χαρακτηριστήκαμε και ο βασικός παράγοντας διάδοσης της μόλυνσης. Σε νησιά με εκατομμύρια τουρίστες, συνωστισμένους σε πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία, το μόνο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής, των πανηγυριών», ενώ σταμάτησε και η επιδότηση από τον Ιούνη και μετά.

Αντίστοιχα, στο δικό του κάλεσμα το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα αναφέρει ότι «το καλοκαίρι οι παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν είναι κοντά στο 50% λιγότερες από το καλοκαίρι του 2019, με τα μεγάλα φεστιβάλ που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους να μην πραγματοποιούνται. Αντίστοιχα και στα πανηγύρια που έγιναν ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν και ακυρώσεις συναυλιών. Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν σε αυτές τις παραγωγές ήταν πολύ λιγότεροι ακόμα και από τις ανάγκες που απαιτούσε κάθε εκδήλωση, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να πηγαίνει σύννεφο, δουλεύοντας ακόμα και μέρες ολόκληρες, με 2 - 3 ώρες ύπνου, στα όρια της εξάντλησης και εξουθένωσης, με κίνδυνο για την υγεία, καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας ή όπου υπάρχει είναι με ευθύνη των εργαζομένων». Τονίζει δε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη τον χειμώνα, με νυχτερινά μαγαζιά που θα παραμείνουν κλειστά, άλλα που θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό, ενώ ακόμα και όσοι βρουν δουλειά θα πιέζονται να δουλέψουν με μικρότερο μεροκάματο, με χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

Τα σωματεία απαιτούν τη συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1), από τον Ιούνη και για όσο διάστημα το επάγγελμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δωρεάν 2 rapid tests τη βδομάδα για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

ΕΕΤΕ
Για την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με ανακοίνωσή του επανέρχεται στο ζήτημα της κατάργησης των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο. Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά πρωτοβουλίες εναντιώθηκε στην κατάργηση των συγκεκριμένων μαθημάτων διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των μαθητών στη δωρεάν ολόπλευρη μόρφωση.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες εντάσσεται και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου, όπως καταγγέλλει το ΕΕΤΕ, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από τις 13 Μάη που εκδικάστηκε η υπόθεση. «Σε λίγες μέρες ίσως βγει πάλι μια απόφαση του ΣτΕ ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί το υπάρχον και - πετσοκομμένο - νέο σχολικό πρόγραμμα ή μια νέα Υπουργική Απόφαση που να καταργεί πάλι τα καλλιτεχνικά μαθήματα και να χρειάζεται νέα προσφυγή», σημειώνει χαρακτηριστικά το Εικαστικό Επιμελητήριο και ενώ, όπως επισημαίνει, έχουν προηγηθεί οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, «που σε σχολές που απαιτούσαν την εξέταση ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου δεν πέρασαν αριστούχοι μαθητές γιατί εξετάστηκαν σε αδίδακτα μαθήματα και μάλιστα με αυξημένη ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)».

«Μπουρλότο» στη Ζάκυνθο

Το έργο του Αγγελου Πυριόχου «Μπουρλότο», μετά από ένα πετυχημένο καλοκαίρι στο θέατρο «Από Κοινού», ταξιδεύει για τρεις παραστάσεις στη Ζάκυνθο στο κηποθέατρο «Αυριακός» στις 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη.

Με στοιχεία επιθεώρησης και διανθισμένο με πολλά τραγούδια, η παράσταση χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα της ως το «μιούζικαλ της Επανάστασης». Πρόκειται για την ιστορία της πολύπαθης Δημοκρατίας (Ελένη Γερασιμίδου), η οποία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Και τώρα με αφορμή τον εορτασμό της Επανάστασής της, έρχεται να καταγγείλει τον επί 200 χρόνια βιασμό της στον Εισαγγελέα (Αντώνη Ξένο), έχοντας στο πλευρό της δύο νέους ηθοποιούς (Αγγελική Ξένου και Πάνο Μπόρα).

Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του Παντελή Καναράκη και η ενορχήστρωση - μουσική παραγωγή του Γιώργου Θεοφάνους.

Ο Μανώλης Μητσιάς γιόρτασε στο Ηρώδειο

Μια μουσική περιήγηση σε μια σπουδαία δημιουργική διαδρομή 50 χρόνων ήταν η συναυλία του Μανώλη Μητσιά που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ηρώδειο.

Μια συναυλία - φόρος τιμής στους κορυφαίους δημιουργούς, στιχουργούς και συνθέτες που του εμπιστεύτηκαν τα μεγάλα τραγούδια τους. Το κοινό που γέμισε το Ηρώδειο είχε την ευκαιρία να ακούσει μερικά από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια, κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού σε μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Μάνου Λοΐζου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Ακη Πάνου, Ηλία Ανδριόπουλου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Χρήστου Λεοντή, και σε στίχους και ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου και πολλών ακόμα.

Στη συναυλία παρευρέθηκε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον μεγάλο μας ερμηνευτή.

«Εξι», μια μουσική παράσταση

«Εξι», μια μουσική παράσταση βασισμένη σε τραγούδια που καταγράφηκαν τον 19ο αιώνα και συνδέονται με αντίστοιχα λαϊκά έθιμα που ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο των εορτών αλλά και την πορεία ενηλικίωσης της γυναίκας, όπως απεικονίζεται στη λαϊκή παράδοση. Από τα έθιμα της περπερούνας, της κούνιας, του κλήδονα, του γάμου μέχρι το τρυφερό νανούρισμα και το μοιρολόι της Παναγίας.

Σε αυτήν την παράσταση, που θα ανέβει σήμερα 1 και αύριο 2 Σεπτέμβρη στην Αρχαία Μεσσήνη στις 7 το απόγευμα, το γυναικείο φωνητικό σύνολο CΗORES της Μαρίνας Σάττι συναντιέται με το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί». Η παράσταση στηρίζεται σε μια σειρά έργων της Μάρθας Μαυροειδή αποκλειστικά για φωνές, τα οποία χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη παραδοσιακά τραγούδια και επεξεργάζονται στίχους, μελωδίες και μοτίβα, δημιουργώντας μια μουσική νέας υφής. Τα έργα αφομοιώνουν μελωδικό και ποιητικό υλικό από παραδοσιακά μονοφωνικά τραγούδια, δημιουργώντας μια νέα πολυφωνία, η οποία εμπνέεται από την τοπικότητα της παραδοσιακής μουσικής, συνδυάζοντάς την με σύγχρονη αρμονία.

Απαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ (https://digitalculture.gov.gr/). Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ